STADSBERICHTEN

GO TO TOP

 

Wijziging belastingsverordening tweede verblijven en vertoningen

De Oostendse Gemeenteraad besliste in zijn vergadering van 23 december 2004 twee belangrijke wijzigingen van belastingsverordeningen. De wijzigingen gaan normaliter in vanaf 01 januari 2005.

  • Tweede verblijven :
    Een vonnis van 22 december 2003 geveld door de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brugge stelde dat de belasting op de tweede verblijven die de eigenaar aanduidt als belastingsplichtige louter en alleen omwille van zijn hoedanigheid van eigenaar strijdig is met artikel 464,1° van het WIB 1992. Ook al heeft dit vonnis geen betrekking op de belastingsverordening van Oostende en is het vonnis niet definitief, toch ontstond ook in Oostende héél wat commotie hieromtrent.
    Ten einde duidelijk te scheppen in deze problematiek zal aan de Gemeenteraad van december worden voorgesteld dat voortaan niet langer de eigenaar van een tweede verblijf, maar wel de gebruiker van een tweede verblijf de belastingplichtige wordt. Om als gebruiker te worden aangeduid moet er sprake zijn van een duurzaam gebruik gedurende twaalf maanden. Jaarlijks moet de eigenaar aangifte doen. Indien geen gebruiker kan worden opgegeven, wordt de eigenaar verondersteld de gebruiker te zijn.
  • Vertoningen
    Voortaan wordt een belasting geheven van 1,80 euro per verkochte ticket voor vertoningen, voorstellingen, muziekopvoeringen en andere vermakelijkheden in een overdekte zaal met een capaciteit van minimum 2.000 personen. Evenementen zonder winstgevend doel worden vrijgesteld van belasting. De belasting van 1,80 euro per ticket wordt geheven op tickets die worden verkocht vanaf 01 januari 2005.

Voor de volledige verordeningen kan u steeds terecht bij de dienst Belastingen, op de eerste verdieping van het Stadhuis.

Nieuwe edities ‘Oostende Magazine’ en ‘Hotelzine’

De reeds negende editie van Oostende Magazine is een feit! De brochure in magazinevorm -in diverse talen verkrijgbaar- bevat opnieuw een pak toeristische tips en leuke weetjes die niet alleen de bezoekers maar ook de Oostendenaar weten te boeien.

In de nieuwe editie komen onder meer het beeldwerk Umbra, de vuurtoren Lange Nelle en het nieuwe Kursaal aan bod. Daarnaast verneemt u alles over golfbrekers en de getijden. Een overzicht van de belangrijkste evenementen en een handig stadsplan vervolledigen het magazine.

En ook het Hotelzine steekt in een nieuw kleedje! Deze onmisbare logiesbrochure vermeldt naast alle vergunde Oostendse hotels ook een lijst met vastgoedkantoren en biedt bovendien een overzicht van jeugdverblijven, sportverblijven, hoeve- en plattelandstoerisme en ‘toerisme voor allen’.

Voor de samenstelling van beide brochures ging Toerisme Oostende vzw opnieuw in zee met het ontwerpbureau James en Co. De oplage van Oostende Magazine 2005 bedraagt 70.500 exemplaren. Hotelzine 2005 werd gedrukt op 30.000 exemplaren.

Voor meer info en/of een exemplaar van Oostende Magazine of Hotezine kunt u terecht bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

Oostends Loopcriterium 2005

Ook in 2005 pakt de Sportdienst (in samenwerking met de Sportraad) uit met het Oostends Loopcriterium, een unieke reeks loopwedstrijden in alle hoeken van de Stad aan Zee. Nieuw dit jaar is de ‘Omloop Hazegras’, meteen de veertiende wedstrijd.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

  • De Corrida van ’t Sas 06 februari
  • Hermesloop 20 maart
  • Sint-Jansloop 24 april
  • Keignaertloop 13 mei
  • Wijkloop Nieuwe Stad 04 juni
  • Vuurtorenloop Jean Bart 17 juni
  • Konterdamloop 01 juli
  • Dwars door Mariakerke-Raversijde 12 augustus
  • Strandloop 19 augustus
  • Rond de Nieuwe Koerswijk 07 september
  • Dwars door het Westerkwartier 16 september
  • Koninginneloop 24 september
  • Massajogging Meubelen De Olifant 15 oktober
  • Wijkloop Hazegras 03 december

Voor meer info en/of inschrijivingen kunt u terecht bij de Sportdienst op het nummer 059/50.05.29 of op de site van de Sportraad www.sport-oostende.be (doorklikken naar Oostends Loopcriterium).

Cultuurwaaier in de bus

Onlangs pakten de Cultuurdienst en de Cultuurraad uit met een ‘Cultuurwaaier’. Deze brochure werd verspreid in alle Oostendse brievenbussen.

De Cultuurwaaier helpt u in de zoektocht naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. De brochure biedt immers een overzicht van alle culturele verenigingen die actief zijn in de Stad aan Zee. Naast een omschrijving van de activiteiten van de verenigingen staan ook steeds de contactgegevens vermeld. Van fotoclub tot koor of bierproeversvereniging, u vindt er alles in terug!

Indien u nog geen exemplaar van de Cultuurwaaier ontving, dan kunt u terecht in de Cultuurdienst, op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/56.20.15.

Brandpreventietips voor eindejaarsfeesten

De organisatie van diverse eindejaarsfeesten brengt elk jaar een toename van de brandrisico’s met zich mee. Vooral bij grote publieke gelegenheden geldt een verhoogde risicofactor.
Het ideale moment dus om de organisatoren van zowel kleine als grootschalige eindejaarsfeesten enkele nuttige voorzorgsmaatregelen mee te geven :

  • Kerstbomen
    Kertsbomen kunnen gemakkelijk vuur vatten en branden zeer snel. U plaatst ze dus best in een stabiel recipiënt met vochtig zand of aarde. Door ze regelmatig te begieten houdt u ze vochtig. Kerstbomen met wortels drogen minder snel uit. De uitgedroogde takken aan de voet van de kerstboom moeten echter regelmatig verwijderd worden. Het gebruik van kunstsneeuw en/of lak op een kerstboom is bijzonder gevaarlijk. U plaats de kerstboom ook best ver weg van de uitgang en van elke warmtebron.
  • Versiering
    Versiering moet bestaan uit moeilijk ontvlambaar materiaal. Papier, watten of voorwerpen op basis van celluloïde worden sterk afgeraden. Versiering moet ook ver van elektrische lichtjes en kaarsen gehouden worden. Het gebruik van kaarsen als sierverlichting beperkt u best tot een minimum. Gebruik ze zeker niet in de nabijheid van kerstbomen.
  • Verlichting
    De verlichting -de versiering inbegrepen- mag enkel elektrisch zijn en moet voldoen aan de geldende reglementering. Vooraleer ze te installeren, controleert u elektrische slingers best op mogelijke beschadiging van isolatiemateriaal.
  • Schoorsteen
    Om vonken en gloeiende kooltjes op de grond te vermijden, plaats u best een vuurscherm voor de schoorsteen.
  • Rokers
    Voorzie voldoende asbakken op plaatsen waar gerookt mag worden
  • Keuken
    Alle toestellen en apparatuur (kooktoestellen, dampkappen, vetfilters, …) in keukens moeten in goede staat verkeren en moeten degelijk onderhouden zijn. Zorg ook per toestel voor verschillende stopcontacten met afzonderlijke zekeringen.
  • Blusmiddelen
    Blusmiddelen moeten perfect functioneren en duidelijk aangegeven worden. Ze moeten bovendien aangepast zijn aan de mogelijke risico’s, moeten oordeelkundig verspreid zijn en moeten goed zichtbaar en bereikbaar zijn.
  • Evacuatie
    Meldings- en alarmsystemen moeten perfect werken. Geen enkel voorwerp mag de vlotte doorgang van het publiek in gangen, trappen en overlopen belemmeren. Deuren in evacuatiegangen mogen in geen geval vergrendeld zijn. Groenwitte pictogrammen moeten de ligging van (nood-)uitgangen duidelijk zichtbaar maken (artikel 54 van het Algemeen Reglement inzake arbeidsbescherming).
  • Opleiding van het personeel
    Alle personeelsleden moeten op de hoogte zijn van de gevaren van brand. Ze moeten de evacuatieprocedures kennen en de beschikbare blusapparaten kunnen bedienen.
  • Noodoproep
    In geval van brand moet de Brandweer onmiddellijk verwittigd worden. Dat kan via de oproepnummers 100 of 112. Deze nummers moeten op elk telefoontoestel vermeld worden.

Beurtrol wachtdienst HC 100 in 2005

De wachtdienst vangt telkens aan de vrijdag om 12.00 uur en loopt tot de volgende vrijdag om 12.00 uur. Het maandschema ziet er als volgt uit:

Het maandschema vindt u hier.

Nieuwe Oostendse Historische Reproductie te koop : L’été à Ostende

Voor het vierde jaar op rij pakt het Archief van Oostende uit met een Oostends historisch hebbeding. In 2001 en 2002 werden telkens drie historische kaarten en prenten uitgegeven. Vorig jaar kon u zich een historische verjaardagskalender van Oostende aanschaffen (Die kunt u trouwens nog altijd verkrijgen bij het Archief, tegen 10 euro). Dit jaar kozen we voor de reproductie van een prachtige, kleurrijke affiche van het einde van de 19de eeuw.

De affiche werd in 1893 uitgegeven door het stadsbestuur van Oostende die hiermee extra publiciteit wilde maken ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1894. Men besteedde het werk uit aan de internationaal gerenommeerde lithodrukkerij Camis in Parijs. De tekenaar Francisco Tamagno (°1851) toont een dame en een jongetje die uitkijken op de zee, het strand, de dijk en het Casino. De tekenaar geeft daarbij talrijke details van het strandleven en het dijkgebeuren. De affiche werd gedurende twee jaar gebruikt om promotie te voeren voor Oostende, in binnen- en buitenland.

De reproductie meet ca. 90 op 64 cm (het origineel meet 120 cm x 90 cm) en wordt gedrukt op 500 exemplaren. Een exemplaar kost 12 euro. De affiche is te koop in het Archief, kantoor 100 op de eerste verdieping van het Stadhuis, Vindictivelaan 1. Vooraf of telefonisch bestellen is niet mogelijk. Evenmin worden er exemplaren opgestuurd.

Be prepared, Oostendse Historische Publicatie 12

Be Prepared. De merkwaardige geschiedenis van de sea-scouts in Oostende is de titel van de 12de Oostendse Historische Publicatie, een reeks van het Oostendse Stadsarchief.

OVER DE INHOUD
Het Archief gaat voor deze publicatie mee het water op, mee met de roei- en zeilboten van de Oostendse sea-scouts!
Evert de Pauw, zelf jarenlang scout en nu lid van het steuncomité, verzamelde alle gegevens over één van Oostendes oudste jeugdbewegingen. Het boek begint met een korte uiteenzetting over het principe van ‘scouting’ en de Engelse oprichter, Baden Powell. Maar de Pauw richt zijn blik snel op de eigen scouts en het ontstaan van de beweging in België, meer bepaald in Oostende. Na de oprichting van de eerste troep landscouts in 1913 volgde in onze kuststad al snel de voor de hand liggende beslissing om een afdeling sea-scouts op te richten, de latere “2de eenheid”.

Doorheen het boek kunnen we de lotgevallen van zowel de land- als de sea-scouts volgen, hoewel een duidelijke nadruk op de laatste groep ligt. Zo wordt ruim aandacht besteed aan de rol van de scouts tijdens WO I, de heropbloei van de afdelingen tijdens het interbellum en de tragische verhalen van heel wat scouts tijdens WOII. De na-oorlogse activiteiten worden voornamelijk overschaduwd door het gebrek aan leiding, onenigheid binnen het bestuur en diverse ongevallen met boten en ander materiaal. De laatste hoofdstukken zijn volledig aan de sea-scouts en hun activiteiten gewijd.
Het boek bevat dertien hoofdstukken. De tekst wordt rijkelijk geïllustreerd met interessante foto’s. Het is het 12de nummer in de reeks Oostendse Historische Publicaties.

OVER DE AUTEUR
Evert de Pauw (°1964) is licentiaat geschiedenis en licentiaat havenwetenschappen en maritieme wetenschappen. Hij werkte gedurende een tiental jaren in diverse transport- en scheepvaartbedrijven en leidt momenteel de sectie mobiliteit van het provinciebestuur West-Vlaanderen.
In 1973 sloot de Pauw zich aan bij de sea-scouts in Oostende en doorliep het hele curriculum tot hij in 1982 in de leiding stapte. Gedurende enkele jaren was hij adjunct-vlootcommissaris bij de Federatie voor Open Scouting en van 1990 tot 1995 stond hij aan het hoofd van de sea-scouts in Oostende. Tegenwoordig maakt hij nog deel uit van het steuncomité van de sea-scouts, maar varen doet hij nu alleen nog met het gezin in een eigen zeiljachtje.

Be Prepared bevat 256 bladzijden en kost 10 euro. Bestellen kan via overschrijving van het bedrag + 2 euro verzendingskosten op rekeningnummer 091-0065420-71 van de Stadskas, Stadhuis, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende met vermelding ‘104/161/02 - OHP 12’ of tegen contante betaling in het Archief, kantoor 100, Stadhuis

Oostende zet de strijd tegen leegstand en verkrotting onverminderd voort

Leegstaand en verkrotte woningen en gebouwen zijn een gesel voor de stad. Niet alleen omwille van het vaak weinig fraaie zicht in het straatbeeld, maar ook omwille van het onveiligheidsgevoel dat leegstaande en verloederde sites oproepen. Om dan nog maar te zwijgen over de schade die de aanpalende bewoners na verloop van tijd in hun woning oplopen.

Zowel de vorige als de huidige bewindsploeg heeft er een prioriteit van gemaakt om leegstand en verkrotting op alle mogelijke manieren te bestrijden. Sinds 1996 worden alle leegstaande en verkrotte panden in Oostende opgenomen in een gewestelijke inventarislijst waardoor de eigenaars van deze panden een heffing verschuldigd zijn zolang hun eigendom leegstaand of verkrot blijft. Om u een idee te geven van het aantal panden dat de afgelopen jaren in de inventaris werden opgenomen:

JAAR Leegstaand
Ongeschikt-onbewoonbaar
Verwaarloosd
2002 106 114 4
2003 43 62 0
2004 48 53 1

Sinds 1996 werden ongeveer 1700 woningen en gebouwen in de gewestelijke inventaris opgenomen en het effect op het terrein werd stilaan zichtbaar.

Dit jaar is de gewestelijke reglementering terzake dermate gewijzigd dat een snel en effectief optreden tegen leegstand en verkrotting quasi onmogelijk geworden is. Daarom heeft de Stad ervoor gekozen om vanaf 1 januari 2005 niet langer het beheer over de gewestelijke inventaris uit te voeren maar een eigen belastingsreglement uit te vaardigen en aldus het heft in eigen handen te nemen.

Naar analogie met de vroegere werkwijze worden leegstaande en verkrotte woningen en gebouwen nu opgenomen in een gemeentelijke inventaris die zal bestaan uit drie lijsten: een lijst met de leegstaande panden, een lijst met de verwaarloosde panden en een lijst met de ongeschikt/onbewoonbaar verklaarde panden. De belasting bedraagt 1250 euro per woning of gebouw en gaat jaarlijks omhoog zolang de woning of het gebouw op een lijst is opgenomen. Wie op meer dan één lijst is opgenomen betaalt een veelvoud van dit bedrag.

Dit belastingsreglement maakt een streng optreden mogelijk en is tegelijk een stuk rechtvaardiger dan het gewestelijke decreet. In het reglement zijn immers een aantal vrijstellingsmogelijkheden opgenomen waardoor mensen die hun eigendom opnieuw aantrekkelijk willen maken of mensen die met situaties geconfronteerd worden waar zij geen schuld aan hebben niet met deze belasting zullen geconfronteerd worden. Daarenboven kan niemand de lokale situatie beter inschatten en beoordelen dan het lokale bestuursniveau, dat nu zelf een uitspraak zal moeten doen over eventuele bezwaarschriften en problemen die zich stellen. In tegenstelling tot vroeger waar de uiteindelijke uitspraak in het verre Brussel viel door mensen die geenszins met de plaatselijke situatie vertrouwd zijn, biedt dit een betere garantie voor een correcte en rechtvaardige behandeling van de dossiers.

Kindergemeenteraad terug aan de slag

Sinds vorige week is de kindergemeenteraad weer aan de slag. Uit de 26 gemeenteraadsleden werden 9 schepenen verkozen.

De kindergemeenteraad komt maandelijks samen om beslissingen te nemen inzake verkeer, jeugd, ontwikkelingssamenwerking, financiën, onderwijs, sociale zaken, milieu en sport.

De volgende kandidaten mogen zich voortaan met trots Kinderschepen noemen: Cedric Labens (Sport), Sam Ecker (Onderwijs), Laura Synaeghel (Milieu), Nina Vanslembrouck (Verkeer), Kaitlyn Vanhoutte (Financiën), Selket Willems (Sociale Zaken), Jasper Feyen (Ontwikkelingssamenwerking), Eva Claeys (Cultuur) en Tine Van de Poel (Jeugd).

De voorzitter van de kindergemeenteraad is Hilde Veulemans, schepen voor Jeugd. De raad wordt gecoördineerd door Annelies Van Daele en Els Verpoort (van de Jeugddienst) die de maandelijkse zittingen ook zullen bijwonen. De zittingen zullen bovendien gepaard gaan met diverse toffe randactiviteiten.

Voor meer inlichtingen over de kindergemeenteraad kunt u terecht bij de Jeugddienst, tel. 059/32.01.06 of 059/56.31.23.

Schoolanimator : iets voor u?

Vanaf 22 november 2004 pakt Horizon Educatief vzw uit met de cursus ‘Schoolanimator’.

Deze vormingsreeks is vooral gericht naar mensen die -vanuit de aanpak en de visie van wereldoriëntatie- binnen het jeugdwerk en het onderwijs willen meestappen in de begeleiding van kinderen en jongeren aan onze kust. Boeiend dus voor wie professioneel werkzaam is binnen een museum, een kinderboerderij, milieudienst, zeeklassencentrum, jeugddienst of andere diensten die zich richten naar kinderen en jongeren. De cursus vormt ook een uitdaging voor natuurgidsen, zeeanimatoren en vrijwilligers binnen een educatieve organisatie om zich verder te bekwamen.

Elk vormingsmoment is tweeledig. Enerzijds elke sessie ervaren, verwerken en kunnen verwezenlijken, anderzijds vertrouwd raken met de pedagogisch onderbouw ervan. Bovendien worden hierbij raakvlakken en doelstellingen van het onderwijs en het jeugdwerk aangereikt. Als ankertouw doorheen het traject loopt een individuele opdracht die bestaat uit een praktijkoefening in het kader van wereldoriëntatie.

De vormingsreeks (15 lessen) start op 22 november 2004 en vindt plaats in openluchtcentrum Duin en Zee. De lessen vinden telkens plaats op maandag van 09.15 tot 11.30 uur. De cursusprijs bedraagt 10 euro.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Horizon Educatief vzw, Fortstraat 128, tel. 059/32.21.83, fax 059/32.19.50 en e-mail: info@horizoneducatief.be.

Kent u het Sociaal Onderwijssecretariaat?

Oostende is de tiende grootste onderwijsstad in Vlaanderen met meer dan 11.000 leerlingen en studenten in het basis- en secundair onderwijs, twee hogescholen, een conservatorium, een kunstacademie, volwassenenonderwijs met allerlei vormings- en opleidingsmogelijkheden.

Juist door het gevarieerde onderwijsaanbod, maar ook het grote aantal mensen dat kampt met sociaal-economische achterstelling was er nood aan een makkelijk toegankelijk informatiepunt waar iedereen terecht kan met vragen en bedenkingen in verband met het onderwijs.

In november 2003 ging dan ook het Sociaal Onderwijssecretariaat van start in het Sociaal Huis, Huize Willy Kooy, waar het er samen met andere diensten onder één dak (samen)werkt.
Het Sociaal Onderwijssecretariaat is een project van het Veiligheids- en Preventiecontract en maakt deel uit van de Lokale Onderwijsregie van het stadsbestuur van Oostende.

VOOR WIE?
Het Sociaal Onderwijssecretariaat is toegankelijk voor álle ouders en kinderen, jongeren (vooral met specifieke aandacht voor de meest kwetsbaren onder hen die geconfronteerd worden of dreigen geconfronteerd te worden met onderwijsachterstand en -achterstelling), directies, leerkrachten, leerlingenbegeleiders van het basis- en secundair onderwijs en welzijns- en gezondheidsdiensten die actief zijn in de Oostendse regio.

WIE EN WAARVOOR?
In het Sociaal Onderwijssecretariaat huist de Onderwijsbemiddelaar. Zij is de persoon bij wie ouders terecht kunnen met vragen en bedenkingen rond onderwijs, zoals bijvoorbeeld: Waarop moet ik letten als ik mijn kind laat inschrijven in een school?, Wat kan ik doen als de school weigert mijn kind in te schrijven?, Wat is dat eigenlijk ‘gelijke kansen in het onderwijs’?, Ik wil een studiebeurs aanvragen, heb ik daar recht op? Hoe doe ik dat?Ik wil avondonderwijs volgen, computerlessen, enz… wat is er mogelijk in Oostende?Ik kan mijn kind niet zelf helpen met het huiswerk. Zijn er diensten die dat wel kunnen? Financieel heb ik het moeilijk. Daardoor kunnen mijn kinderen op school aan bepaalde activiteiten niet deelnemen. Kan daarvoor een oplossing gezocht worden?

Daarnaast vormt de Onderwijsbemiddelaar een soort ‘brug’ tussen de school, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en lokale welzijns- en gezondheidsdiensten als ouders vragen hebben over, op zoek zijn naar of problemen hebben met onderwijs.

Bovendien kan de bemiddelaar doorverwijzen naar een aangepaste vorming, basiseducatie, een beroepsopleiding en zoekt zij naar een zowel voor de ouders als voor hun kinderen betaalbare en nuttige vakantie- en vrijetijdsbesteding.

Tot slot organiseert de Onderwijsbemiddelaar vorming voor directies, leerkrachtenteams, leerlingenbegeleiders en leerlingen van het basis- en secundair onderwijs. Ouders kunnen ook bij de Onderwijsbemiddelaar terecht om noden met betrekking tot onderwijs en vrijetijdsbesteding voor kwetsbare groepen, vorming leerkrachten, ouderbegeleiding,… te signaleren.

STAND VAN ZAKEN NA ÉÉN JAAR WERKING
Het afgelopen jaar heeft het Sociaal Onderwijssecretariaat zich voornamelijk gefocust op :

  • de bekendmaking : hoofdzakelijk door de opmaak van een folder, artikel in De Grote Klok, vermelding in de brochure ‘Onderwijs en Vorming’ en persoonlijke contacten met diensten;
  • het verstreken van de samenwerking met de collegadiensten uit het Sociaal Huis, diensten uit het Algemeen Welzijnswerk en de Bijzondere Jeugdzorg e.d door persoonlijke informatieve contacten;
  • de afstemming van het takenpakket met de Centra voor Leerlingenbegeleiding;
  • de navorming voor directies, leerkrachten, leerlingenbegeleiding,…uit het basis- en het secundair onderwijs;
  • de organisatie van het Grote Leerplein 2004, een informatieve leermarkt in het kader van de campagne ‘Word wat je wil’ van de Vlaamse Gemeenschap;
  • het geven van informatie rond en de inschrijving van kinderen, jongeren en/of ouders voor een nuttige en goedkope vrijetijdsbesteding in de vakantieperiodes met specifieke aandacht voor gezinnen met een laag inkomen;

Overzicht van de inschrijvingen en vragen van gezinnen met een laag inkomen:

  • Kinderboerderij 33 inschrijvingen
  • Grabbelkans (Grabbelpas voor gezinnen met een laag inkomen) 6 inschrijvingen
  • Kinderatelier ’t Mu-zee-um 6 inschrijvingen
  • Jeugdatelier PMMK 20 inschrijvingen
  • Sportkampen 11 inschrijvingen
  • Kleuterfestival 5 inschrijvingen
  • Dagtrips en individuele vakanties via het Steunpunt vakantieparticipatie, Toerisme Vlaanderen 30 inschrijvingen
  • de registratie van vragen aan het Sociaal Onderwijssecretariaat (in het kader van de signaalfunctie);

Het Sociaal Onderwijssecretariaat kreeg het voorbije jaar een 70-tal hulpvragen te verwerken.

Overzicht van belangrijkste hulpvragen en signalen:

  • Studietoelagen 9
  • Leerplicht 3
  • Informatie scholen of internaat 16
  • Studie- en/of loopbaanbegeleiding 2
  • Volwassenenonderwijs 3
  • Socio-culturele vorming 3
  • Kansprojecten (Kunstkans, Sportkans, Cultuurkans) 6
  • Vrijetijdsbesteding (sportclubs, uitstappen) 6
  • Examencommissie 1
  • Tweedekansonderwijs 2
  • Financieel 5
  • Wetgeving onderwijzend personeel 4
  • Initiatieven allochtonen (onthaalbegeleiding, Nederlands voor Anderstaligen) 9
  • Kinderopvang 2
  • Speciale begeleiding jongeren (assertiviteit, autismespectrum) 2

Overzicht van het profiel hulpvrager:

  • Inkomen Leefloon 14
  • Werkloosheid 8
  • Inkomen salaris 9
  • Invaliditeit / ziekte 1
  • Wachttijd / KB 7
  • Pensioen 2
  • Geen info 4
  • voorzieningen 11

Leeftijd

  • < 6 jaar
  • 6-12 jaar 1
  • 12-18 jaar 2
  • 18-25 jaar 6
  • 25-40 jaar 22
  • 40-55 jaar 9
  • 55-65 jaar 1
  • > 65 jaar 1

WAAR EN WANNEER?
Het Sociaal Onderwijssecretariaat bevindt zich in Huize Willy Kooy (tweede verdieping), Hospitaalstraat 35, tel. 059/40.25.20, fax : 059/40.25.06 en e-mail : sociaalonderwijssecretariaat@sociaalhuisoostende.be

Onderwijsbemiddelaar Hilde Vercarre is bereikbaar op :
- Maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur
- Dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur
- Donderdag van 15.00 tot 19.00 uur
of na telefonische afspraak.

GO TO TOP

Voordelig tarief voor Oostendenaars in Earth Explorer

Goed nieuws voor alle Oostendenaars! Tijdens de winter introduceert Earth Explorer immers
een voordelig tarief voor alle stadsgenoten. Barre weersomstandigheden of opnieuw gans het weekend voor de buis zitten… Earth Explorer biedt alvast een educatief alternatief voor de ganse familie.

Op vertoon van de identiteitskaart betalen volwassen personen (+13 jaar) 5 euro voor een toegangsticket. Kinderen (4-12 jaar) betalen 3 euro per toegangsticket. Het tarief geldt voor iedereen die binnen dezelfde postcode woont als Earth Explorer (postcode 8400 dus) en is geldig tot en met 28 februari 2005.

En nog een leuke extra. Dezelfde prijs, voorwaarden en periode gelden voor alle inwoners van Oostende ook in het Sea Life Marine Park in Blankenberge.

Earth Explorer is dagelijks -ook op zon -en feestdagen- geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Op 25 december 2004 is het centrum evenwel gesloten.

Meer info vindt u op de website www.earthexplorer.be.

GO TO TOP

Afspraken- en vragenlijst wijkraden oktober 2004

Deze lijst geeft een overzicht van de concrete vragen die gesteld werden op de vergaderingen en van de engagementen die werden genomen.

WIJKRAAD ZANDVOORDE (04 OKTOBER 2004)
- De Lokale Politie plaatst een proefopstelling op de hoek van de Ernest Claeslaan en de Klimoplaan (verkeersborden).
- De Lokale Politie controleert in de Zwanenlaan de snelheid van het autoverkeer en het gebruik van de fietspaden.

WIJKRAAD MARIAKERKE – NIEUWE KOERS (06 OKTOBER 2004)
- De Wegendienst start (voor of na de kerstvakantie) met de heraanleg van het kruispunt van de Derbylaan en de Groenendaallaan.
- De Lokale Politie en de Wegendienst werken een voorstel uit voor de herziening van de parkeerplaatsen op de Zeedijk (t.h.v. residentie Zeezicht). De bewoners vragen om daar het aantal parkeerplaatsen te verminderen. Het voorstel wordt op de volgende wijkraad besproken.
- De Wegendienst neemt maatregelen waardoor het onmogelijk wordt om te parkeren op het zebrapad op de Zeedijk t.h.v. residentie Zeezicht.
- De Lokale Politie start met de uitvoering van de zone 30 in de Lijsterbeslaan en de Hyacintenlaan.
- De Wegendienst voert voorlopige herstellingen uit (waar nodig) in de Duinenstraat (tussen de Dorpsstraat en de Troonstraat) en kijkt het onderhoud van de berm na.
- De Wegendienst herstelt (waar nodig) het wegdek van de Lijsterbeslaan.
- De Jeugddienst (Speelpleinatelier) voert verbeteringswerken uit op Het Eksternest: valzones, afsluiting en voetbaldoelen.

WIJKRAAD WESTERKWARTIER – VLAAMS PLEIN (08 OKTOBER 2004)
- De Lokale Politie en de Wegendienst werken een oplossing uit voor de fietsoversteek in de Torhoutsesteenweg t.h.v. de Gelijkheidsstraat (verlaagde boordsteen + markeringen).
- De Mobiliteitscel bereidt de wijziging van het Mobiliteitsplan voor (in functie van het snelheidsregime van de Elisabethlaan).
WIJKRAAD KONTERDAM - MEIBOOM (11 OKTOBER 2004)
- De Voorlichtingsdienst verspreidt een bewonersbrief over de proefopstelling voor het afsluiten van de Zandvoordeschorredijkstraat thv de Archimedesstraat. Die proefopstelling wordt in november geplaatst en de bewoners worden erover bevraagd via een enquête. De evaluatie ervan vindt plaats op de volgende vergadering van de wijkraad (in februari 2005).
- De Voorlichtingsdienst hangt de plannen uit (+ suggestieboekje) in het buurthuis Schaperye van de Kerkgoedstraat, Schaperijkreekstraat, Verbindingsstraat, Nieuwedokstraat, Muntstraat en Ijzerwegstraat.
- De Lokale Politie controleert het correct parkeren in de Nieuwelangestraat.

WIJKRAAD STENE (13 OKTOBER 2004)
- De Groendienst en de Sportdienst onderzoeken of er een hondentoilet kan worden aangelegd op het sportpark De Schorre.
- De Lokale Politie houdt een enquête over het afsluiten van de Kievitstraat (in de Kievitstraat + achterliggende wijk). Er worden ook controles en metingen gedaan. Daarna volgt eventueel een proefopstelling en de evaluatie daarvan vindt plaats op de volgende vergadering van de wijkraad (in februari 205).
- De Lokale Politie controleert in de Zilverlaan op snelheid en op zwaar verkeer.
- De Wegendienst bouwt in de Kroonlaan wegversmallingen thv de oversteekplaatsen en vernieuwt het trottoir voor de school (met groen en bomen).
- De Lokale Politie controleert het gebruik van de laad- en loszone op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Mariakerkelaan.
- De Lokale Poltie en de Reinigingsdienst controleren de netheid van de omgeving van het kruispunt van de Perzikenlaan en de Druivenlaan en onderzoeken of een blikvanger daar nuttig is.
- De Lokale Politie onderzoekt de verkeer- en parkeersituatie in de Fresialaan.
- De Voorlichtingsdienst zorgt voor een antwoord op Signaalkaart 663.

WIJKRAAD VUURTOREN (18 OKTOBER 2004)
- Secretarie en de Wegendienst stellen de plannen van het fietspad op het kruispunt De Bolle (met aansluitingen naar Slijkensesteenweg en naar Dr. E. Moreauxlaan) voor op de volgende wijkraad. Ook het plan van de verlegde tramsporen (oversteek thv de Fortstraat) komt op de volgende wijkraad aan bod.
- De Lokale Politie controleert op het parkeren in de Voorhavenlaan (parkeren op de fietssuggestiestroken).
- De Lokale Politie houdt meer snelheidscontroles en controles op hondenpoep in de Mansveldstraat en in de hele wijk.

WIJKRAAD CENTRUM
(25 OKTOBER 2004)
- De Lokale Politie zorgt (na de voltooiing van de heraanleg) voor een zone voor bewonersparkeren in de Graaf de Smet de Naeyerlaan.
- De Lokale Politie en de Wegendienst passen in de plannen een oversteekplaats in t.h.v. het sportcentrum de Koninklijke Stallingen.
- Secretarie vraagt aan AGSO om het project Feest- en Kultuurpaleis voor te stellen op de volgende wijkraad in februari 2005.
- De Lokale Politie controleert het misbruik van afvalkorven in het stadscentrum (bvb. in de Wittenonnenstraat).
- De Wegendienst brengt reflectoren aan op de vluchtheuvels in de middenberm van de Torhoutsesteenweg.
- De Lokale Politie controleert strenger in de groenzones in de omgeving van het kruispunt Leopold II-laan–Karel Janssenslaan.
- De Mobiliteitscel van de Politie neemt contact op met een bewoner van de Karel Janssenslaan in verband met het in- en uitrijden van de garage.
- De Wegendienst en de Riolendienst stellen een timing op voor de afwerking van de Karel Janssenslaan (gedeelte tussen Leon Spilliaertstraat en Leopold I-plein).
- De Riolendienst neemt contact op met een bewoner van de Karel Janssenslaan in verband met een rioleringsprobleem.
- De Wegendienst legt een trottoir aan in de Karel Janssenslaan tussen de Leopold II-laan en de Hendrik Serruyslaan.
- De plannen voor de heraanleg van het Leopold I-plein worden op de volgende wijkraad voorgesteld.
- De Wegendienst onderzoekt of de boordsteen in heraangelegde Karel Janssenslaan te hoog is (en dus ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers).
- De Wegendienst dringt bij Netmanagement aan op een voorlopige verlichting in de Graaf de Smet de Naeyerlaan (tijdens de heraanleg).

WIJKRAAD RAVERSIJDE (27 OKTOBER 2004)
- De Groendienst en de Voorlichtingsdienst hangen het plan voor de groenvoorzieningen in de Westlaan uit in Ter Yde (met een suggestieboekje).
- De Groendienst plant binnenkort de resterende beplantingen in de Zeelaan aan.
- De Groendienst plant de beplantingen in de Middenlaan en de Westlaan aan in het voorjaar 2005.
- De Lokale Politie onderzoekt de verkeerssituatie op de hoek van de Westlaan en de Transvaalstraat.
- De Lokale Politie houdt de doorgang tussen de Westlaan en het parkeerterrein van het Provinciaal Domein Raversijde vrij voor fietsers.
- De Lokale Politie onderzoekt de zone 30 in de Luchthavenstraat en de Middenlaan.
- De Stedelijke Werkhuizen gaan na of ze de zeedijkbanken volgende zomer kunnen vastmaken aan de grond.
- De Wegendienst en de Lokale Politie wijzigen de proefopstelling voor de afsluiting van de Marie-Joséstraat in een infrastructurele ingreep.
- De Lokale Politie onderzoekt en past eventueel de drempel op de hoek van de Zeelaan en de Nieuwpoortsesteenweg aan.
- De Lokale Politie kijkt na of de voetgangersknop op het kruispunt van de Zeedijk en de Middenlaan voldoende bereikbaar is.

GO TO TOP

Oostendse Vismijn boert goed

Het gaat goed met het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende. Sinds geruime tijd is er sprake van een stijgende visaanvoer waardoor ook de omzet van de Vismijn blijft stijgen.

De stijgende lijn blijkt uit de vergelijking van de cijfers met vorig jaar. Op maandag 25 oktober 2004 bedraagt de jaaromzet van de Vismijn maar liefst 25 miljoen euro, oftewel 1 miljard BEF!
Hiermee werd inmiddels de gecumuleerde jaaromzet van 2003 overschreden. Met nog 30 veildagen voor de boeg doet de jaaromzet dus het allerbeste verhopen.

Het succes van het AG Vismijn Oostende uit zich ook in de voorlopige omzetcijfers. Momenteel realiseert de Vismijn een omzetgroei (op jaarbasis) van 30% terwijl de invoer (in kilogram) met 36% is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2003 (7,05 miljoen kg t.o.v. 5, 185 miljoen kg).

Meer inlichtingen krijgt u bij het AG Vismijn Oostende, tel. 059/32.34.12 of via e-mail : info@vismijnoostende.be.

GO TO TOP

Wielerpiste in Sportpark De Schorre op komst

Het Oostendse sportbeleid wil zoveel mogelijk mensen in kwaliteitsvolle omstandigheden aanzetten tot actieve sportbeoefening. Om tot een kwalitatieve sportbeleving te komen is een geschikte sportinfrastructuur noodzakelijk. Het Stadsbestuur heeft de ambitie om het sportpark De Schorre te renoveren en uit te breiden tot een volwaardig openluchtsportcomplex. Uiteraard gebeuren deze ingrepen met voldoende aandacht voor een kwaliteitsvolle landschappelijke inrichting en met respect voor de omgeving van het sportpark.

Onlangs gingen de werken van start voor de bouw van een wielerpiste in het tweede uitbreidingsgebied van het Sportpark, gelegen tussen de Mister V Arena en de Kinderboerderij.

Beschermde omlopen zijn van groot belang voor de uitbouw van de wielersport. Ze vormen immers het uitgelezen instrument om aan jeugdwerking te doen en zowel recreatie- als competitiesport een kans te geven in veilige omstandigheden.

Daarom besloot de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) om de bouw van degelijke pistes te promoten en te subsidiëren. De KBWB deed dat al met wielerpistes in Peer, Zemst, Hulshout, Rochefort, Rebecq, Charleroi en Ans-Alleur. De nieuwe wielerpiste in Oostende betekent meteen de eerste beschermde omloop in West-Vlaanderen.

De constructie van een wielerbaan -niet geschikt voor proeven achter motoren- moet voldoen aan de UCI-normen (Union Cyclisme International). Voor een opleidingspiste is deze norm echter niet van toepassing gezien in België de richtlijnen van de KBWB worden gevolgd. De wielerpiste die op het sportpark De Schorre wordt aangelegd voldoet aan deze laatste richtlijnen. Hierdoor is deze piste geschikt voor alle mogelijke types fietsen.

Het ontwerp werd gemaakt door het studiebureau Grontmij Verschave uit Brugge. De inplanting van de piste werd zodanig gekozen dat een vlotte en vloeiende aansluiting vanaf de openbare weg mogelijk is. Dit maakt dat de piste ook geschikt is om als eindpunt van een wegwedstrijd te fungeren. Aangepaste langs- en dwarshellingen zorgen voor een optimale aansluiting.

Bij de opmaak van het ontwerp werd eveneens rekening gehouden met eventuele uitbreidingen. Zo is er ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld de aanleg van een oefenpiste parallel aan de wielerbaan. De toekomst zal de noodzaak hiertoe uitwijzen. Ook de voorzieningen om de wielerpiste met verlichting uit te rusten worden getroffen.

De technische specificaties zien er als volgt uit:
- Diameter bochten (D) 80 m
- Lengte wielerbaan (L) 333,33 m
- Verhouding D/L 0,240
- Breedte wielerbaan (B) 7 m
- Dwarshelling in rechte lijnen 5°
- Dwarshelling in bochten 22°
- Maximale snelheid in de bochten 45 km/u

Tot slot opverlopen we nog de materiaalkeuze van de verschillende onderdelen van de wielerpiste:
Middenplein en beschermingsband
Het middenplein wordt aangelegd in gazon onder helling naar de zijkanten. De beschermingsband maakt deel uit van het middenplein en is 3,50 m breed. Deze oppervlakte is van vrij zachte aard (gazon) en is vrij van hindernissen. Deze zone wordt aangelegd onder lichte helling naar het middenplein toe. Het laagste punt van het middenplein bevindt zich op circa 5 m van de rijband, waardoor het middenplein en de beschermingsband droog blijven.

Rijband
De rijband, de zogenaamde blauwe band, wordt met een breedte van 60 cm aangelegd langsheen de binnenrand van de wielerbaan. Ze dient om het op gang komen toe te laten en wordt uitgevoerd in cementbeton. Teneinde het hemelwater dat op de piste valt, af te voeren naar het omliggende grachtenstelsel, wordt tussen de rijbaan en de beschermingsband een goot met overrijdbaar rooster voorzien.

Wielerbaan
De eigenlijke wielerbaan wordt aangelegd in een bitumineuze verharding op een breedte van 7 m. De waterdichte eigenschappen en het uitstekende rijcomfort liggen aan de basis van deze keuze. De maximaal technisch uitvoerbare dwarshelling bedraagt 22°.
De overgang tussen de dwarshelling op de rechte stukken (5°) en de maximale dwarshelling (22°) in de bochten (120°) geschiedt soepel door middel van overgangsparabolen.

Ballustrade
De wielerbaan zelf wordt omzoomd met een afsluiting, die enkel ter hoogte van de toegang onderbroken wordt.

Voetpad
Rondom de wielerpiste wordt een pad voorzien, zodat de toeschouwers op een comfortabele manier van de sport kunnen genieten.

Talud
Om de vereiste hellingen te kunnen uitvoeren, is een taludbreedte van 4m noodzakelijk. Om ook latere herstellings- en onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren, wordt het talud behouden. Met uitzondering van de zone van het voetpad, wordt het talud aangelegd als gazon.

Onderhoudszone
Ook rondom de volledige piste wordt nog een bijkomende zone van 4m vrijgehouden, teneinde later onderhoud mogelijk te maken.

Kostprijs
De wielerpiste wordt uitgevoerd door Sportinfrabouw uit Essen voor een bedrag van 514.694,80 euro (BTW inclusief).

GO TO TOP

De gedenkwaardige belegering van Oostende 1601-1604

In 2004 is het precies 400 jaar geleden dat in Oostende de oorlog werd beslecht tussen de aartshertogen Albrecht en Isabella en de protestantse troepen van Maurits. Dit drie jaar durende beleg bracht Oostende, dat toen slechts een klein stadje aan de Noordzee was, op de internationale kaart. Deze historische gebeurtenis, die een mijlpaal vormt in de geschiedenis van Oostende en van Europa, werd van toen af aan beschreven in tal van geschriften.

Onlangs verscheen het boek ‘De gedenkwaardige belegering van Oostende, 1601-1604’ Norbert Vanthomme (°1937, Oostende). Het verhaal is hoofdzakelijk gebaseerd op 17de eeuwse ooggetuigenverklaringen. Zo raadpleegde de autuer onder meer Philip Flemings 600 bladzijden tellend verslag dat in 1621 verscheen. Fleming verbleef 13 jaar in Oostende als militair-auditeur van het Oostendse garnizoen en als secretaris van 20 verschillende gouverneurs. Naast Flemings getuigenis, stofferen nog tal van andere oorspronkelijke getuigenissen uit die tijd het werk.

‘De Gedenkwaardige belegering van Oostende, 1601-1604’ is beslist een aanrader voor degene die meer inzicht willen verwerven in het reilen en zeilen in Oostende ten tijde van het Beleg. Het boek telt 190 bladzijden, werd gedrukt bij Lannoo nv en werd uitgegeven in samenwerking met de stad Oostende.

De publicatie kost 20 euro en is verkrijgbaar bij de Cultuurdienst op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

De Druginfolijn Oostende : een antwoord op al uw vragen over drugs!

De Oostendse druginfolijn (059/26.59.09) is al een tijdje een vaste waarde. U kunt er terecht met al uw vragen over drugs. Daarnaast kunt u er een gratis exemplaar aanvragen van enkele nuttige informatiebrochures over drugs.

Zo is er de brochure ‘Jongeren en druggebruik: een leidraad voor ouders’ die een antwoord biedt op vragen zoals ‘Hoe zien drugs eruit en wat zijn de gevaren ervan?’, ‘Wat kan ik doen indien mijn kind gebruikt?’ of ‘Bij welke diensten kan ik ermee terecht?’.

Nieuw is de brochure ‘Drugs en druggebruik’ -een publicatie van het Vast Secretariaat voor het Preventiegebruik (VSP)- die u alles vertelt over de verschillende soorten drugs en hun gebruik.

Geïnteresseerd? Vraag dan uw gratis exemplaar via de druginfolijn, dagelijkse bereikbaar tijdens de openingstijden van het Stadhuis, tel. 059/26.59.09.

GO TO TOP

www.mil.be/meteo : online de toestand van de wegen bekijken

Op de website www.mil.be/meteo kunt u weer terecht voor voorspellingen over de toestand van de wegen. Een handig instrument dus voor alle weggebruikers, zeker met de winter in zicht!

De voorspellingen van Meteo Wing van de Luchtcomponent worden opgesteld volgens een eenvoudige kleurcode. Groen wijst op een normale situatie (geen wintertoestand), terwijl geel, oranje en rood verwijzen naar respectievelijk een lichte, een matige en een zware wintertoestand. Daarnaast krijgt u per kleurcode ook nog een woordje uitleg over de invloed van de weersomstandigheden op de wegen.

De voorspellingen kunnen per gemeente opgevraagd worden. Ze worden ook verspreid via radio en televisie.

GO TO TOP

Gemeenteraadszittingen in 2005

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de volgende jaarkalender vastgelegd van de vergaderingen van de Verenigde Commissies en de Gemeenteraad in 2005:

  • vrijdag 28 januari 2005
  • vrijdag 25 februari 2005
  • donderdag 24 maart 2005
  • vrijdag 22 april 2005
  • vrijdag 27 mei 2005
  • vrijdag 24 juni 2005
  • vrijdag 26 augustus 2005
  • vrijdag 23 september 2005
  • donderdag 27 oktober 2005
  • vrijdag 25 november 2005
  • vrijdag 16 december 2005

De vergaderingen vinden telkens plaats om 18.00 uur in de Gemeenteraadzaal op de eerste verdieping van het Stadhuis.

GO TO TOP

Hagen scheren? ’t Boerenlandschap doet het voor u!

De herfst is in het land, de winter staat opnieuw voor de deur. Op vele plaatsen kunnen hagen, heggen en andere houtkanten alweer een goede scheerbeurt gebruiken. Dat is wat de vzw ’t Boerenlandschap voor u kan doen.

Alsmaar meer landbouwers (en ook particulieren) hebben oog gekregen voor meer streekeigen groen op en rond hun bedrijf (of hun woonst). Maar aanplanting vraagt ook om onderhoud. Vaak ontbreekt het de landbouwer aan tijd om al dit groen te onderhouden. Geen nood, ’t Boerenlandschap komt graag langs met de mechanische takkenschaar, hydraulisch aangestuurd door een tractor om het onderhoud voor u te doen.

Niet alleen landbouwers kunnen een beroep doen op deze vzw, ook als u hagen of heggen hebt in het landelijk gebied, kan u rekenen op ’t Boerenlandschap (niet voor tuinen). Deze vzw, opgericht in 2001, heeft als hoofddoel het landschappelijk groenpatrimonium te onderhouden en in de mate van het mogelijke uit te breiden.

’t Boerenlandschap is opgericht door landbouwers die zelf de koppen bij elkaar hebben gestoken en hun krachten hebben samengebundeld om aan groenonderhoud te doen in het landelijke gebied. Om een beroep te doen op hun diensten, betaalt u eenmalig 11,00 euro (excl. BTW) lidgeld en u kan hierbij rekenen op een efficiënte service en proper onderhoud van uw hagen en/of heggen. De kostprijs voor het scheren bedraagt 0,45 euro/m (excl. BTW). Voor verre afstanden en een moeilijk te scheren haag wordt een meerprijs gevraagd. Om deze kosten (enigszins) te dekken, kunnen landbouwers vaak nog subsidies krijgen bij ofwel de gemeente of bij de VLM.

Naast het scheren van hagen bouwt de vzw ook nog andere activiteiten uit, waaronder het boerderijcomposteren, hiervoor is een compostkeerder aangekocht. Die kan gehuurd worden door leden van de vereniging. Ook de draadmachine die dit jaar werd aangekocht om op een natuurvriendelijke manier konijnen en hazen te weren uit landbouwgewassen staat ter beschikking.

Indien u geïnteresseerd bent in de activiteiten van ’t Boerenlandschap vzw, u vragen of bemerkingen heeft of u beschikt over een haag of houtkant, aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat van ’t Boerenlandschap vzw, tel. 051/51.94.37.

GO TO TOP

Projectsubsidies voor Oostendse socio-culturele verenigingen

Het Belegjaar, het herdenkingsjaar van het Beleg van Oostende, is nog niet helemaal afgelopen, of de Cultuurdienst is reeds volop bezig met de organisatie van een volgend cultureel jaar, dat alvast minstens even boeiend belooft te worden.

Voelt u ideeën borrelen? Of heeft u misschien reeds concrete plannen maar temperen fiananciële obstakels uw enthousiasme? Dan geeft de Cultuurdienst u graag een duwtje in de rug met de ‘vernieuwende projectsubsidies voor socio-culturele verenigingen.

Let wel! Voor projecten die plaatsvinden in het eerste semester van 2005, moeten de projectaanvragen ingediend worden voor 01 december 2004. Voor projecten die plaatsvinden in het tweede semester van 2005, geldt 01 april 2005 als uiterste datum.

Geïnteresseerd? Vraag dan het regelement ‘Vernieuwende projectsubsidies voor socio-culturele verenigingen’ en een aanvraagformulier in de Cultuurdienst, op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/56.20.15

GO TO TOP

Gezocht: Oostende in 1905

De Cultuurdienst is op zoek naar foto’s, documenten en affiches van Oostendse verenigingen in 1905.

‘Oostende in 1905’ is immers het thema van de zomertentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen in 2005. Waarom net 1905, zult u zich misschien afvragen. In dat jaar bestond België 75 jaar en vonden in het hele land festiviteiten plaats. In Oostende werden bovendien heel wat gebouwen en installaties plechtig geopend: het Postgebouw, het Theater, de Sint-Petrus- en -Pauluskerk, de Graaf de Smet de Naeyerlaan en -bruggen… en dit in aanwezigheid van koning Leopold II. Op 03 en 04 september 1905 namen ook de Oostendse verenigingen deel aan het volksfeest.

Heeft u op zolder of in uw archief documentatie over die verenigingen en bent u bereid om die even uit te lenen? Neem dan contact op met Martine Meire, cultuurbeleidscoördinator, tel. 059/56.20.15

Niet-vergunde nissen in columbarium niet hernomen (wijziging!)

Van 26 oktober tot en met 05 november van elk jaar is het verboden :
- graftekens of daarbijhorende voorwerpen te plaatsen of weg te nemen, eenvoudige herinneringstekens, kransen, bloemen, medaillons, enz. uitgezonderd;
- grafschriften in te beitelen of de bestaande grafschriften dieper te maken, bouw-, beitel- of schilderwerk uit te voeren, de graftekens te reinigen of ze opnieuw waterpas te zetten;
- de begraafplaatsen te betreden met kruiwagens, ladders of andere werktuigen. Het is evenwel toegelaten bloemen te vervoeren met kleine voertuigen uitgerust met luchtbanden.

Als gevolg van enkele wijzigingen in het reglement m.b.t. grafvergunningen worden niet-vergunde nissen bijgezet tussen 01 januari 1998 en 31 december 1998 niet hernomen.

GO TO TOP

Nieuw klantenkantoor IMEWO geopend

Onlangs werd in de Hendrik Serruyslaan 66-68 een nieuw klantenkantoor van de distributiebeheerder IMEWO (elektriciteit en aardgas) geopend.

Voortaan kunt u als huishoudelijke klant in de Hendrik Serruyslaan terecht voor alle informatie rond rationeel energiegebruik (REG), de algemene aansluitingsvoorwaarden op het distributienet, de procedures bij betaalproblemen en de installatie van budgetmeters. In dit nieuwe kantoor bevindt zich bovendien ook een oplaadterminal om de budgetmeterkaart op te laden.

Een klantenkantoor is een full-servicebureau. Voor hun dienstverlening doen de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, waaronder IMEWO, een beroep op GeDis (Gemeentelijk Samenwerkingsverband voor Distributienetbeheer), dat met de opening van deze klantenkantoren beantwoordt aan de wettelijke verplichtingen. Bedoeling is alvast om de inwoners een nog betere klantenservice aan te bieden.

GO TO TOP

18 nieuwe halftijdse werkkrachten voor PWA Oostende

Het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap (PWA) in Oostende werd in 1996 opgericht. Inmiddels groeide het PWA uit tot een dienst waar gemiddeld een 300-tal mensen tot maximum 45 uren per maand konden bijklussen. Op die manier kon op een legale manier een ‘eurootje’ worden bijverdiend bovenop de uitkering. De dienst werd dan ook geleidelijk aan een onmisbare schakel voor vele Oostendse gezinnen en verenigingen!

Op 01 oktober 2004 werd een Dienstenbedrijf als afdeling van de vzw opgestart naar aanleiding van de lancering van het systeem van de dienstencheques die moeten zorgen voor extra tewerkstelling en bestrijding van zwartwerk.

Door de oprichting van het dienstenbedrijf wordt gehoopt een bijdrage te leveren aan de federale doelstellingen om 25.000 banen te creëren. Met de oprichting van het Dienstenbedrijf wordt vertrokken vanuit een tweestromenbeleid, dit wil zeggen dat gezorgd wordt voor een interne doorstroming gekoppeld aan maximaal behoud van de flexibele werkomstandigheden. In die zin werd met elke werknemer afzonderlijk en in overleg een uurrooster opgesteld, rekening houdend met de gezinssituatie, vervoersmogelijkheden, persoonlijke voorkeuren, ….

Het PWA is de laatste maanden dan ook zeer druk in de weer geweest met de voorbereidingen om ook deze nieuwe uitdaging tot een goed eind te brengen.
Na een grondige selectieprocedure, aangevuld met een opleiding ‘Particuliere schoonmaak’ in samenwerking met de VDAB worden vanaf oktober 17 werknemers halftijds tewerkgesteld bij particulieren, waar ze in blokken van minstens drie uur een handje te steken (poetsen, strijken, wassen, …) in het huishouden. Deze groep van 17 zijn allemaal mensen die reeds jaren hun strepen hebben verdiend in het PWA-systeem en die staan te trappelen om hun jarenlange inzet verzilverd zien te worden in een beter statuut met alle rechten en plichten van een werknemer in loondienst. Denken we maar aan de opbouw van sociale rechten, betaalde feestdagen, vakantiegeld, eindejaarspremie, …

Naast deze ‘beginners’ staan nog een aantal mensen klaar om de overstap te maken.

Vanaf oktober biedt het PWA ruim 120 Oostendse gezinnen huishoudelijke hulp aan. Momenteel staan nog een aantal gebruikers op de wachtlijst. We vermoeden dat we tegen de jaarwisseling de kaap van 20 werknemers zeker zullen hebben bereikt!

In een eerste fase zal het Dienstenbedrijf zich richten tot Oostende. Afhankelijk van de groeimogelijkheden kan dit in een latere fase uitgebreid worden tot de randgemeenten.

Naast de aanwervingen in het kader van de ‘poetsdienst’ werd tevens een administratieve kracht aangeworven die de PWA-dienst komt versterken, specifiek voor de ondersteuning in het kader van het dienstenbedrijf. Op die manier zorgt het Dienstenbedrijf al meteen voor een extra tewerkstelling van maar liefst 18 mensen in Oostende.

Mensen die gebruik willen maken van de poetsdienst hoeven enkel dienstencheques aan te kopen die ze als betaalmiddel kunnen gebruiken. Een dienstencheque kost de gebruiker 6,20 euro en is fiscaal in te brengen!

Met de oprichting van het Dienstenbedrijf geven we het PWA een nieuwe dynamiek. Enerzijds breiden we ons cliënteel uit en beantwoorden we aan de behoeften van de gezinnen om op een wettelijke wijze huishoudelijke taken te laten uitvoeren, anderzijds bieden we de werknemers een kans hun statuut te verbeteren en dragen we bij tot de schepping van een groot aantal banen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Dienstenbedrijf PWA Oostende, afdeling van het PWA Oostende vzw, Brigantijnenstraat 2, tel. 059/25.56.20 of via e-mail: m.vincke@skynet.be.

GO TO TOP

Hoe happy is uw gezin?

Hoewel mannen en vrouwen juridisch bijna volledig gelijk zijn, zien we dat er tussen hen nog maatschappelijke ongelijkheden opduiken. De provincie West-Vlaanderen voert een actief inclusief en geïntegreerd gelijkekansenbeleid gericht op diverse doelgroepen waaronder: personen met een handicap, ouderen, armen, holebi’s, vreemdelingen, jongeren en ook mannen en vrouwen.

De provincie West-Vlaanderen levert met andere woorden heel wat inspanningen om gelijke kansen voor iedereen te realiseren. Kansengelijkheid wordt bevorderd door het mogelijk maken en stimuleren van gelijkwaardige participatie van iedere burger in alle leef- en beleidsdomeinen. Feitelijke ongelijkheden en discriminaties in de samenleving worden zichtbaar en bespreekbaar gemaakt en waar mogelijk weggewerkt. Dit doet de provincie door lokale besturen te ondersteunen bij de uitbouw van hun gelijkekansenbeleid, acties uit te werken rond vrouw en besluitvorming en het informeren en sensibiliseren van het publiek over de genderthematiek op tal van manifestaties.

In het werkjaar 2004 kiest de provincie ervoor haar gelijkekansenbeleid uit te bouwen met een duidelijke focus op gezinnen. Zij wil hiertoe een aanzet geven met een campagne rond het thema arbeid en gezin.

In het voorjaar hield de dienst Welzijn van de provincie West-Vlaanderen een enquête bij gezinnen om te peilen naar het gezinswelzijn en om de partners binnen een gezin aan te zetten tot een gesprek over werk- en gezinstijd. De enquête had niet de ambitie van een wetenschappelijk onderzoek, maar wou enkel leiden tot discussie over het onderwerp. De enquête, die in De Bond verscheen onder de naam ‘Hoe Happy is uw Gezin?’ was zo opgevat dat beide partners dezelfde vragen apart invulden. (Uiteraard konden ook eenoudergezinnen deelnemen aan het onderzoek.) Deze onderzoeksmethode maakte het mogelijk om eventuele spanningsvelden tussen partners aan het licht te brengen.

De vragenlijst omvatte twee grote delen: het eerste gedeelte peilde naar de eventuele tijdstekorten, het tweede deel onderzocht de oplossingen voor meer gezinswelzijn. In totaal werden 619 vragenlijsten ingevuld.

Deel één omvatte vijf items: Heb je voldoende tijd voor huishouden, familie en vrienden, partner, kinderen en jezelf? Op de eerste vier items antwoordde ongeveer de helft dat ze voldoende tijd hebben. De helft is dus tevreden met de besteding van zijn/haar beschikbare tijd, de andere helft niet. Tijd voor zichzelf is echter een groter probleem: meer dan zestig procent vraagt ernaar. Niet erg verrassend is dat dit meer voor vrouwen dan voor mannen geldt. De tijdvragende respondenten willen per item minstens twee extra uren per week. Dat is veel, want veralgemeend betekent dat een minimumvraag naar tien extra uren op weekbasis! Of meer dan een volledige werkdag. De gedetailleerde resultaten duiden nog op iets opvallends: bij de vergelijking tussen deeltijds en voltijds werkende vrouwen is er vrijwel geen verschil in de hoeveelheid uren die ze bijvragen. Dus, deeltijds of voltijds, het maakt niet uit, ze hebben allebei evenveel tijd te kort.

Het tweede gedeelte van de enquête maakt duidelijk dat vrouwen deeltijds werken als dé oplossing voor meer gezinswelzijn naar voren schuiven. Mannen daarentegen zetten collectieve arbeidsduurvermindering bovenaan op hun lijstje. Conclusie: beide partners willen gewoonweg minder werken.
Op de vraag of bedrijfsinitiatieven een oplossing kunnen betekenen om werk en gezin beter op elkaar afstemmen, antwoordt een derde van de vrouwen en een vijfde van de mannen positief. Deze respondenten zijn overigens erg geholpen met de bedrijfsmaatregels. De overheid is absolute koploper in het nemen van gezinsvriendelijke maatregels.

De resultaten geven onmiskenbaar een spanningsveld aan tussen partners als het gaat om verdeling van huishoudelijke taken en de besteding van de vrije tijd. Vooral vrouwen zijn vragende partij om hieromtrent betere afspraken te maken.
Het einde van de vragenlijst omvatte een open vraag: heb je tips/suggesties voor meer tijd in je gezin? De helft suggesties betreffen het gezin zelf, de andere helft zijn oplossingen die van buiten het gezin komen. Een gedeelde verantwoordelijkheid dus. In het gezin willen beide partners vooral veel meer tijd om met het hele gezin samen te genieten, betaalbare hulp, een betere planning en minder tv. Van de werkgever verwachten de gezinnen bovenal dat men minder moet/kan werken en flexibele uren, dagen, vakanties die men kan afstemmen op de andere gezinsleden.… om samen te kunnen genieten.

Vraag is hierbij of de flexibiliteit die de gezinnen willen, verzoenbaar is met de flexibiliteit die de werkgevers vragen. Wellicht vormen de resultaten van de enquête dan ook een basis om in de komende jaren een gelijkekansenbeleid uit te bouwen met een duidelijke focus op gezinnen. De keuzes die de gezinnen maken, worden bij de uitbouw van een gelijkekansenbeleid als uitgangspunt genomen.

GO TO TOP

Uw Stadthuis

Het is voor een Stadsbestuur niet altijd gemakkelijk om te communiceren met de bevolking. Dat ondervinden we regelmatig aan den lijve, bijvoorbeeld wanneer inwoners of handelaars ondanks een aantal communicatie-initiatieven toch nog onwetend zijn over het feit dat er in hun straat wegwerkzaamheden van start gaan. Of wanneer Oostendenaars ontdekken dat er leuke sport- of cultuurinitiatieven genomen werden en jammer genoeg voorbij zijn zonder dat zij dat wisten.

Het Stadsbestuur heeft een aantal informatiekanalen die zich richten tot de Oostendenaars. Denken we bijvoorbeeld aan de Grote Klok, aan de website en aan de wijkraden. Om dat gamma uit te breiden besliste het Stadsbestuur om voortaan wekelijks een halve pagina te huren in een advertentieblad. Na prijsvraag aan de betrokken advertentiebladen besliste het College van Burgemeester en Schepenen om daarvoor met het weekblad Tips in zee te gaan.

De samenwerking ging halfweg september van start. Inmiddels verschenen onder de naam “Uw Stadthuis” drie halve pagina’s stadsberichten. Daarin was er onder meer aandacht voor een uitzonderlijke sluitingsdag van de loketten van de dienst Bevolking en Burgerlijke Stand, voor de actie port Overdag, voor de verkeersmaatregelen rond de Oktoberfoor en voor de verkeershinder op de Nieuwpoortsesteenweg. In de volgende editie van “Uw Stadthuis” hebben we aandacht voor de gevaren van CO en voor de (nog steeds gratis) rookmelder.

Uw Stadthuis vindt u voortaan telkens op pagina 50 van Tips. .

GO TO TOP

Projectsubsidies voor Oostendse cultuurverenigingen

Het herdenkingsjaar rond het Beleg van Oostende is nog niet helemaal afgelopen, maar de Cultuurdienst van de stad Oostende is al volop bezig met de organisatie van een volgend cultureel jaar dat minstens even boeiend beloofd te worden.

Na de succesvolle activiteiten die dit jaar werden georganiseerd, doen we graag opnieuw een beroep op de creatieve medewerking van de Oostendse verenigingen om van 2005 een bruisend cultureel jaar te maken.

Voelt u ideeën opborrelen, of hebt u reeds concrete plannen, maar temperen financiële obstakels uw enthousiasme, dan geven wij u graag een steuntje in de rug. Verenigingen die eens anders uit de hoek willen komen met een nieuw project, maar voor wie de financiële drempel te hoog is, kunnen een beroep doen op de “vernieuwende projectsubsidies voor socio-culturele verenigingen”.

Let wel: voor projecten die plaatsvinden in het eerste semester van 2005 moet de projectaanvraag ingediend worden voor 01 december 2004. Voor projecten die plaatsvinden in het tweede semester van 2005 geldt als uiterste datum 01 april 2005.

Geïnteresseerden kunnen het reglement ‘vernieuwende projectsubsidies voor socio-culturele verenigingen’ en een aanvraagformulier steeds aanvragen bij de Cultuurdienst op
tel. 059/56.20.15.

GO TO TOP

Jeugdhulpverlening gewikt en gewogen

Op dinsdag 12 oktober 2004 ontmoeten hulpverleners elkaar tijdens een ‘Toetsingsdag’ in het Openluchtcentrum Duin en Zee. Doel van de dag is een stand van zaken geven over de Integrale Jeugdhulpverlening op Vlaams niveau én het lokale Netwerk Integrale Jeugdhulpverlening regio Oostende toelichten en evalueren.

HOE HET GROEIDE
In 1998 voerde het Vlaams Parlement een breed debat over de bijzondere jeugdbijstand. Niet alleen de sector ‘bijzondere jeugdbijstand’, maar ook heel wat andere sectoren werden daarbij betrokken. Het resultaat was de ‘Maatschappelijke Beleidsnota Bijzondere Jeugdbijstand’ met aanbevelingen voor het beleid over jeugdhulpverlening in Vlaanderen. De aanmaak van de nota legde heel wat knelpunten bloot, niet alleen bij de bijzondere jeugdbijstand, maar ook in de verhouding tussen die sector en tal van andere sectoren zoals het ‘onderwijs’.

KNELPUNTEN
De jeugdhulpverlening blijkt te weinig afgestemd te zijn op de reële vragen en behoeften van de cliënten. Bovendien organiseren de diverse sectoren, los van elkaar, een aanbod, wat niet bevorderlijk is voor de doorzichtigheid. Daardoor vinden jongeren en hun omgeving moeilijk hun weg in de hulpverlening en ontbreekt het aan coördinatie tussen hulpverleners. Ook blijkt dat er voor bepaalde hulpvragen overlappingen zijn en voor andere dan weer tekorten. Tot slot komt aan het licht dat de hulpverlening onvoldoende vlot toegankelijk is zodat er wachtlijsten ontstaan en ‘zwaardere’ hulpverlening oneigenlijk wordt gebruikt.

WORDT U GEHOLPEN?
Veel van deze kritieken zijn voor de scholen en Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) herkenbaar en worden vanuit de dagelijkse ervaring bevestigd. Integrale jeugdhulp wil op veel van deze problemen een antwoord geven en het voortouw nemen om samen met de zes basissectoren Onderwijs, Bijzondere Jeugdbijstand, Algemeen Welzijnswerk, Geestelijke Gezondheidszorg, Kind en Gezin en het Vlaams Fonds voor de Integratie van Personen met een Handicap na te gaan hoe cliënten binnen de jeugdhulpverlening beter geholpen kunnen worden. Een eerste aanzet daartoe wordt gegeven door de oprichting van Netwerk Integrale Jeugdhulpverlening regio Oostende. De samenwerking tussen de tien diensten (zie lijst hieronder) resulteerde begin 2004 in een samenwerkingsprotocol en een stappenplan.

TOEKOMST?
Ondertussen keurde het Vlaamse parlement de decreten betreffende de ‘Integrale Jeugdhulpverlening’ en ‘de rechtspositie van de minderjarige in de Integrale Jeugdhulpverlening’ goed. Dat betekent dat de Integrale Jeugdhulpverlening in Vlaanderen op 01 januari 2008 een feit zal zijn. Door de beslissing op Vlaams niveau wenst Netwerk Integrale Jeugdhulpverlening regio Oostende zijn samenwerking verder te zetten, te evalueren én eventueel uit te breiden.

Wie maakt deel uit van het Netwerk Integrale Jeugdhulpverlening regio Oostende?

  • de Centra voor Leerlingenbegeleiding
  • het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg Oostende
  • de Centra Geestelijke Gezondheidszorg
  • het Vlaams Fonds voor de integratie van personen met een handicap
  • Kind en Gezin regioteam Oostende
  • het Centrum Algemeen Welzijnswerk en Jeugdzorg Middenkust
  • het Centrum voor Gehoorrevalidatie en Logopedie
  • het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling
  • de Regionale Welzijnscommissie regio Oostende
  • de stad Oostende, dienst Onderwijs – Lokale Onderwijsregie

Meer informatie bij Geert Saelens, dienst Onderwijs, tel. 059/80.55.00, fax: 059/70.94.86

GO TO TOP

Cirque du Soleil opnieuw te gast in Stad aan Zee!

Cirque du Soleil komt terug naar Oostende! Na de succesvolle organisatie van Saltimbanco in 2003, komt nu ook de prestigieuze voorstelling ‘Dralion’ naar de Stad aan Zee.

Oostende is de laatste jaren gekend als dé evenementenstad aan zee. De vernieuwde samenwerking met Cirque du Soleil kan dit alleen maar bevestigen en zal Oostende nog meer profileren als de ‘place to be’. Dralion zal volgend jaar dan ook niet weg te denken zijn uit het Oostendse straatbeeld.

Speciaal voor Cirque du Soleil zal de Stad een volledig nieuwe site klaarmaken op de Oosteroever om Dralion en de tienduizenden bezoekers te kunnen ontvangen. Dralion wordt ongetwijfeld een nieuw succesverhaal in de Stad aan Zee!

De première van Dralion is voorzien op donderdag 21 juli 2005. Tickets zijn al verkrijgbaar via de website www.cirquedusoleil.be of telefonisch op het nummer 070/22.32.30.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

Japanse tuin in wenskaartformaat

Vanaf nu kunt u oosterse wensen versturen vanuit Oostende. Het Stadsbestuur maakte een set van acht wenskaarten van de Japanse tuin Shin Kai Tei. De acht kaarten, netjes verpakt in een speciale enveloppe, kunt u voor 2,50 euro kopen in de Japanse tuin of aan de Infobalie in het Stadhuis.

Het Oostendse stadsbestuur liet in 2002 de Japanse tuin Shin Kai Tei aanleggen in het Koningspark, naast het Stedelijk Zwembad. Sindsdien heeft de tuin al enkele duizenden bezoekers verwelkomd. Vanaf nu kunnen die bezoekers een mooi souvenir mee naar huis nemen.

Op de voorkant van de kaarten prijkt een kleurenfoto van natuurfotograaf Michel Decleer. Op de achterkant staat een haiku (Japans gedicht). De kaarten geven een mooi overzicht van wat er in de tuin te bekijken valt. Ze kunnen voor elke gelegenheid als wenskaart worden gebruikt, van een geboorte over een huwelijk of verjaardag tot een overlijden.

De Japanse tuin Shin Kai Tei is elke zaterdag en zondag open van 10.00 tot 18.00 uur. Tijdens de schoolvakanties is de tuin elke dag te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur.
Toegangsprijs: 1 euro, tot 12 jaar is de toegang gratis.

GO TO TOP

Lessen in het donker voor Oostends onderwijs

Het project ‘Lessen in het donker’, opgericht in 1995 in een initiatief van de stad Brugge, Cultuurcentrum Brugge en Cinema Lumière, biedt scholen jaarlijks een degelijk pedagogisch verantwoord filmprogramma aan en geeft hen hierbij de mogelijkheid om tijdens de schooluren aan filmeducatie te doen.

Via deze weg komen kinderen en jongeren op een constructieve manier in contact met het witte doek en leren naast de commerciële kaskrakers ook een ander genre film kennen. Deze filmvisie én nabespreking in de klas zorgen ervoor dat de leerlingen kritisch leren kijken en interpreteren. ‘Lessen in het donker’ werkt sedert 2000 in een circuit van bioscopen en culturele centra waar de scholen terecht kunnen voor de filmvisie. Een brochure informeert de leerkrachten over het programma. Bij alle films wordt een uitgebreid pedagogisch dossier voorzien waarin aandacht wordt besteed aan de inhoud van de film, de thema’s en de sociale context. Daarnaast worden de filmische aspecten belicht en vinden de leerkrachten er ook verwerkingstips, vragen, doe-opdrachten en een lesbrief voor de leerlingen in terug.

Vanaf het schooljaar 2004-2005 schotelt de vzw Lessen in het donker -in samenwerking met Cinema Rialto en de dienst Onderwijs van de stad Oostende- ook het Oostendse onderwijs jaarlijks een waaier aan kwaliteitsfilms voor geschikt voor leerlingen van het kleuteronderwijs tot en met het zesde leerjaar.

Per graad wordt één film geprogrammeerd op vaste dagen -woensdagmorgen, donderdag en vrijdag-, vaste data en met een vaste voor- en namiddagvertoning om respectievelijk 09.30 en 14.00 uur. Voorwaarde is wel dat er minimum 50 leerlingen ingeschreven zijn. Op vraag van de school kunnen er ook andere titels uit het aanbod geprogrammeerd worden. De datum van vertoning wordt dan vastgelegd in overleg met Cinema Rialto.

De prijs per ticket voor de scholen van het basisonderwijs bedraagt 3,50 euro/kind, voor de scholen van het secundair onderwijs 4 euro. Voor de begeleiders is de toegang gratis.

Op het (film)programma:
- Kleuteronderwijs (01 t/m 03 juni 2005) : ‘Des animaux fous fous fous’
- Lager onderwijs - eerste graad (20 t/m 22 oktober 2004): ‘Kirikou en de heks’
- Lager onderwijs - tweede graad (17 t/m 19 november 2004): ‘Pietje Bell 2’
- Lager onderwijs - derde graad (16 t/m 18 maart 2004): ‘Polleke’
- Secundair onderwijs - eerste graad (13 t/m 15 oktober 2004): ‘Whale Rider’
- Secundair onderwijs - tweede graad (19 t/m 21 januari 2005): ‘Thirteen’
- Secundair onderwijs - derde graad (24 t/m 26 november 2004): ‘Dirty Pretty Things’
Secundair onderwijs - derde graad (23 t/m 25 februari 2005): ‘Goodbye Lenin’
- Secundair onderwijs - eerste t/m derde graad (20 t/m 22 april 2004): ‘Les triplettes de Belleville’

Voor meer info kunt u terecht bij Geert Saelens van de dienst Onderwijs (Lokale Onderwijsregie), op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00 - toestel 2267.

GO TO TOP

Herneming niet-vergunde nissen in columbarium

Van 26 oktober tot en met 05 november van elk jaar is het verboden :
- graftekens of daarbijhorende voorwerpen te plaatsen of weg te nemen, eenvoudige herinneringstekens, kransen, bloemen, medaillons, enz. uitgezonderd;
- grafschriften in te beitelen of de bestaande grafschriften dieper te maken, bouw-, beitel- of schilderwerk uit te voeren, de graftekens te reinigen of ze opnieuw waterpas te zetten;
- de begraafplaatsen te betreden met kruiwagens, ladders of andere werktuigen. Het is evenwel toegelaten bloemen te vervoeren met kleine voertuigen uitgerust met luchtbanden.

De volgende niet-vergunde nissen bijgezet tussen 01 januari 1998 en 31 december 1998 worden door de Burgemeester hernomen vanaf 01 oktober 2004 :

Op de begraafplaats gelegen aan de Stuiverstraat
- in de C 04 : de nissen 02, 03, 04, 06, 19, 20, 23.
- in de C 05 : de nissen 02, 03, 04, 05, 06, 07, 10, 13, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 40, 45, 46, 47, 49, 50, 51, 52, 53.
- In de C 12 rij 01 : de nissen 01, 02, 03, 04, 05, 06, 08.
- In de C 12 rij 02 : de nissen 02, 03, 04, 06.
- In de C 12 rij 03 : de nissen 04, 05, 06, 07, 08.

Op de begraafplaats gelegen te Stene
- In de C 02 : de nissen 02, 03.
- In de C 06 rij 02 : de nissen 01, 02, 03, 04, 05.
- In de C 11 rij 02 : de nissen 02.
- In de C 14 rij 02 : de nissen 03, 04, 05.

Begraafplaats gelegen te Zandvoorde
- In de C 05 rij 02 : de nissen 01, 02, 03, 04, 05.

De as vervat in deze urnen wordt verspreid op de verstrooiingsweide van de betrokken begraafplaats.

GO TO TOP

Lindestraat 14: een vormingsprogramma over drugs voor ouders

Binnen het drugbeleid van de stad Oostende wordt ernaar gestreefd om een zo nauwsluitend mogelijk antwoord te bieden met betrekking tot het thema drugs. Onlangs pakte het Stadsbestuur in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen’ (VAD) uit met ‘Lindestraat 14’, een vormingsprogramma voor ouders.

Drugs (alcohol, tabak, medicatie en illegale drugs) zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Toch roepen ze nog steeds veel vragen en twijfels op.

Lindestraat 14 is een vormingspakket voor ouders over druggebruik bij jongeren. Het doel van deze vorming is het thema drugs en de bezorgdheid erover bespreekbaar te maken. Ouders krijgen daarbij een eerste aanzet over hoe ze met de thematiek in het gezin kunnen omgaan. Aan de hand van videomateriaal bieden we informatie, komen we tot discussie en zoeken we tot slot naar mogelijke oplossingen. De leefwereld van de jongere, communicatie tussen jongeren en hun ouders en de rol van de school, de politie en de hulpverlening staan daarbij centraal.

De vorming is interactief opgevat. Het gaat erom dat de ouders van elkaar leren en hun eigen standpunt kunnen toetsen aan dat van andere ouders.

Zoals gezegd staat communicatie centraal bij ‘Lindestraat 14’. Een ‘luisteravond’ rond drugs of productinformatie staan dus niet op het programma. Uiteraard omkaderen de lesgevers de avond met de nodige achtergrondinformatie, maar het accent ligt hoofdzakelijk op interactie.

Lindestraat 14 is bedoeld voor ouders van adolescenten die al dan niet met drugs experimenteren, niet voor ouders van jongeren met ernstige verslavingsproblemen.

Geïnteresseerd om Lindestraat 14 mee te organiseren? Dat kan! Neemt contact op met Grace Van Eycken, coördinator drugbeleid stad Oostende en een aangeduide lesgever zal vervolgens samen met u het verdere aanbod bespreken.

Meer info bij Grace Van Eycken, Coördinator drugbeleid, tel. 059/56.20.56, fax: 059/80.64.31

GO TO TOP

Sociale tolkendienst verbetert hulpverlening in de Provincie

Vzw Provinciaal Integratiecentrum West-Vlaanderen (PIC) timmert, samen met een netwerk van meer dan 100 vrijwilligers, aan de toegankelijkheid van de dienst- en hulpverlening voor anderstaligen in de provincie. De organisatie doet dat door sociale tolken uit te sturen naar ziekenhuizen, scholen, OCMW’s, centra algemeen welzijnswerk, diensten Kind & Gezin… om zo de communicatie tussen anderstaligen en diensten te bevorderen, zodat een snelle en adequate hulpverlening voor iedereen die in West-Vlaanderen verblijft gegarandeerd kan worden.

Het Provinciaal Integratiecentrum West-Vlaanderen vzw (PIC) is een organisatie die de discriminatie, achterstand en achterstelling van etnisch-culturele minderheden in West-Vlaanderen wil aanpakken en een wederzijdse, respectvolle houding wil helpen realiseren tussen alle inwoners van West-Vlaanderen.

Het project ‘Sociale Tolkendienst’, opgestart in november 2003 door het PIC, zorgt er dankzij de inzet van 105 vrijwillige sociale tolken voor dat er maandelijks tientallen hulp- en dienstverleningsgesprekken, die zonder een tolk onmogelijk zouden zijn, op een professionele manier ondersteund worden.

Diensten uit de welzijnssector zoeken, wanneer ze een kwaliteitsvolle dienstverlening willen bieden aan anderstaligen, vaak ondersteuning bij Ba-bel, de centrale tolkentelefoon, om op een snelle en efficiënte manier de communicatie met anderstaligen vlot te laten verlopen.

Daarnaast bestaat echter bij diensten de nood aan een tolk die in levende lijve bij een gesprek aanwezig is, vooral wanneer het gaat om het uitleggen van moeilijke (medische) termen, wanneer men slecht nieuws moet overbrengen of bij diepgaande gesprekken.

Jawel, men kan er in die gevallen voor kiezen de Afrikaanse buurvrouw, de verpleegkundige op de dienst die toevallig Arabisch spreekt, of de kinderen van de cliënt te laten tolken. Dit gaat snel, vraagt weinig voorbereiding en leidt u -althans op het eerste zicht- waar u moet zijn…

Op een goede manier tolken is echter meer, veel meer, dan alleen twee talen spreken. Van een sociale tolk wordt onder meer verwacht dat hij of zij neutraal is, het beroepsgeheim respecteert, een goede tolktechniek hanteert en vlekkeloos beide talen beheerst en heel snel boodschappen kan omzetten van de éne taal naar de andere én terug.
Een kind hoort dit niet te doen. De buurvrouw of de verpleegster evenmin. Hun betrokkenheid bij de dienst of de cliënt is vaak te groot, ze hebben meestal geen kennis van de deontologische regels van het tolken en rolverwarring is nooit veraf.

Om een oplossing te bieden in situaties waarin de communicatie in het Nederlands moeilijk loopt, en waarin telefonisch tolken niet geschikt is, zijn er de vrijwilligers van de Sociale Tolkendienst. De dienst levert gescreende tolken in meer dan 40 talen, gaande van Arabisch en Albanees, over Russisch en Chinees tot Pashtu en Swahili. De tolken krijgen permanente vorming aangeboden (rond tolktechnieken, deontologie, het werkveld, …) en kunnen rekenen op ondersteuning en begeleiding vanuit de dienst.

Een volgende stap die de dienst -die nu op projectsubsidies draait- wil nastreven, is het structureel inbedden van dit initiatief in een groter geheel.

Voor meer info kunt u terecht op www.pic-wvl.be of bij An Vanhooren, Sociale tolkendienst West-Vlaanderen, Dekenijstraat 8 ,tel. 0473/83.06.71 of via e-mail: an.lokaalsteunpunt@tiscali.be.

GO TO TOPP

Horizon Educatief vzw geeft richting aan mondiale vorming

Horizon Educatief vzw wil in samenspraak met de scholen uit West-Vlaanderen en Kleur Bekennen mondiale vorming sterker uitbouwen en een plaats geven binnen het pedagogische project van de school.

Een wereldschool is een school waar actief gewerkt wordt rond mondiale vorming. Mondiale vorming is meer dan alleen maar kennismaken met vreemde culturen. Scholen kunnen werken rond verschillen, gelijkenissen, muzische vorming, kunst en cultuur in brede zin. Samen bepalen we de doelstelling, de inhoud en het verloop van het proces. Daarom is het belangrijk dat de doelstellingen van de school en de educatieve organisatie op elkaar worden afgestemd en expliciet worden gemaakt.

Kleur Bekennen en Horizon Educatief vzw stellen procesmatig werken rond mondiale vorming centraal. De impact en het draagvlak voor mondiale vorming wordt groter naarmate er op een langdurige, intensieve en participatieve manier gewerkt wordt.

Dit schooljaar wordt gestart met de volgende pilootscholen: BSGO Einstein in De Haan, MPIGO Oostende en scholengemeenschap ‘De Zeebries’ in Oostende. Deze scholen kunnen een beroep doen op de know-how en ervaring van Horizon Educatief bij de uitwerking van hun mondiaal project.

In de eerste fase van een proces is het van belang om elkaar te leren kennen en de verwachtingen wederzijds op elkaar af te stemmen. Afspraken maken over werkwijze, doelstellingen en inhouden zijn hierbij belangrijk. In het proces staat de interactie tussen de school (directie, leerkrachten en leerlingen) en de educatieve organisatie centraal. De meerwaarde van een procesbegeleiding zit in dit proces, dit samen op weg gaan eerder dan in het resultaat van het proces.
Op het einde van de rit ten slotte wordt teruggeblikt: wat hebben we bijgeleerd in dit proces? Hoe gaan we in de toekomst mondiale vorming aanpakken? Hoe gaan we verder als school zonder de extra begeleiding van een educatieve organisatie? Hoe implementeren we de leerpunten van het proces in de totale schoolwerking?

In het kader van dit project werd een gloednieuwe website ontwikkeld: www.wereldwegwijzers.be. Deze site bevat tal van tips, suggesties, informatie en nuttige contacten voor leerkrachten die hun school een mondiaal tintje willen geven. De site kwam tot stand binnen NOE (Netwerk Ontwikkelingseducatie): een samenwerkingsverband tussen Horizon Educatief vzw uit Oostende, Alfa vzw uit Turnhout en Djapo vzw uit Alken.

Meer info krijgt u bij Horizon Educatief vzw, Fortstraat 128, tel. 059/32.21.83 of via e-mail: christophe.durand@horizoneducatief.be.

GO TO TOP

Octaafprijs 2003-2004

Onlangs werden in De Illusie de Octaafprijzen voor toneel uitgereikt. De volgende personen vielen in de prijzen:

  • Gwen Deprez (De Bacchanten)
  • Norbert Menu (Nut en Vermaak)
  • Ronny Vanderstraeten (Studio James Ensor) + speciale vermelding voor decor en enscenering voor ‘De Kus van de Spinnenvrouw’
  • Timi Goberecht (KVGO Toneel)
  • Liliane Dossaert (De Coulisse)
  • Hilde Veulemans (Theater Spiegel) + extra vermelding voor het originele programmaboekje
  • Eric Duquet (Theater 20)
  • Daisy Voeten (Mephisto)
  • Raymond Simons (Belgacom)
  • Johan Ameloot (Cenakel)
  • Henri Blondé (Komedie Kateie)

Daarnaast werden ook enkele speciale prijzen uitegereikt:

  • Prijs voor het beste debuut: Timi Goberecht
  • Prijs Philippe Decorte (jeugdprijs voor debutanten -18 jaar): Femke Simoens
  • Prijs voor beste productie 2003-2004: ‘De Kus van de Spinnenvrouw’ door Theater James Ensor

GO TO TOP

Bent u een Oostends talent?

Goed nieuws voor vers Oostends talent! Coming Bands (een managementbureau voor getalenteerde Vlaamse muziekgroepen) en Per Sona (een centrum voor therapeutsich stemwerk) organiseert elke donderdag een vrij podium voor lokale artiesten.

Het vrij podium vindt elke donderdag plaats van 20.00 tot 23.00 uur in de Celtic Ireland (Langestraat). Zowel muzikale als niet muzikale (drama, humor, dans, poëzie, …) acts komen in aanmerking. De artiesten kunnen er gedurende een tiental minuten hun ding doen op een podium.

Geïnteresseerd? Laat dan uw kunsten zien! Wie weet start hier wel uw artiestencarriere?

Voor meer info kunt u terecht bij Peter Butseraen, tel. 0497/02.01.41 of surf naar de website www.comingbands.be.

GO TO TOP

Aanvraag schadevergoeding voor onweders 12, 15 en 16 augustus 2004

De stormen en de overvloedige regenval van 12 augustus 2004 en van 15 en 16 augustus 2004 hebben in enkele West-Vlaamse gemeenten voor ernstige schade gezorgd.

Het stadsbestuur Oostende wil het onweer van 12 augustus 2004, alsook deze van 15 en 16 augustus 2004 laten erkennen als natuurramp. Indien de diverse periodes in aanmerking worden genomen, zal de dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen de gedupeerden helpen om hun aanvraag bij het Rampenfonds in te dienen.

Om echter in aanmerking te komen voor erkenning als algemene ramp dient het betrokken natuurfenomeen ‘uitzonderlijk’ te zijn en moet het een rechtstreekse schade veroorzaakt hebben aan private goederen voor een totaal bedrag hoger dan 1.250.000 euro (over het gehele land) en voor een gemiddeld bedrag per gezinsdossier hoger dan 5.000 euro.

Het is tevens belangrijk om te weten dat de hagelschade niet wordt vergoed door het rampenfonds. Indien de schade ontstaan is door een combinatie van factoren, bijvoorbeeld: stortbuien, windstoten en hagel, vermeld in ieder geval de factoren die wel in aanmerking komen.

Wanneer u aan bovenvermelde voorwaarden voldoet moeten voor deze rampen de aanvraagformulieren voor schadevergoeding, de dossiers (met bewijsstukken zoals foto’s) en de raming van de schade in tweevoud ingediend worden bij het Provinciebestuur West-Vlaanderen, dienst Rampenschade, Burg 2B - Proosdij in Brugge.

Deze aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen op de tweede verdieping in het Stadhuis, kantoor 242.

De aanvraag om schadevergoeding wordt onderzocht door de Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Tijdens dat onderzoek wordt de schade zogenaamd ‘tegensprekelijk’ vastgesteld door een deskundige, aangesteld door de Gouverneur en het slachtoffer.

Een afschrift van het verslag van die officiële vaststelling van de schade wordt daarna aangetekend opgestuurd naar de aanvrager. Gaat u akkoord met de vastgestelde schade, dan laat u dat best zo snel mogelijk weten. Gaat u niet akkoord, dan kunt u uw tegenargumenten binnen een bepaalde termijn meedelen. Als ook die fase achter de rug is, kan het onderzoek afgerond worden.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de heer Piet Pauwels, hoofd van dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Minisociale kaart regio Oostende

Eind 1999, begin 2000 werd in een samenwerkingsverband tussen de Regionale Welzijnscommissie en de toenmalige schoolopbouwwerker van het OCMW Oostende (en huidige onderwijsregisseur) werk gemaakt van een infobrochure voor het basisonderwijs.

Deze minisociale kaart waarin de belangrijkste welzijns- en gezondheidsdiensten uit de regio Oostende in kaart worden gebracht blijft voor scholen en CLB’s nog steeds een handig werkinstrument. De brochure, die dateert van mei 2000, was echter dringend aan een herwerking toe.

In de Oostendse Onderwijsraad (OOR) van donderdag 20 november 2003, werd het voorstel tot herwerking van de brochure positief onthaald en werd een ad hoc-werkgroep bestaande uit het stadsbestuur, de CLB’s en de zorgcoördinatoren opgezet om deze actualisatie gestalte te helpen geven.

64 instellingen, diensten en organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector in de regio Oostende kregen een plaats in de geactualiseerde brochure. Naast de identificatie van elke organisatie, namen we ook de doelstellingen, de doelgroep, de methodieken, de toegankelijkheid, het te doorlopen traject en de kostprijs op.

Al de instellingen werden schriftelijk of telefonisch bevraagd. Naar best vermogen hebben we al hun suggesties en correcties uitgevoerd, maar het spreekt voor zich dat deze minisociale kaart een momentopname blijft.

Als uitgangspunt voor de indeling van de brochure hebben we de sociale kaart van de provincie West-Vlaanderen gebruikt zoals die op het web te raadplegen is.

Achteraan in de brochure bevindt zich een alfabetische lijst van de diensten en dit volgens de benaming waarmee zij het best gekend zijn binnen de welzijns- en gezondheidssector.

Met een selectie van de voor de scholen en CLB’s meest relevante hulpverleningsinstanties in de regio en met een keuze voor een papieren versie komen we maximaal tegemoet aan de vraag naar gebruiksvriendelijkheid.

Directies, CLB-medewerkers, zorgcoördinatoren, kernpersonen, begeleiders … weten immers hoe belangrijk het is om snel en doelmatig informatie in te winnen om een duidelijk en gefundeerd antwoord te kunnen bieden op de vele (zorg)vragen van ouders en leerkrachten.

Gezien we de (zeer) levendige welzijns- en gezondheidssector op de voet willen blijven volgen, wordt de brochure jaarlijks volledig bijgewerkt en indien nodig uitgebreid. Dit kan echter pas na bevraging van alle instellingen.

Deze Minisociale-kaart is een initiatief van de Voorlichtingsdienst en de dienst Onderwijs van de stad Oostende in samenwerking met de CLB’s en de zorgcoördinatoren uit alle onderwijsnetten.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Geert Saelens van de dienst Onderwijs – Lokale Onderwijsregie, op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00 (toestel 2267).

GO TO TOP

Reorganisatie van de dienst Bevolking Burgerlijke Stand naar aanleiding van de invoering van de elektronische identiteitskaart

De stad Oostende zal tussen november 2004 en eind oktober 2009 ten minste 60.000 elektronische identiteitskaarten uitreiken en krijgt daarvoor gedurende drie jaar versterking van drie personeelsleden die gedetacheerd worden van de overheidsbedrijven Belgacom, De Post, BIAC of de NMBS.

De elektronische identiteitskaart zal een geldigheidsduur hebben van vijf jaar, wat een halvering is ten opzichte van de geldigheidsduur van een traditionele kaart. En meteen ook een verdubbeling van de werkdruk op de loketten van de dienst. Bovendien duurt de uitreikingsprocedure langer dan van een klassieke identiteitskaart.

  • Je wordt uitgenodigd naar het Stadhuis om het basisdocument te ondertekenen. Je moet een pasfoto in kleur meebrengen en je betaalt 13 euro.
    (dit basisdocument kan ook meegegeven worden met een gevolmachtigde indien je niet in staat bent om je persoonlijk aan te melden).
  • Op het ontvangstbewijs dat je krijgt, staat vermeld vanaf wanneer je je nieuwe identiteitskaart mag komen afhalen. Dat is ongeveer een veertiental dagen later. Bij de afhaling (ook dat kan weer door een gevolmachtigde) activeert de loketbediende samen met de aanvrager het identiteitscertificaat en -indien gewenst- het handtekeningencertificaat. Beide certificaten zijn in de kaartchip verwerkt. Deze procedure maakt het jammer genoeg onmogelijk om bij de afhaling gebruik te maken van het snelloket.

Om lange wachtrijen te voorkomen zal het Stadsbestuur meer loketten voorzien. Dit maakt een reorganisatie binnen de dienst Bevolking en Burgerlijke Stand noodzakelijk. Van deze gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de dienstverlening te verbeteren door duidelijker afgebakende en logischer samengestelde takenpakketten te vormen.

Op vrijdag 17 september 2004 wordt de Belpic-software op alle lokettencomputers geïnstalleerd en verhuizen een aantal personeelsleden. Daarom zijn de loketten van de dienst Bevolking - Burgerlijke Stand op vrijdag 17 september 2004 uitzonderlijk gesloten voor het publiek.

De Burgerlijke Stand beschikt momenteel over zeven loketten in de rode wachthoek. De Burgerlijke Stand verwisselt van plaats met de sectie identiteitskaarten/rijbewijzen van de dienst Bevolking (gele wachthoek) waar slechts vier loketten beschikbaar zijn. Vanaf maandag 20 september vind je de Burgerlijke Stand dus terug in de gele wachthoek.

Ook de taakinhoud van de verschillende functiegroepen (wachthoeken) wordt naar het publiek toe homogener en transparanter gemaakt:

  • Alle uittreksels uit de bevolkingsregisters en uit de registers van de Burgerlijke Stand zullen voortaan bij dezelfde lokettengroep kunnen worden afgehaald, in de groene wachthoek. Dit onderscheid was voor buitenstaanders niet altijd duidelijk, maar voortaan is dus geen twijfel meer mogelijk.
  • De groep van de identiteitsbewijzen krijgt naast de identiteitsbewijzen, rijbewijzen, voorlopige rijbewijzen, leervergunningen, identiteitsbewijzen en -stukjes voor kinderen, ook de reistoelatingen voor minderjarigen en de reispassen (paspoorten) onder zijn bevoegdheid. Je zal voortaan dus voor alle identiteitsdocumenten terecht kunnen in de rode wachthoek.
  • De aangiften van wettelijke samenwoonst, laatste wilsbeschikking en erfrechtverklaringen zullen vanaf 20 september worden behandeld door de Burgerlijke Stand (in de gele wachthoek). Tot vandaag gebeurde dat door de sectie ‘verblijfsveranderingen’ van de dienst Bevolking (in de groene wachthoek).
  • Aan het snelloket zullen de identiteitskaarten niet meer kunnen worden afgeleverd, daar de kaart aan een gewoon loket moet worden geactiveerd. Aan het snelloket zullen voortaan naast de aflevering van rijbewijzen en reispassen (paspoorten) de werklozen worden bediend die niet zijn gaan stempelen op de vaste aanmeldingsdatum of op de eerste daaropvolgende werkdag (op die dagen kunnen zij nog steeds terecht in lokaal 10 naast de dienst Sociale Zaken).

Samenvattend zijn dit de nieuwe functies van de drie wachthoeken vanaf maandag 20 september 2004.

  • Rode wachthoek: reispassen (paspoorten), identiteitskaarten, rijbewijzen, voorlopige rijbewijzen, leervergunningen, identiteitsbewijzen en -stukjes voor kinderen minder dan 12 jaar en reistoelatingen voor minderjarigen.
  • Groene wachthoek: verblijfsveranderingen, afgifte van alle uittreksels en afschriften, militie, wettigen van handtekeningen, controle van bevolkingsgegevens en bediening van vreemdelingen.
  • Gele wachthoek: alle bewerkingen inzake geboorte, huwelijk, overlijden, nationaliteit, erkenning, adoptie, wettelijke samenwoonst, laatste wilsbeschikking, overschrijving van akten en vonnissen en erfrechtverklaringen.
  • Snelloket: afhalen van rijbewijzen, reispassen (paspoorten) en bediening van werklozen

Per wachthoek zullen er afzonderlijke nummerreeksen zijn in het tickettingsysteem, waardoor het publiek enkel de nummers van de eigen wachthoek te zien krijgt op de TV-toestellen en op de displays. Het is dus uiteraard belangrijk om in de juiste wachthoek plaats te nemen (die staat overigens ook vermeld op het ticket), anders wordt men niet opgeroepen.

Nummerreeksen ticketting en loketten:

loket 4
overlijden, nummers 1 - 49: gele wachthoek
loketten 5 t/m 7 geboorte, nummers 50 - 99: gele wachthoek
huwelijk, nummers 100 - 149: gele wachthoek
loketten 8 t/m 10 vreemdelingen, nummers 150 - 249: groene wachthoek
loketten 8 t/m 13 verblijfsveranderingen, nummers 250 - 349: groene wachthoek
loketten 15 t/m 21 reispassen (paspoorten), nummers 450 - 499: rode wachthoek
identiteitskaarten, nummers 500 - 649: rode wachthoek
rijbewijzen, nummers 650 - 699: rode wachthoek
loketten 10 t/m 13 verkiezingen, nummers 700 - 799: (enkel tijdens verkiezingsperiodes) groene wachthoek

GO TO TOP

CD-rom informeert jongeren over de bevrijding van Oostende

Naar aanleiding van de zestigjarige herdenking van de bevrijding van Oostende pakt het Stadsbestuur uit met een unieke CD-rom .

De CD-rom is gericht naar het lager en het secundair onderwijs en bevat zowel beeld- als tekstmateriaal over de bevrijding van Oostende door de Canadezen. Bedoeling is om -aan de hand van het schijfje- even stil te staan bij de herdenking van dit historisch feit.

Zo’n negentig CD-roms gingen inmiddels de deur uit naar alle Oostendse scholen. Bijkomende digitale schijfjes zijn verkrijgbaar bij de Voorlichtingsdienst, in kantoor 131 op de eerste verdieping van het Stadhuis.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Gwenny Cooman van de Voorlichtingsdienst, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Gratis vuilniszakken voor STOMA-patiënten en personen die lijden aan chronische incontinentie

Onlangs besliste het Stadsbestuur om jaarlijkse gratis twee pakken grote vuilniszakken te voorzien voor STOMA-patiënten en personen die lijden aan chronische incontinentie.

Deze personen kunnen hun zakken komen afhalen aan loket 104 van de dienst Belastingen, op de eerste verdieping van het Stadhuis. Enige voorwaarde hiervoor is een medisch attest van de behandelende geneesheer dat verklaart dat de persoon STOMA-patiënt is of lijdt aan chronische incontinentie.

Het volledige reglement ziet er als volgt uit:

Artikel 1:
Voor het afhalen van de diverse vuilniszakken wordt de retributie vastgesteld op :
- 1,40 euro per zak voor de grote vuilniszakken en
- 0,70 euro per zak voor de kleinere vuilniszakken.
De Reinigingsdienst haalt de vuilniszakken op onder de voorwaarden bepaald in de stedelijke politieverordening.

Artikel 2:
De retributie wordt gevorderd tot en met 31 december 2006.

Artikel 3:
De Stad geeft jaarlijks gratis 2 pakken grote vuilniszakken aan :
1. gezinnen met een baby geboren op de datum waarop de wijziging van de verordening in werking treedt of later die vanaf de dag van de geboorte wordt ingeschreven in de bevolkingsregisters van de Stad ;
2. personen die lijden aan chronische incontinentie en aan STOMA-patiënten.
De pakken worden slechts verstrekt indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
A. medische voorwaarden
Een attest van de behandelende geneesheer waarop vermeld staat dat de betrokkene lijdt aan chronische incontinentie of een STOMA-patiënt is.
B. verblijfsvoorwaarden
De aanvrager moet in Oostende zijn gedomicilieerd en niet in een ziekenhuis, rusthuis of verzorgingsinstelling zijn opgenomen.

GO TO TOP

Sport eens overdag!

Na het grote succes vorig jaar organiseert de Sportdienst weer ‘Sport overdag’. Sport overdag biedt voor zowel jong als oud een uurtje sport voor slechts 1 euro. We geven u graag het nieuwe programma mee. Veel sportplezier!

Maandag

    - 09.30-10.30 uur: Yoga in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 10.00-11.00 uur: BBB in sportcentrum De Spuikom
    - 13.30-14.30 uur: American Fitness in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.00-15.30 uur: Badminton in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.30-15.30 uur: Body Shaping in sportcentrum De Koninklijke Stallingen

Dinsdag

    - 09.30-10.00 uur: Tai Chi in sportcentrum De Koninklijke Stallingen (start op 28/09/2004!)
    - 10.00-11.00 uur: Jogging & Start to Run aan sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 10.00-11.00 uur: Zwemmen en Zwemlessen in het Stedelijk Zwembad
    - 10.00-11.30 uur: Tafeltennis in Tafeltennisclub Zandvoorde, Boterbloemstraat 29
    - 10.30-11.30 uur: Zelfverdediging (40+) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 13.00-14.30 uur: Tennis (gevorderden) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.00-15.00 uur: Onderhoudsgym in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.30-16.00 uur: Tennis (beginners) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 15.00-16.00 uur: Zaalwandelen in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 15.00-16.00 uur: Volleybal in sportcentrum De Koninklijke Stallingen

Woensdag

    - 09.30-10.30 uur: Callanetics in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 10.00-11.00 uur: Pilates Methode in sportcentrum De Spuikom
    - 10.30-11.30 uur: Seniorbics in sportcentrum De Koninklijke Stallingen

Donderdag

    - 09.30-10.30 uur: Yoga in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 10.00-11.00 uur: Jogging & Start to Run aan sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 10.00-11.00 uur: Zwemmen en Zwemlessen in het Stedelijk Zwembad
    - 10.00-11.00 uur: Aeronetics ‘High Impact’ in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 13.00-14.30 uur: Tennis (gevorderden) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.00-16.00 uur: Badminton & Tafeltennis in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.30-15.30 uur: Line Dance in sportcentrum De Koninklijke Stallingen
    - 14.30-16.00 uur: Tennis (beginners) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen

Vrijdag

    - 09.30-10.30 uur: Tai Chi (beginners) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen (start op 01/10/2004!)
    - 10.30-11.30 uur: Tai Chi (gevorderden) in sportcentrum De Koninklijke Stallingen (start op 01/10/2004!)
    - 13.30-14.30 uur: Body Balance ‘low impact’ in sportpark De Veiling (start op 17/09/2004)
    - 14.00-15.00 uur: Onderhoudsgym in sportcentrum De Spuikom
    - 14.30-15.30 uur: Body Shaping in sportpark De Veiling (start op 17/09/2004)
    - 14.30-16.00 uur: Badminton in sportcentrum De Spuikom
    - 16.00-17.30 uur: zaalvoetbal in sportcentrum De Spuikom

Sport overdag is er voor iedereen vanaf 18 jaar. Deelnemen kan via een 10-beurtenkaart, verkrijgbaar in de Sportdienst. De sportkaart -geldig voor alle sportactiviteiten- kost 10 euro, oftewel 1 euro per deelname. Als kennismaking is de eerste deelname aan elke sportactiviteit gratis! Drie volle 10-beurtensportkaarten geven recht op een gratis t-shirt van Sport overdag.

Voor meer info kunt u terecht bij Tom Roels van de Sportdienst, sportcentrum De Koninklijke Stallingen, Koninginnelaan 76, tel. 059/50.05.25

GO TO TOP

Zin in een terrasje?

Onlangs startte het Stadsbestuur met een actie rond de bezetting van het openbare domein.

De actie beoogt een dubbel doel: in een samenwerking van de dienst Juridische Zaken, de dienst Belastingen, de Politie, de Brandweer en de Stedelijke Werkhuizen wordt enerzijds het openbare domein gecontroleerd, waarbij onvergunde reclameborden ambtshalve verwijderd worden. Anderzijds worden ook informatieve folders uitgedeeld aan de handelaars.

Deze nuttige folder -getiteld ‘Zin in een terrasje?’- omvat een tiental basisbeginselen voor het privatief bezetten van het openbare domein (de reglementering van terrassen, uitstallingen en reclame- of aankondigingsborden), alsook de coördinaten van de stedelijke diensten die het gebruik van het openbare domein regelen.

Voor meer inlichtingen omtrent de voormelde acties kunt u terecht bij de dienst Juridische Zaken, op de tweede verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00. Voor een gratis exemplaar van de folder ‘Zin in een terrasje?’ kunt u aan de infobalie terecht.

GO TO TOP

Stene, een wijk in groei

Het stadsbestuur besteedt heel wat aandacht aan de uitbouw van speelpleintjes. In een stad waar wordt gewerkt en gewoond, moeten er ook plaatsen zijn waren kinderen kunnen spelen. Want spelen is van zeer groot belang in de ontwikkeling van een kind.

De Stad aan Zee telt momenteel reeds een dertigtal openbare speelpleintjes, verspreid over de diverse wijken. Maar de kous is nog steeds niet af! Bepaalde wijken of delen van wijken verdienen in de toekomst nog bijzondere aandacht.

Zo werd onlangs nog een kinderrijke buurt van de wijk Stene aangepakt. De aanpak van deze ietwat vergeten en verwaarloosde buurt kadert in het project ‘Wijk in groei’, een initiatief van de woningmaatschappij De Oostende Haard.

Om deze buurt natuur- maar ook kindvriendelijker te maken werd er met diverse actoren, waaronder de buurtbewoners, een ontwerpvoorstel uitgewerkt. Omdat voor de bewoners de uitwerking van speelse uitleefmogelijkheden duidelijk een accentpunt was, werd ook de Jeugddienst aangesproken.

Deze samenwerking resulteerde in een eerste aanzet naar een kindvriendelijke buurt. Er werd in eerste instantie uitgekeken naar een verkeersveilige buurt. Na wat wikken en wegen werd geopteerd voor een groenzone op het binnenpleintje ter hoogte van Arendstraat, Vinkenstraat en Stormvogelstraat.

Op vandaag werd met de plaatsing van vier speelelementen het startschot gegeven voor de aanleg van een gloednieuw speelpleintje. Het project is echter nog niet af. Volgend jaar wordt alvast krediet voorzien om de renovatie te voltooien, zodat alle leeftijdscategorieën aan hun trekken komen.

GO TO TOP

Toegangsprijzen Noordzeeaquarium gewijzigd

Vanaf 01 september 2004 wijzigen de toegangsprijzen in het Noordzeeaquarium. De prijzen zien er dan als volgt uit:

  • kinderen -14 jaar en schoolkinderen: 1 euro
  • volwassenen (+14 jaar): 2 euro
  • groepen volwassenen: 1,40 euro (per persoon)

Het Noordzeeaquarium bevindt zich aan de Visserskaai. Meer info vindt u op de website http://users.skynet.be/noordzee.aquarium. Telefonisch kunt u er terecht op het nummer 059/50.08.76.

GO TO TOP

Reispas vijf jaar geldig

Vanaf 01 september 2004 zullen de nieuwe reispassen altijd voor vijf jaar geldig zijn. U kunt dus geen reispas meer aanvragen voor één jaar. De reispas kost vanaf dan 77 euro (gewone procedure). Wilt u de reispas sneller ontvangen dan betaalt u 254 euro (177 euro extra).
De gewone uitreikingsprocedure neemt tien werkdagen in beslag; de spoedprocedure duurt één werkdag.

Ook voor minderjarigen geldt de nieuwe regeling van vijf jaar. Een reispas voor -18-jarigen kost 19,50 euro (gewone procedure) of 182,50 euro (spoedprocedure). Er wordt 2,50 euro gevraagd voor de legalisatie van de handtekening van de ouder of voogd.

Een reispas moet u persoonlijk aanvragen bij de dienst Burgerlijke Stand op de benedenverdieping van het Stadhuis (Druk functietoets 7 op de ticketautomaat in de hal en wacht uw beurt af in de rode wachthoek). U hebt twee pasfoto’s nodig. Dit mogen geen computerfoto’s zijn. U moet ook uw identiteitskaart meebrengen. Voor minderjarigen moet er een ouderlijke machtiging worden ingediend.

Aan het Snelloket aan de infobalie in het Stadhuis kunt u uw bestelde reispas afhalen op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00-12.00 uur en op do van 09.00-11.30 en 17.00-20.00 uur.

GO TO TOP

Vragen over kinderopvang in Oostende?

Hebt u vragen over kinderopvang in Oostende? Dan bent u bij het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOKO) aan het juiste adres.

Het Lokaal Overleg:

  • brengt het aanbod aan kinderopvang in kaart en zoekt oplossingen voor eventuele tekorten;
  • informeert ouders over het kinderopvangaanbod;
  • brengt alle partijen samen die zich bezighouden met opvang voor jonge kinderen.

Wat wil het Lokaal Overleg Kinderopvang realiseren?

  • jeugdwerkinitiatieven en initiatieven voor buitenschoolse opvang op elkaar afstemmen;
  • een kwalitatief hoogstaande opvang in scholen stimuleren;
  • zelfstandige onthaalouders ondersteunen;
  • flexibele kinderopvang starten;
  • de brochure met het aanbod aan kinderopvang actueel houden.

Die brochure die verschijnt in de reeks ‘Oostende, mijn stad-thuis’, werd herwerkt en bevat een overzicht van alle kinderopvangmogelijkheden in Oostende. Een gratis exemplaar van de brochure kunt u krijgen aan de Infobalie op de benedenverdieping in het Stadhuis.

Meer inlichtingen over kinderopvang in Oostende krijgt u op het secretariaat van het Lokaal Overleg Kinderopvang Oostende in Huize Willy Kooy, Hospitaalstraat 35 b9, eerste verdieping 1.01, tel. 059/40.25.07, e-mail: lokaaloverlegkinderopvang@sociaalhuisoostende.be. Het secretariaat is elke ochtend open van 09.00 tot 11.00 uur en op donderdag van 15.00 tot 19.00 uur. U vraagt naar Jane Kesteman. U kunt ook terecht bij Jean Krekelberg, Oud Vliegveld 9,
tel. 059/70.26.90, e-mail jeanmarie.krekelberg@pandora.be.

GO TO TOP

Vergoeding stormschade

De stormen van 23 en 24 juni 2004 en de recente storm van 17 juli 2004 hebben in enkele West-Vlaamse gemeenten voor ernstige schade gezorgd.

Het stadsbestuur Oostende wil het onweer van 23 en 24 juni 2004, alsook dat van 17 juli 2004 eventueel laten erkennen als natuurramp. Om echter in aanmerking te komen voor erkenning als algemene ramp moet het betrokken natuurfenomeen ‘uitzonderlijk’ zijn en moet er een rechtstreekse schade aan private goederen veroorzaakt zijn voor een totaal bedrag hoger dan 1.250.000 euro (over het gehele land) en voor een gemiddeld bedrag per gezinsdossier hoger dan 5.000 euro.

Het is dus zeer belangrijk dat u, indien u schade hebt geleden, de Stad inlicht van de aard van de schade en een raming bezorgt van uw kosten, alsook uw naam, adres en telefoonnummer. Aan de hand van de totale geraamde schade, licht de Stad de Provincie in.

Vanaf het moment dat de Provincie de Stad inlicht of er al dan niet sprake is van een erkenning als ‘algemene ramp’, zal de Stad u op haar beurt inlichten en kunt u een aanvraagformulier tot schadevergoeding komen afhalen bij de dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen (tweede verdieping Stadhuis, kantoor 242). Indien u dit wenst, zal deze dienst u ook begeleiden bij het opmaken van uw dossier (bewijsstukken, foto’s,…).

Het is tevens belangrijk om te weten dat hagelschade niet wordt vergoed door het rampenfonds. Indien de schade echter ontstaan is door een combinatie van factoren (bijvoorbeeld: stortbuien, windstoten en hagel) vermeld dan in ieder geval de factoren die wel in aanmerking komen.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst Juridische Zaken, Overeenkomsten en Vergunningen, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Met z’n allen tegen de luis

Met z’n allen tegen de luis is een netoverstijgend schoolproject dat loopt van 6 tot en met 10 september 2004. Alle Oostendse scholen nemen deel!

Het voorkomen van luizen op kinderhoofdjes is een eeuwenoud probleem. In de westerse landen blijkt op elk willekeurig ogenblik 2 tot 10 % van de lagere schoolkinderen drager van luizen te zijn. In onderwijskringen is het bekend dat na de schoolvakanties de ‘beestjes’ weer toeslaan.

In een netoverstijgende werkgroep bestaande uit de Schepen van Onderwijs, een medewerker van de dienst Onderwijs, de paramedisch werkers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en de zorgcoördinatoren uit de Oostendse basisscholen, werd gedurende het schooljaar 2003 – 2004 een project opgezet om dit netelige probleem in de tweede week van de maand september 2004 gezamenlijk aan te pakken.

De kernideeën van het project zijn:

  • effectieve detectie via nat- en droogscreenings van de kinderen om de paramedisch werkers van de CLB’s én de ouders de mogelijkheid te bieden (hun) besmette kinderen gericht te kunnen opvolgen;
  • de kinderen én de ouders een eenvoudige, goedkope en toch efficiënte bestrijdingsmethode tegen luizen aanleren: de natkammethode;
  • het kind zelf verantwoordelijkheid bijbrengen om aan de ouders te signaleren wanneer het besmet is en wanneer het preventief behandeld moet worden: klassikaal doorwerken van het stripverhaal samen met de lesbrochure voor leerkrachten én de natkambendelidkaart;
  • de verantwoordelijkheid voor de aanpak van het probleem ‘eerlijk’ verdelen over alle betrokkenen; het is niet alleen de school die verantwoordelijk is of alleen het CLB of alleen de ouders: samen verantwoordelijk dus;
  • een ‘verleidelijke’ sensibilisering van de kinderen en de ouders om de natkammethode toe te passen door het gratis aanbieden van startmateriaal: een crèmespoeling en een luizenkam.

Wat is de natkammethode?
De natkammethode is een goedkope behandelingsmethode zonder scheikundige producten (enkel een gewone shampoo, een crèmespoeling en een luizenkam). Ze bestaat uit een speciale kamtechniek die op regelmatige tijdstippen en met aangepaste kammen wordt uitgevoerd. Deze methode is dus kind- én huidvriendelijk en moet gedurende veertien dagen worden uitgevoerd.

Wat gebeurt er tijdens de projectweek zelf?
Vooreerst wordt in die projectweek in alle Oostendse klassen met alle kinderen het stripverhaal ‘De Natkambende’ gelezen en bijpassen opdrachten doorgewerkt. Het stripverhaal toont op een ludieke manier hoe men besmet kan geraken en hoe men het ongemak kan voorkomen en/of genezen.

Daarnaast worden in die projectweek alle kleutertjes én de kinderen van het eerste leerjaar nat gescreend (= een controle op mogelijke besmetting) op de aanwezigheid van luisjes. De kinderen van het tweede tot en met het zesde leerjaar worden droog gescreend met een demonstratie van hoe de natkammethode uitgevoerd kan worden. In totaal zullen zo, meer dan 6.500 kinderen worden gecontroleerd op luisjes!

Omdat de basisscholen noch de CLB’s over het personeel beschikken om zo’n grootschalige actie op het getouw te zetten, kunnen zij op de hulp van zo’n 80 vijfde-, zesde en/of zevendejaarsstudenten uit de richtingen ‘Haarzorg’ en ‘Verzorging’ rekenen. Het KTA – Vesaliusinstituut, het Sint-Jozefsinstituut en het Sint-Lutgardisinstituut verlenen alvast hun medewerking aan dit project.

Met de natkambendelidkaart ten slotte zorgt de leerkracht er voor dat de natkammethode ook de volgende maanden nog wordt toegepast.

Met deze campagne willen de initiatiefnemers in alle scholen van het basisonderwijs de taboesfeer rond het thema ‘luizen op school’ doorbreken. De directies, leerkrachten, kinderverzorgsters, zorgcoördinatoren… verlenen alvast enthousiast hun medewerking aan het project. De campagne zal ook de ouders (opnieuw) motiveren het luizenprobleem grondig aan te pakken!

Voor meer informatie over het project kan u terecht op het stadhuis van Oostende, dienst Onderwijs, Lokale Onderwijsregie, tweede verdieping, kantoor 228 of tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Water besparen in uw land- of tuinbouwbedrijf? Het kan!

Water is een onontbeerlijke grondstof voor de bedrijfsvoering op ieder land- of tuinbouwbedrijf. Een bedrijf heeft water nodig als drinkwater voor de dieren, voedingswater voor de planten, reinigingswater voor stallen en serres, water voor de gewasbescherming, … Afhankelijk van de activiteit kan de kwaliteit van het benodigde water verschillen.

Daarnaast wordt er ook heel wat afvalwater geproduceerd. Rationeel omgaan met water betekent naast het nemen van besparende maatregelen ook hergebruik waar kan. En gezien lozen van bedrijfsafvalwater (afkomstig van melkhuisje, silosappen, …) niet zomaar mag, wordt er meer en meer gezuiverd.

Meestal is er op een bedrijf ook heel wat erfverharding aanwezig. Al het hemelwater dat op propere verharde oppervlakten valt, is niet vervuild en kan geloosd worden. Beter is om het op te slaan en te gebruiken voor diverse toepassingen waaronder irrigatie, als sanitair water, voor de gewasbescherming, …

Wilt u nagaan wat de mogelijke waterbesparende maatregelen zijn voor uw bedrijf, laat dan een waterplan opmaken voor uw bedrijf. Of wilt u meer informatie over de verschillende systemen van kleinschalige waterzuivering, de dimensionering van uw hemelwateropvang, … laat u begeleiden door het ankerpunt milieuzorg en vzw Proclam van de provincie West-Vlaanderen.

Wat is er zoal mogelijk?
Een waterplan op een land- of tuinbouwbedrijf: voor het waterplan wordt een waterbalans (kwantitatief en kwalitatief) opgesteld. Ter plaatse zal de procesvoering in kaart gebracht worden. Vandaaruit worden een aantal scenario’s opgesteld om een waterbesparing te realiseren. In overleg met de bedrijfsleider wordt de haalbaarheid van de specifieke maatregelen op het bedrijf na gegaan en toegepast. Het waterplan zal gedurende één jaar opgevolgd en bijgestuurd worden. Met de landbouwer in kwestie wordt een overeenkomst aangegaan waarin hij het engagement aangaat dat hij een aantal van de akties uit het waterplan zal uitvoeren.

Advisering KWZI: in tweede instantie worden bedrijven die met gerichte vragen zitten inzake waterzuivering vooruit geholpen. Begeleiding bij de keuze van de zuiveringsinstallatie waarbij rekening gehouden wordt met de eisen die aan het gezuiverde water opgelegd worden, de financiële haalbaarheid en inpasbaarheid van het systeem op het bedrijf.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Annick Van De Walle van het Ankerpunt Milieuzorg, tel. 050/40.70.20 of bij Dominique Huits van Proclam vzw, tel. 051/26.14.25.

GO TO TOP

Nuttige TMVW-nummers

De Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening, afgekort TMVW voorziet een groot deel van Oostende van drinkwater. Sinds kort heeft deze TMVW nieuwe telefoonnummers ingevoerd om nog sneller in te spelen op de vragen van de klanten.

Een overzicht van de nieuwe telefoonnummers:

Defectennummer water 078/35.35.88

  • melden van defecten en problemen inzake drinkwatervoorziening

Algemeen nummer water 078/35.35.99

  • aanvragen voor een nieuwe aansluiting of het verzwaren, verplaatsen of vernieuwen van een bestaande aansluiting
  • vragen over de keuring van uw binneninstallatie (drinkwater-leidingen)
  • aanvragen voor putwateranalyse
  • algemene vragen en informatie i.v.m. water (samenstelling drinkwater, diensten na de watermeter, uw waterbedrijf, tarieven, …)

Electrabel - Energielijn 078/35.33.33

  • vragen over de facturatie
  • vragen in verband met verhuizing
  • doorgeven van de meterstanden bij verhuizing

Meteropname 078/78.97.89

  • doorgeven van de meterstanden
  • vragen over de meteropname

Het Defectennummer Water is 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bereikbaar. Op de overige nummers kunt u elke weekdag terecht van 08.00 tot 20.00 uur en op ’s zaterdags van 09.00 tot 13.00 uur.

GO TO TOP

Griep, wie niet geprikt is, is gezien!

Onder de noemer ‘Griep, wie niet geprikt is, is gezien’ organiseren de West-Vlaamse LOGO’s (Lokaal Gezondheidoverleg), de provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Griepplatform een sensibiliseringscampagne voor griepvaccinatie.

Griep wordt veroorzaakt door een virus (influenzavirus), komt vooral voor in de wintermaanden en is heel besmettelijk. Het virus gaat over van de ene persoon naar de andere via direct contact (hand tot hand, zoenen, …) en via druppeltjes (niezen, praten, hoesten, snuiten, …). Griep uit zich pas drie dagen na de besmetting in een soort zware verkoudheid met klachten van plotse hoge koorts, koude rillingen en hoofd- , spier- of keelpijn.

Gezonde mensen genezen meestal binnen een week. Bij risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, hart- en nierpatiënten en mensen met suikerziekte of long- en hartziekten) kan griep ernstige verwikkelingen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een bescherming tegen griep kan maar op één manier : door een jaarlijkse vaccinatie!

Een griepvaccinatie bestaat uit een inspuiting toegediend door een arts. De inspuiting gebeurt best in het najaar (half oktober tot half november) en beschermt u gedurende de winterperiode vanaf twee weken na de toediening.

Voor het griepvaccin heeft u een voorschrift nodig. De kostprijs van het vaccin bedraagt maximaal 10 euro. Chronisch zieken en 65-plussers komen in aanmerking voor een terugbetaling van bijna de helft van de kostprijs.

Meer inlichtingen krijgt u bij het LOGO-team Oostende-Ieper-Veurne-Diksmuide, Kiekenstraat 2 A, Bus 1, 8600 Diksmuide, tel. 051/51.07.33 en fax: 051/51.09.24 en e-mail: info@logo-oivd.be.

GO TO TOP

Steeds meer speelpleintjes in Oostende

De heraanleg van het Sint-Catharinaplein was een schot in de roos. Het plein werd meteen en wordt nog steeds druk bezocht door de Oostendse jongeren. Weliswaar stelden we mettertijd vast dat de allerkleinsten er vaak weinig of geen plaats hadden om zich te amuseren en hoewel kleuters vaak binnen hun zeer directe omgeving van hun woning de wereld leren ontdekken, kennen zij ook de behoefte om samen met leeftijdsgenootjes buiten te spelen.

De Jeugddienst keek dan ook uit voor een passend alternatief voor onze allerkleinsten die in het Westerkwartier wonen. Een oplossing werd gevonden bij de heraanleg van het pleintje aan de Leffingestraat. Om het Raoul Bonnelplein toch niet te hypothekeren en de vooropgestelde multifunctionaliteit maximale kansen te bieden werd in de groenstrook palend aan de Hennepstraat een speelparadijsje ingeplant voor kleuters van 2 tot 5 jaar.

Het thema van het speelpleintje staat in het teken van de sprookjeswereld. Het gamma, uitgevoerd in pastelkleurige en fantasierijke vormen, bestaat uit een muziekdoosje, een draaimolen, veerelementen en een heus prinsessenpaleis.

En ook in de buurt van de Bibliotheek Kris Lambert verrees onlangs bijkomende speelinfrastructuur in de groenzone gelegen achter de bib. Deze staat opgesteld in het laagst gelegen terrasvlak aan de kant van de Wellingtonstraat.

Ditmaal werd gekozen voor een speelstructuur met high tech look die qua vorm en materiaal perfect aansluit bij de moderne architectuur van de bibliotheek. Het speeltoestel -dat de naam ‘Galaxy’ meekreeg- bestaat uit een trendy boogconstructie, drie draaisculpturen en een rondzwierende evenwichtsring. De Galaxy die zal worden ingebed in valdempend materiaal (valgrind) is vervaardigd uit verzinkt staal, kunststof en donker gekleurde rubber met een stoere futuristische indruk.

Met deze twee nieuwe pareltjes zijn er inmiddels al 30 speelpleintjes verspreid over het Oostends grondgebied. Dit aantal wordt bovendien ook aangevuld met de losse speelelementen die op een vijftal plaatsen in straten en op pleintjes staan opgesteld.

GO TO TOP

Het Comité P, een gesprekspartner van het Parlement en van u

Het Comité P bestaat sinds 1991 en is belast met het externe toezicht op alle politiediensten en alle agenten, officieren en ambtenaren met politiebevoegdheid. Het brengt verslag uit aan het Parlement over zijn toezichtsactiviteiten en formuleert voorstellen om de werking van de politiediensten te verbeteren en onaangename situaties voor de burgers en de overheden in de toekomst te vermijden.

Burgers kunnen zich op elk ogenblik tot het Comité P wenden. Elke burger die rechtstreeks betrokken is geweest bij een niet-correct optreden van een politiedienst, kan een klacht indienen, een aangifte doen of informatie bezorgen aan het Comité P.

In welke gevallen kunt zich richten tot het Comité P? Welke diensten en ambtenaren zijn onderworpen aan het toezicht van het comité en wat gebeurt er met uw klacht?
Een antwoord op deze en vele andere vragen vindt u in de kennismakingsfolder van het Comité P.

Een exemplaar van de folder of een uitgebreide informatiebrochure kan aangevraagd worden bij het Comité P, Wetstraat 52 in 1040 Brussel. Meer info vindt u ook op de website www.comitep.be. Telefonisch kunt u er terecht op het nummer 02/286.28.11.

GO TO TOP

Nooit te laat om een diploma te halen!

Bent u één van de vele volwassenen zonder diploma middelbaar onderwijs? En wilt u dit document alsnog behalen om verder te studeren of om werk te vinden? Dan is het Tweedekansonderwijs (TKO) iets voor u!

Via het Tweedekansonderwijs kunt u als volwassene (ten minste 18 jaar) een diploma secundair onderwijs behalen. TKO biedt klassikale lessen (’s morgens of ’s avonds) volgens een semestersysteem. Slaagt u voor de examens, dan ontvangt u een getuigschrift tweede graad of een diploma secundair onderwijs.

Het Tweedekansonderwijs biedt diverse studierichtingen. De lessen vinden plaats onder leiding van ervaren leerkrachten. Er is ook veel aandacht voor individuele begeleiding en loopbaanplanning.

Voor meer inlichtingen en/of inschrijvingen kunt u terecht bij het Tweedekansonderwijs, Rijselstraat 5 in 8000 Brugge, tel. 050/30.03.95 en e-mail: tko@ivo.skynet.be.

GO TO TOP

www.gezondheidspas.be

Droomt u ook van een welverdiende rust in een zonnig vakantieoord ver weg? Surf dan -voor uw vertrek- zeker nog eens naar de website www.gezondheidspas.be. U kunt er immers de interessante brochure ‘Omtrent Gezondheidspas 2004’ online bekijken.

Uw vragen over hygiëne, voeding, zon en hitte, zeewater, hoogte en gebergte, reisziekten en jetlags krijgen meteen een antwoord in deze uiterst handige reisgids. Tevens vermeldt de brochure per land of vaccinaties of andere preventieve behandelingen noodzakelijk zijn. Tot slot vindt u er ook nog enkele nuttige tips en adressen in terug.

Vermijd dus onaangename verrassingen op reis en bekijk ‘Omtrent Gezondheidspas 2004’ op de website www.gezondheidspas.be.

GO TO TOP

Stadsmonografie Oostende

In het kader van het project ‘Thuis in de Stad’ pakte het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap onlangs uit met een Stadsmonografie van Oostende.

De stadsmonografie is een cartografische en sociografische weergave van de economische en sociaal-culturele situatie in Oostende. Deze weergave gebeurt vanuit het oogpunt van de bewoners en gebruikers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cijfers, statistieken en indicatoren. Meestal zijn deze gebaseerd op objectief meetbare omgevingsfactoren, maar soms zijn ook opinies en belevingen opgenomen, zoals in de cijfers van de Veiligheidsmonitor.

De Stad aan Zee wordt zowel doorheen de tekst als in de cijfergegevens vergeleken met Vlaanderen in zijn geheel en met de groep van de dertien Vlaamse centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout). Daarnaast wordt Oostende ook vergeleken met een stad met een gelijkaardig profiel.

De opgenomen cijferreeksen beschouwen een periode van 12 jaar: 1991-2002. Alle cijfergegevens zijn samengevat rond kwaliteitstrefwoorden zoals bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid. De monografie geeft aan in welke mate Oostende aan deze kwaliteiten beantwoordt.

De monografie maakt deel uit van een reeks van 13 monografieën over de Vlaamse centrumsteden. Diverse cijfers en statistieken worden gebundeld in één leesbaar document en de trends die daarin vervat zitten, worden verduidelijkt via aangepaste grafieken, toelichtingen en synthetische beschrijvende statistiek.

De Stadsmonografie Oostende telt 189 bladzijden en ligt ter inzage in de Voorlichtingsdienst, kantoor 131 op de eerste verdieping van het Stadhuis, Vindictivelaan 1.

GO TO TOP

Stad aan Zee beschermt huis- en boerenzwaluwen

Ondanks de beschermde status is de populatie van huis- en boerenzwaluwen overal in Vlaanderen spectaculair gedaald de jongste jaren. Een drietal duidelijke oorzaken liggen aan de basis van deze negatieve tendens:
- een gebrek aan geschikte nestplaatsen en de nabijheid van poelen waar zwaluwen slijk kunnen halen voor deze nestbouw.
- nieuwbouwhuizen bieden heel wat minder geschikte nestgelegenheid voor huiszwaluwen.
- de uitwerpselen van zwaluwen worden meestal als een probleem ervaren waardoor inwoners geneigd zijn om zwaluwnesten te verwijderen.

Om de populatie van huis- en boerenzwaluwen te beschermen heeft de stad Oostende een subsidieregeling ingevoerd. Bewoners van een woning waar succesvolle broedgevallen worden vastgesteld, kunnen een subsidie ontvangen, namelijk:
- 1 nest: 25 euro/jaar
- 2 nesten: 60 euro/jaar
- 3 nesten of meer: 125 euro/jaar

De stimulering van nestbouw kan bovendien gebeuren door het hangen van kunstnesten. Deze kunstnesten zijn verkrijgbaar bij bepaalde milieuverenigingen en ook in het Vogelopvangcentrum in Oostende (Langestraat 99). Ook voor succesrijke broedgevallen in dergelijke nesten kan de subsidie worden verkregen.

De aanvraag moet gebeuren via een formulier dat verkrijgbaar is bij de dienst Leefmilieu op de vierde verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de dienst Leefmilieu.

GO TO TOP

Zonnetips voor kinderen

De spreuk ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is ook van toepassing bij kankerpreventie en zeker voor het voorkomen van huidkanker. Een kinderhuid is immers bijzonder gevoelig voor de werking van schadelijke ultravioletstralen.

Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig aan zonnebrand blootgesteld worden, een hoger risico lopen om op latere leeftijd huidkanker (milanoom) te ontwikkelen. Daarom moeten we de beschermingsmaatregelen des te zorgvuldiger toepassen bij kinderen. Baby’s mogen helemaal niet aan zonlicht blootgesteld worden en kinderen mogen in geen geval onder de zonnebank.

Kinderen gebruiken best een fotostabiel zonneproduct (UV-A en UV-B bescherming) met de hoogste factor (ten minste factor 25). Het product moet ook waterbestendig zijn als uw kind gaat zwemmen of in contact komt met water.

Het product brengt u best aan een twintigtal minuten voor de blootstelling aan de zon. Het is aan te raden dat uw kind zich daarna regelmatig opnieuw insmeert.

Daarnaast bestaan er ook nog een aantal fysische maatregelen. Kinderen houdt u beter uit de zon tussen 12.00 en 16.00 uur. De zon brandt dan immers het felst. Beperk ook de totale duur van blootstelling en laat de huid geleidelijk aan de zon wennen. Hou er eveneens rekening mee dat UV-straling zelfs bij een bewolkte hemel doordringt en dat water, zand en sneeuw de stralen weerkaatsen.

Een hoofddeksel dragen is geen overbodige luxe. Tevens is aangepaste kleding aangewezen om u te tegen de zon te beschermen. Een dicht geweven, droog kledingstuk biedt meer bescherming dan dun geweven of vochtige kledij. Daarnaast zijn donkere kleuren ook beter dan lichte. Bescherm kinderogen tot slot ook met een goede zonnebril.

Voor meer inlichtingen en/of preventietips kunt u terecht bij de Belgische Federatie tegen Kanker, tel. 02/733.68.68 of op de website www.kanker.be.

Daarnaast betekent de Kankerfoon (0800/15.800) reeds jaren meer dan een luisterend oor. Elke werkdag van 09.00-13.00 uur (’s maandags tot 19.00 uur) staat een team van artsen, psychologen en verpleegkundigen voor u paraat.

GO TO TOP

Afspraken- en vragenlijst wijkraadronde juni 2004

De wijkraadronde van juni 2004 zit erop. Deze lijst geeft een overzicht van de concrete vragen die gesteld werden op de vergaderingen en van de engagementen die werden genomen.

WIJKRAAD KONTERDAM - MEIBOOM (02 JUNI 2004)

  • Over de verdere heraanleg van de Zandvoordestraat (evolutie en stand van zaken) worden wanneer nodig bewonersbrieven verspreid.
  • De Lokale Politie onderzoekt of er een oversteekplaats kan komen in de Zandvoordestraat t.h.v. de Zandvoordeschorredijkstraat.
  • De Groendienst legt dit jaar het wijkpark in de Akkerstraat aan
  • De industriële bewegwijzering wordt bekeken. Er wordt onderzocht of het bord op de hoek van de Zandvoordestraat – Zandvoordeschorredijkstraat beter geplaatst kan worden.
  • De Lokale Politie onderzoekt op termijn of de Zandvoordeschorredijkstraat t.h.v. de Archimedesstraat niet beter kan worden afgesloten.
  • De Lokale Politie controleert op auto’s die tegen richting rijden in de buurt Archimedesstraat – Zandvoordeschorredijkstraat.

WIJKRAAD CENTRUM (07 JUNI 2004)

  • De Voorlichtingsdienst en de Wegendienst organiseren voor de start van de werkzaamheden een bewonersvergadering voor de inwoners van de Edith Cavellstraat en de Hospitaalstraat.
  • De Lokale Politie zorgt voor alternatieve parkeermogelijkheden voor de bewoners tijdens de werkzaamheden (Vogelmarkt, parkeerterrein Stadhuis?).
  • De Voorlichtingsdienst en de Wegendienst organiseren een bewonersvergadering voor de inwoners en handelaars van de Alfons Pieterslaan.
  • De Lokale Politie onderzoekt of een betere signalisatie de ontsluiting van het stadscentrum via de Kapellebrug kan verbeteren.
  • De Lokale Politie onderzoekt of bewonersparkeren kan worden ingevoerd in de Graaf de Smet de Naeyerlaan (tussen de Vaartstraat en de Slachthuiskaai -

WIJKRAAD RAVERSIJDE (09 JUNI 2004)

  • De Voorlichtingsdienst hangt het plan voor de groenaanpassingen in de Middenlaan uit in Ter Yde. Er hangt ook een suggestieboekje bij.
  • De Groendienst brengt (nadien) de groenaanpassingen in de Middenlaan aan: groene poorten, bomen … Eerst wordt alles uitgetekend op het wegdek. Er wordt rekening gehouden met de bouw van een rusthuis.
  • De Lokale Politie controleert de afstelling van de verkeerslichten op het kruispunt Middenlaan - Nieuwpoortsesteenweg (eventueel herschilderen wegmarkeringen).
  • De Jeugddienst herstelt de omheining van het speelplein in de Zeelaan en verbetert de toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens (hek = vastgemaakt).
  • De Reinigingsdienst verwijdert de zandophopingen in de Duinenweg.

WIJKRAAD WESTERKWARTIER - VLAAMS PLEIN (14 JUNI 2004)

  • De Lokale Politie onderzoekt met het Vlaamse Gewest hoe de gearceerde weggedeelten in de Troonstraat beter kunnen worden ingericht. Ook over de fietspaden in de Troonstraat (omwisselen fietspad - parkeerstrook?) wordt met het Vlaams gewest overlegd.
  • De Voorlichtingsdienst hangt het plan voor de heraanleg van de Zeedijk tussen de Henegouwenstraat en de Luxemburgstraat uit in De Schelpe. Er hangt ook een suggestieboekje bij.
  • De herinrichting van het kruispunt Koninginnelaan - Prinsenlaan (evt. + Koninginnelaan + squares) wordt op de agenda van de volgende wijkraad geplaatst.
  • De Lokale Politie onderzoekt de verkeerssituatie in de Vrijheidstraat (tussen de Elisabethlaan en het Sint-Catharinaplein). Vraag is of daar ook eenrichtingsverkeer moet komen.

WIJKRAAD ZANDVOORDE (16 JUNI 2004)

  • De Lokale Politie plaatst een verkeersspiegel op het kruispunt van de Grintweg en de Karperstraat.
  • De Wegendienst herstelt een put in het wegdek t.h.v. de Keignaertlaan 68.
  • De Wegendienst plaatst een zitbank nabij De Zwaan.

WIJKRAAD STENE (28 JUNI 2004)

  • De Lokale Politie evalueert de plaatsing van de ontsluitingspijlen in de Kievitstraat en legt het resultaat voor op de volgende vergadering van de wijkraad.
  • De Lokale Politie en de Secretarie onderzoken welke snelheidsremmende maatregelen kunnen worden genomen in de Zilverlaan (tussen de Stuiverstraat en de Gistelsesteenweg). Er wordt een voorstel gemaakt tegen de volgende wijkraad.
  • De Wegendienst kijkt na of een ingreep (paaltjes?) nodig en mogelijk is op het trottoir op de hoek van de Kievitstraat en de Vinkenstraat.
  • De Voorlichtingsdienst en de Wegendienst organiseren een bewonersvergadering voor de inwoners en handelaars van de Torhoutsesteenweg (tussen Oostendse Hallen en Hoefijzerstraat) voor aanvang van de werken (september?).
  • De Groendienst en de Sportdienst doen een extra nazicht en onderhoud van het joggingparcours op sportpark De Schorre (snoeien, effenen).
  • De Lokale Politie voert controles uit op loslopende honden in sportpark De Schorre.
  • Op de volgende wijkraad worden de ontwerpschetsen van de geplande nieuwe tunnel onder de Verenigde Natieslaan (t.h.v. de Bosweg) besproken.

WIJKRAAD MARIAKERKE - NIEUWE KOERS (29 JUNI 2004)

  • De Sector Ruimtelijke Ordening is voortaan aanwezig bij de besprekingen over het invoeren van zones 30.
  • De Lokale Politie en de Wegendienst onderzoeken het effect van langsparkeren of schuinparkeren in de Dorpsstraat (aantal plaatsen verlies) en leggen het resultaat voor op de volgende wijkraad.
  • De Lokale Politie werkt een voorstel uit van maatregelen om de snelheid in de Dorpsstraat op 50 km/uur te brengen en te houden.
  • De Lokale Politie voert snelheidscontroles uit op de Nieuwpoortsesteenweg.
  • Het Speelpleinatelier herstelt de afsluiting van de speelzone Het Eksternest.
  • De Reinigingsdienst ledigt de afvalkorf op Het Eksternest frequent.

WIJKRAAD VUURTOREN (30 JUNI 2004)

  • De verplaatsing van de tramsporen langs de Dr. Eduard Moreauxlaan wordt op de volgende wijkraad verder besproken.
  • De Lokale Politie voert verkeerstellingen uit naar het aantal voetgangers dat de Dr. Eduard Moreauxlaan oversteekt ter hoogte van het kruispunt met de Stanleylaan.
  • De Lokale Politie voert snelheidscontroles uit in de ventweg van de Dr. E. Moreauxlaan en in de Voorhavenlaan en legt de resultaten voor op de volgende wijkraad.
  • De Lokale Politie verwijdert de oude wegmarkeringen op de proefopstelling op het kruispunt van de Stanleylaan en de Voorhavenlaan.
  • De Lokale Politie voert verkeerstellingen uit in de Stanleylaan (hoek Dr. E. Moreauxlaan).
  • De Lokale Politie onderzoekt de signalisatie in de ventweg van de Dr. E. Moreauxlaan (eenrichtingsverkeer).
  • Voor de bewoners wordt nog voor de aanvang van de werkzaamheden een bewonersvergadering georganiseerd over de aanpassingen in de Stanleylaan.

GO TO TOP

Nieuwe ondergrondse restafvalcontainers langs de Zeedijk

Onlangs werden langs de Zeedijk vijf nieuwe ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. De containers bevinden zich aan de het Zeeheldenplein, ter hoogte van de 17-oktoberstraat, aan de Northlaan, aan de Diksmuidestraat en aan de Zeelaan.

De restafvalcontainers bevinden zich op een betonstuk en zijn voorzien van een muntautomaat. De gebruikskost bedraagt 0,50 euro. De machine aanvaardt muntstukken van 10, 20 en 50 eurocent.

Enig tijd geleden werden reeds een viertal gelijkaardige restafvalcontainers in gebruik genomen.`

GO TO TOP

Jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007

De Jeugddienst legde onlangs de laatste hand aan het Jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007. Het plan geeft een overzicht van de jeugdinitiatieven voor de komende jaren.

Het Jeugdwerkbeleidsplan omvat de initiatieven op vlak participatie, inspraak, geïntegreerd jeugdwerkbeleid en jeugdwerkinfrastructuur. Daarnaast komen ook de toegankelijkheid van het jeugdwerk, ruimte voor de jeugd en de communicatie- en informatiekanalen aan bod.
Tot slot wordt ook het kostenplaatje vermeld.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Strand van Oostende toegankelijk voor iedereen!

Steeds meer mensen met een functiebeperking proberen als een volwaardige burger in onze maatschappij te functioneren. Ze trachten deel te nemen aan alle sociale, maatschappelijke en culturele activiteiten. Maar er is nog te dikwijls een te hoge mentale én fysieke drempel.

De term ‘toegankelijkheid’ mag niet louter verbonden zijn met personen met een handicap. Een betere toegankelijkheid van het strand komt ook ouders met kinderwagens, senioren, zwangere vrouwen, leveranciers… ten goede.

Voor het derde jaar op rij zorgt de stad Oostende voor een betere toegankelijkheid van het strand. Aan de hand van metalen panelen van 1,5 op 2 meter wordt de toegang via de Zeedijkhelling over het zachte zand tot aan de vloedlijn gegarandeerd. Bijkomende aandacht moet ook gaan naar het overbruggen van de niveauverschillen: daarvoor worden oprijplaten voorzien. Het plaatsen en het onderhoud door het verwijderen van opvliegend zand gebeurt door de Reinigingsdienst. De bewegwijzering gebeurt in samenspraak met de dienst Juridische Zaken en de Stedelijke Werkhuizen.

In de Parijsstraat, aan de Albertushelling en in de Diksmuidestraat bevinden zich dergelijke metalen constructies. Deze locaties werden met de nodige zorg gekozen. De Parijsstraat ligt heel centraal en men kan er tevens gebruik maken van het toegankelijk openbaar toilet.Tevens vergemakkelijken we hierdoor het transport van de boten voor de strandredders. De panelen aan de Diksmuidestraat liggen niet ver van de vakantiecentra Ravelingen en de Kinkhoorn, die beschikken over speciaal toegankelijke appartementen voor personen die zich in een rolstoel bevinden én bevindt zich vlakbij het revalidatiecentrum het Belgisch Zeeinstituut Oostende waar heel wat rolstoelgebonden patiënten verblijven.

Na het succes van vorig jaar wordt ook het verhuren van de strandbuggy’s voortgezet in samenspraak met Kurioosa, de kustrijwielverhuurder nabij de Wellington Hippodroom. De kostprijs blijft ongewijzigd : 1 euro per uur met een maximale uitleentijd van 2 uur om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een strand- of zee-ervaring.

Meer inlichtingen krijgt u bij Christine Willaert van de dienst Sociale Zaken tel. 059/80.55.00

GO TO TOP

Competitiekalender KV Oostende

KV Oostende speelt dit seizoen opnieuw in ‘s lands hoogste voetbalafdeling. Onlangs werd de competitiekalender bekendgemaakt. KVO moet voor het eerst de wei in tegen KVC Westerlo op zondag 08 augustus 2004. We geven u de thuiswedstrijden mee (die gespeeld worden in het Albertparkstadion):

  • zondag 08 augustus 2004 om 15.00 uur: KVO – KVC Westerlo
  • zaterdag 21 augustus 2004 om 20.00 uur: KVO – Club Brugge KV
  • zaterdag 11 september 2004 om 20.00 uur: KVO – RSC Anderlecht
  • zaterdag 25 september 2004 om 20.00 uur: KVO – KSK Beveren
  • zondag 24 oktober 2004 om 15.00 uur: KVO – KSK Lierse
  • zaterdag 06 november 2004 om 20.00 uur: KVO – Cercle Brugge KSV
  • zaterdag 27 november 2004 om 20.00 uur: KVO – KRC Genk
  • zaterdag 11 december 2004 om 20.00 uur: KVO – RAA La Louvière
  • zaterdag 22 januari 2005 om 20.00 uur: KVO – Germinal Beerschot
  • zaterdag 05 februari 2005 om 20.00 uur: KVO – RAEC Bergen
  • zaterdag 19 februari 2005 om 20.00 uur: KVO – KVV Sint-Truiden
  • zaterdag 12 maart 2005 om 20.00 uur: KVO – KAA Gent
  • zondag 20 maart 2005 om 15.00 uur: KVO – R Excelsior Moeskroen
  • zaterdag 09 april 2005 om 20.00 uur: KVO – Sporting Charleroi
  • zaterdag 23 april 2005 om 20.00 uur: KVO – FC Brussels
  • zondag 08 mei 2005 om 15.00 uur: KVO – SC Lokeren Oost-Vlaanderen
  • zaterdag 21 mei 2005 om 20.00 uur: KVO – R Standard Luik

GO TO TOP

Nieuwe speeltoestellen in het straatbeeld

De zoektocht naar een locatie als echte speelruimte voor de kleinsten in onze binnenstad ligt niet voor de hand. Vaak moeten leuke en zelf gecreëerde speelhoekjes zelfs plaatsruimen voor bouwprojecten.

Toch verschijnen in de binnenstad steeds meer kleine speeltoestelletjes. Begin 2004 is de Jeugddienst (in samenwerking met het Speelpleinatelier) immers g estart met de inplanting van kleine kleurrijke veertoestellen voor kleuters en peuters op diverse plaatsen in de stad. Ondertussen werden reeds tien dergelijke speeltoestelletjes geplaatst op een drietal pleinen en in viertal straten in de binnenstad.

Zo wordt de Stad aan Zee nog een beetje meer een kindvriendelijke stad. Kinderen kunnen nu al spelend hun hartje ophalen tijdens een wandeling met hun ouders in de stad.

En daar laten we niet bij! Nieuwe veertoestelletjes alsook tal van andere leuke speelelementen worden binnenkort aangekocht en krijgen nog dit jaar een plaatsje in het straatbeeld.

Ook u kunt hierbij helpen! Uw suggesties of ideeën over mogelijke locaties voor deze speeltoestelletjes zijn alvast van harte welkom bij Rita Sleyter van de Jeugddienst (Zinnialaan 1, tel. 059/51.01.76).

GO TO TOP

Drugbeleid in Oostendse scholen start met succes!

Bij de aanvang van de uitwerking van het lokaal drugbeleid erkende de stad Oostende de sector onderwijs als één van haar belangrijkste partners en werkterreinen. Er bleken twee duidelijke noden :
- een nood aan ondersteuning in de benadering van de drugthematiek binnen de school.
- een nood aan informatie bij het schoolpersoneel over het thema drugs en hoe ermee om te gaan.

Knelpunten waren een tekort aan deskundigheid inzake drugthematiek in haar geheel, onzekerheid omtrent het juridisch kader van waaruit er binnen de school kan gehandeld worden, onduidelijkheid van de nieuwe drugwet en vragen rond de mogelijkheden van begeleiding binnen de school en werking of het bestaan van een aantal externe diensten.

Om aan deze noden tegemoet te komen, tekende een kleine werkgroep, onder leiding van de heer Ronny Laureins (coördinator secundair onderwijs vrij CLB), een aantal denkpistes uit.

Dit resulteerde in twee initiatieven die vanuit het drugbeleid via modules aan de secundaire scholen werden gepresenteerd :
- een ondersteuningsaanbod bij het opstarten van een drugbeleid op school (module 1)
- een vorming van het schoolpersoneel rond ‘omgaan met druggebruik op school’ (module 2)

MODULE1 : ONDERSTEUNING BIJ DE OPZET VAN EEN DRUGBELEID OP SCHOOL

Hierbij gaat men in tegen een eenzijdige aanpak van de drugthematiek. Geen losstaande en eenmalige acties, maar een streven om alle elementen van een drugbeleid te kaderen in een langdurige werking, gesteund op een duidelijke visie op wat drugs binnen de school betekenen.

Merk wel dat dit ondersteuningsaanbod inzake drugbeleid zich eerste instantie richt naar de leerlingen. Er kan uiteraard ook gewerkt worden aan een drugbeleid voor het schoolpersoneel, maar dat valt (momenteel nog) buiten het doel van onze ondersteuning.

Deze module bevat 4 onderdelen:

  1. Visie van de school
    Hierbij worden de uiteenlopende opvattingen en houdingen in verband met drugs op school op elkaar afgestemd. Hieruit worden dan een aantal uitgangspunten en doelstellingen voor een drugbeleid op school gedestilleerd m.a.w. wat verstaat de school in feite onder drugs en wat ze wil bereiken met haar drugbeleid?
    Dit moet duidelijk zijn vooraleer verder kan worden gewerkt aan de andere fases. Ook is het van belang dat de hele school deze uitgangspunten kent en onderschrijft.
  2. Regelgeving en procedures
    - Duidelijke omschrijving van regels en afspraken omtrent druggebruik en drugdealen
    - Sancties bij overtreden van de regels en afspraken
    - Procedures in verband met vroegtijdig signaleren van een drugprobleem
    - Vastleggen van verantwoordelijkheden
    - Opvolgingsprocedures indien een drugprobleem zich herhaaldelijk blijft voordoen
  3. Begeleiding
    Dit houdt het vastleggen van interne en externe doorverwijskanalen in, alsook het maken van afspraken rond doorverwijzing.
  4. Vorming en voorlichting
    Daar waar de twee vorige onderdelen zich enkel richten naar die leerlingen die effectief te maken hebben met drugs, richt luik 4 zich naar de volledige schoolpopulatie. Het gaat om een doorlopende lesaandacht voor het thema drugs bij leerlingen en om vormingsinitiatieven voor leerkrachten en directie.

Voor de opmaak van een drugbeleid kunnen scholen rekenen op de deskundigheid van de bevoegde CLB’s, het centrum Geestelijke Gezondheidszorg Noord West-Vlaanderen en de stad Oostende.

Reeds vijf scholen (Ensorinstituut, Vesaliusinstituut, KTA 1, VTI en Sint-Lutgardisinstituut) gingen dit schooljaar op het aanbod in.

Bij afronding van het begeleidingsproces zal niet alleen de inhoud van het drugbeleidsplan op school geëvalueerd worden, ook het ondersteuningsaanbod dat momenteel aan de scholen wordt aangeboden zal grondig worden geanalyseerd.

MODULE 2 : OMGAAN MET DRUGGEBRUIK OP SCHOOL

Bij deze actie wordt samen met de Lokale Politie en een verpleegkundige een vormingssessie voor het schoolpersoneel verzorgd waarbij info wordt gegeven over de producten, de gebruiker, het wettelijk kader en gesprekstechnieken.

Vier scholen (Ensorinstituut, KTA 1, Vesliusinstituut en Sint-Andreasinstituut) organiseerden deze vorming. Deze scholen werden alvast ingelicht over de belangrijkste groepen drugs, de tendensen van druggebruik bij jongeren, de wettelijke omkadering voor de school, de invloed van druggebruik op het functioneren en het kunnen grenzen stellen aan het gedrag van jongeren die onder invloed zijn van drugs.

Het eindresultaat?
Evaluatie van de vorming leert ons dat iedereen die de vorming heeft gevolgd hierover zeer tevreden is. Uit de evaluaties blijkt ook dat er na deze zes uur durende vorming heel wat vragen leven over hoe de school concreet aan de slag kan bij de aanpak van de drugthematiek binnen haar muren, een vraag die nauw aansluit bij het begeleidingsaanbod van het starten van een drugbeleid op school. Om tegemoet te komen aan hiaten zal het vormingsprogramma tijdens de zomervakantie worden herzien om bij aanvang van komend schooljaar een nog concreter programma aan de scholen te kunnen aanbieden.

De kostprijs?
Voor de ondersteuning van beide initiatieven werd binnen het drugbeleid van de stad Oostende een specifiek budget vrijgemaakt. Voor de begeleiding van een drugbeleid op school bedraagt het budget 650 euro per school, voor het organiseren van de vorming ‘Omgaan met druggebruik op school’ is dat 315 euro per vormingssessie.
De deelnemende scholen hoeven dus zelf geen financiële bijdrage te leveren. Op deze wijze wordt de drempel om mee te stappen in deze initiatieven alvast verlaagd. Uiteindelijk blijft het de school die kiest om al dan niet gebruik te maken van dit aanbod.

Een succesformule met toekomst
Gezien het succes van deze initiatieven wordt komend schooljaar dezelfde weg bewandeld. In de toekomst zal echter ook worden gekeken naar een verruiming van deze acties en naar mogelijke initiatieven ter ondersteuning van andere onderwijssectoren.

Meer inlichtingen krijgt u bij Grace Van Eycken, coördinator drugbeleid, tel. 059 56.20.56

GO TO TOP

Vraagje over werk en opleiding? Bel 0800/30.700!

Vraagje over werk of over opleiding? Dan kunt u voortaan terecht op het gratis nieuwe nummer 0800/30.700 van de VDAB. Het nummer is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Ook het oude 070-nummer blijft nog een jaar geldig.

Via het nieuwe nummer kunt u zich bovendien ook inschrijven als werkzoekende, krijgt u een antwoord op vragen over vacatures, opleidingen, werkgelegenheidsmaatregelen en stages. Ook kunt u er terecht om een adreswijziging te melden, om een attest op te vragen, om een opleiding aan te vragen of om te melden dat u een job gevonden hebt.

Het gratis infonummer moet het voor u nog makkelijker maken om uw dossier op te volgen en uw kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Ook werkgevers en werknemers kunnen op het nummer terecht.

GO TO TOP

Laatstejaarsstudenten VTI restaureren Fort Napoleon

De officiële heropening van het Fort Napoleon (een viertal jaar geleden) betekende meteen het einde van een vijf jaar durende restauratiecampagne en een bekroning van de intense inspanningen om het lange tijd verwaarloosde fort een nieuwe toekomst te geven. Tijdens deze restauratie werden echter (wegens diverse redenen) een aantal kleinere werkzaamheden uitgesteld.

Voor deze kleinere werken doet Erfgoed Vlaanderen (beheerder van het fort) regelmatig een beroep op studenten restauratie uit diverse technische instituten. De voorkeur gaat uit naar scholen uit de regio. Zo werd reeds drie maal een beroep gedaan op studenten restauratietechnieken (zevende jaar) van het Vrij Technisch Instituut van Oostende.

Na de restauratie van een sierschouw en een vluchtkoker uit WO I, daktoegangen en originele bevloeringen uit 1814 is het nu de beurt aan een gedeelte van de grote omwallingsmuur. Zes laatstejaarsstudenten van het Oostendse VTI zetten zich hiervoor in. De studenten zijn vol lof over deze opdracht en vinden het een hele eer om hun steentje te mogen bijdragen, vooraleer zij zich volgend jaar op de arbeidsmarkt begeven.

De werken worden uitgevoerd aan de bovenkant van de buitenmuur. Deze buitenmuur heeft een hoogte van zeven meter en is drie meter dik. Een hele klus voor de restaurateurs in spe, want alles werd opgetrokken in massief metselwerk. De herstellingen gebeuren met recuperatiestenen en volgens de richtlijnen van de afdeling Monumenten en Landschappen. Mede dankzij het realistische karakter van de opdracht zijn deze werken een waardevolle aanvulling bij het lessenpakket restauratietechnieken.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Michel Seeger, tel. 059/32.00.48 of e-mail: michel.seeger@skynet.be.

GO TO TOP

Levenswerk Raoul Servais vereeuwigd op DVD

Het quasi integrale werk van regisseur, scenarist en producent Raoul Servais werd onlangs door de Brusselse vzw Folioscope op DVD uitgebracht. Folioscope is een organisatie die onder meer het jaarlijkse Animafilmfestival organiseert.

Voor de DVD werden alvast kosten nog moeite gespaard om van dit kleinood een pareltje van archiveringskunst te maken. Zo werden alle films van de in 1928 geboren Oostendenaar gerestaureerd door middel van een digitaal remasteringprogramma. Dit komt de beeldkwaliteit ten goede. Met het oog op buitenlandse distributie is ook nog een drietalige ondertiteling voorzien.

Naast diverse maatschappijkritische meesterwerkjes bevat de DVD ook tal van extra’s (met onder meer de onthulling van de geheimen van het ‘Servaisgrafie’, een ABC interview en tal foto’s uit Servais’ persoonlijke collectie).

Het uiterst interessante digitale schijfje (goed voor bijna 180 minuten kijkplezier) is verkrijgbaar in de betere videozaak of bij de Internationale Boekhandel (Adolf Buylstraat).

GO TO TOP

Identiteitskaart voortaan verplicht bij bezoek aan containerpark

Het Stadsbestuur nam onlangs de beslissing tot verplichte voorlegging van een identiteitskaart bij elk bezoek aan het Stedelijk containerpark in de Nieuwpoortsesteenweg.

Het containerpark is enkel én gratis toegankelijk voor alle Oostendenaars. Om misbruik tegen te gaan moet u voortaan uw identiteitskaart voorleggen als bewijs dat u wel degelijk in de Stad aan Zee woonachtig bent.

Het Stedelijk containerpark in de Nieuwpoortsesteenweg 120 is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.45 uur. Op woensdag kunt u er terecht van 10.00 tot 17.45 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.45 uur.

Telefonisch krijgt u meer inlichtingen op het nummer 059/50.62.46.

GO TO TOP

Herstructurering Sportpark De Schorre

Het Oostendse sportbeleid wil zoveel mogelijk mensen in kwaliteitsvolle omstandigheden aanzetten tot actieve sportbeoefening. Om tot een kwalitatieve sportbeleving te komen is een geschikte sportinfrastructuur echter noodzakelijk. Daarom wil het Stadsbestuur het sportpark De Schorre renoveren en uitbreiden tot een volwaardig openluchtsportcomplex.

Behalve de uitbreiding van de sportinfrastructuur komt ook andere recreatie-infrastructuur aan bod: fiets- en wandelpaden, een polyvalente speelweide (geschikt voor onder meer baseball en cricket) en ruimte voor cultuur en educatie. Uiteraard gebeuren deze ingrepen met voldoende aandacht voor een kwaliteitsvolle landschappelijke inrichting en met respect voor de omgeving van het sportpark.

Onlangs zijn in het sportpark De Schorre de werken gestart voor de uitvoering van infrastructuurwerken en de realisatie van de wielerpiste in het tweede uitbreidingsgebied van het Sportpark, gelegen tussen de Mister V Arena en de Kinderboerderij. Dit uitbreidingsgebied omvat circa 11 ha.

De studie en planning werd opgemaakt door het studiebureau Grontmij Verschaeve nv. De uitvoering van de werken is in handen van Sportinfrabouw nv.

De werken omvatten infrastructuurwerken zoals de aanleg van een centrale toegangsweg en circa 148 parkeerplaatsen, de aanleg van een evenementenweide van circa 8.286 m_, voorzien van nutsvoorzieningen en speciaal verharde graszones die de toegankelijkheid met zwaar materieel moeten mogelijk maken, de aanleg van vier voetbalvelden, de aanleg van een bufferbekken voor de beregening van de voetbalvelden en de aanleg van een grachtenstelsel dat de afwatering en drainage van de voetbalvelden moet opvangen. De kostprijs van deze werken wordt geraamd op 287.144 euro (incl. btw). De uitvoeringstermijn bedraagt 80 werkdagen.

Bovendien wordt ook gestart met de aanleg van een openlucht wielerpiste in asfalt van circa 333 meter lengte (hellingsgraad bochten 22 graden). De raming van dit werk bedraagt 514.694 euro (incl. btw). De uitvoeringstermijn is 75 werkdagen.

Gelijktijdig met de voormelde werken wordt onder meer de bouw van twee complexen voorzien van telkens vier kleedkamers en de aanleg van nutsvoorzieningen.

In een volgende fase ten slotte zijn voorzien: de aanleg van kleine verhardingen, de aanleg van paden, de aanleg van montainbike- en joggingparcours en groenaanleg.

Meer inlichtingen krijgt u bij Marc Van de Poel, sportfunctionaris in de Sportdienst (tel. 059/50.05.29) of bij Oswald Bill, hoofdmedewerker in de Groendienst (tel. 059/70.30.14).

GO TO TOP

Picknick Table voor Oostendse skaters

Goed nieuws voor de Oostendse skaters! De Jeugddienst kocht immers een gloednieuw skatetoestel aan dat bestemd is voor het skateterrein nabij de Bibliotheek Kris lambert.

Na overleg met de skaters en de medewerkers van citycoaching werd gekozen voor de zogenaamde ‘Picknick Table’. Of de skaters hier hun belegde broodjes kunnen verorberen? Neen, het betreft een basisskatetoestel dat perfect aansluit bij de spine-ramp, een toestel dat reeds aanwezig is op de skatelocatie ter hoogte van de bibliotheek.

De Picknick Table, een solide betonconstructie met een lengte van 5 meter en gewicht van zomaar eventjes 7.000 kg (!) wordt op woensdag 09 juni 2004 om 15.00 uur overgebracht naar de bibliotheek alwaar het gevaarte met een kraan op zijn plaats zal worden gezet.

Uiteraard zijn dan ook alle skaters van harte welkom om het toestel in te wijden en/of uit te proberen.

Meer inlichtingen krijgt u bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Noodstrand krijgt evacuatiestrook

Op 19 april 2004 is de afdeling Kust (ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - administratie Waterwegen en Zeewezen) gestart met de aanleg van een zogenaamd ‘noodstrand’ voor de zeedijk van Oostende om overstromingsgevaar tegen te gaan.

Uit de eerste ervaringen met het noodstrand is gebleken dat er mogelijks een onveilige situatie kan ontstaan voor toeristen en badgasten. De aanleg van het noodstrand wekt bij toeristen en dagjesmensen de indruk dat het gaat om een badstrand, waarop naar hartelust kan worden gespeeld en gezonnebaad. Bij opkomend water kan dit echter voor problemen zorgen. Slechts weinig toeristen zijn zich immers bewust van de getijdenwerking. Bij opkomend tij kunnen ze dan ook verrast worden door het hoogwater.
Omdat de trappen die naar het strand leiden ruim 350 meter van elkaar verwijderd zijn, ligt een snelle ontruiming vanaf het strand niet voor de hand. Enige Paniek en de kans op een ongeval zijn niet uitgesloten.

De afdeling Kust neemt bijgevolg bijkomende veiligheidsmaatregelen om deze gevaarlijke situatie tijdens de toeristisch drukke periode weg te werken. Het Noodstrand wordt binnenkort voorzien van een evacuatiestrook. Hiertoe wordt een zone van 10 meter breed aangelegd, die bij hoog water droog blijft, zodat de recreanten veilig het strand kunnen verlaten.

In de winter zal de evacuatiestrook afslaan, waarbij het zand zal uitgespreid worden over het Noodstrand. Dit biedt het bijkomend voordeel dat er een extra buffer ontstaat, die de veiligheid tegen overstromingen ook in de winterperiode op peil houdt. In de aanloop naar een volgend toeristisch seizoen zal de afdeling Kust de evacuatiestrook opnieuw herstellen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Bernard De Putter van de AWZ-afdeling Kust, tel. 059/55.42.07 en e-mail: bernard.deputter@lin.vlaanderen.be.

GO TO TOP

Waar wij de pest aan hebben!

Op 21 december 2001 keurde het Vlaams Parlement het Decreet goed met betrekking tot de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten in het Vlaamse Gewest. Dit Decreet verbiedt het gebruik van pesticiden vanaf 2004 tenzij een gemotiveerde stapsgewijze afbouw wordt ingediend.

De stad Oostende kiest voor deze stapsgewijze vermindering die moet leiden tot een nulgebruik in 2015. In de toekomst gaat het Stadsbestuur daarom geen pesticiden meer gebruiken op straat en in de parken en plantsoenen. Net zoals alle andere gemeenten en steden in Vlaanderen trouwens.

Steriele verhardingen en kale plantsoenen zijn enkel mogelijk door het gebruik van onkruidverdelgers. En die producten zijn niet alleen slecht voor de gezondheid van de groenwerkers (die de verdelgers gebruiken) maar ook voor de kinderen die voorbijfietsen of wandelen, de vrouw of man op de bank in het park.

Oostende wenst van bij de aanvang een representatief gebied bestrijdingsmiddelenvrij aan te pakken en te streven naar een absoluut nulgebruik tegen 2008 voor deze specifieke stadsdelen. Op deze manier zal de nodige ervaring opgedaan worden om binnen afzienbare tijd ook de rest van het openbaar domein pesticidenvrij te beheren.

Vanaf 2004 worden in de volgende gebieden geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt: de Nieuwe Koerswijk, in het Maria Hendrikapark, in de sociale woonwijk in Stene en op een voetbalveld van het sportpark De Schorre.

Daarnaast gebruikt de Stad ook minder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Vroeger werd éénmaal voor het groeiseizoen gesproeid en bleef de straat een heel jaar kruidvrij. Met de nieuwe producten wordt meermaals per jaar op het bladgroen gesproeid. Hierdoor wordt met een selectief spuittoestel tot een derde minder sproeistof verbruikt. De producten zijn ook een stuk minder schadelijk voor de bodem.

Om de voormelde toepassingen mogelijk te maken investeert het Stadsbestuur in de volgende nieuwe machines: een middelgrote veegmachine, een kleinere en meer wendbare veegmachine en een selectief spraytoestel. Dit laatste toestel detecteert waar kruidgroei staat en spuit de minst schadelijke onkruidverdelger rechtstreeks op het groen dat hierdoor verdort. Het moet de verhardingen van de hele Stad buiten het bestrijdingsmiddelenvrij gebied aanpakken.

Ook u kunt uw steentje bijdragen en sproeistoffen zoveel mogelijk mijden. Door bijvoorbeeld de goot regelmatig eens te vegen voorkomt u dat het kruid tijd krijgt om op te schieten.

Om de bevolking nog wat meer uitleg en vooral ook tal van interessante tips mee te geven organiseert de dienst Leefmilieu en de organisatie VELT de informatieavond ‘Waar wij de pest aan hebben’ op donderdag 10 juni 2004 om 19.30 uur in de Conferentiezaal van het Stadhuis. De toegang is gratis! Iedereen is van harte welkom!

Meer inlichtingen krijgt u bij de dienst Leefmilieu, tel. 059/80.55.00. Ook de de website www.zonderisgezonder.be is zeker eens een bezoekje waard!

GO TO TOP

Nieuwe huisvestingspremie

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het huisvestingsbeleid van de stad Oostende is erop gericht om de Stad als woonplaats opnieuw aantrekkelijk te maken. Hiervoor moet niet alleen gewerkt worden aan een aantrekkelijke woonomgeving, maar moet ook de woningkwaliteit verhoogd worden.

Al te vaak nog worden huizen opgedeeld in kleinere entiteiten, vaak gewoon kamers, waarvan de kwaliteit en de veiligheid beneden alle peil is en waar mensen letterlijk samenhokken. Vorig jaar nam het Stadsbestuur reeds een aantal maatregelen om een eind te maken aan deze woonvorm. Binnenkort komt er een nieuwe huisvestingspremie.

De nieuwe premie past perfect in de gevoerde strategie. Bedoeling is immers om huizen die opgericht zijn als ééngezinswoning opnieuw als ééngezinswoning te laten bewonen. Onder de omvorming van een meergezinswoning naar een ééngezinswoning wordt verstaan: het inrichten en omschakelen van een pand dat voorheen door ten minste drie gezinnen werd bewoond tot pand bestemd als hoofdverblijfplaats voor één gezin.

Deze premie kan alleen door de eigenaar van de meergezinswoning worden aangevraagd, die van plan is om de omvorming te realiseren. De premie bedraagt 12.500 euro per gebouw, zowel voor de omvorming als hoofdverblijfplaats voor het eigen gezin of als te verhuren hoofdverblijfplaats voor de huisvesting van één gezin.

Op die manier wordt de sanering van een meergezinswoning financieel aangemoedigd. Ook wie een dergelijke woning aankoopt en omvormt, kan gebruik maken van dit financiële ruggensteuntje.

Voor meer informatie en/of het volledige reglement kunt u terecht bij de dienst Huisvesting in kantoor 418 op de vierde verdieping van het Stadhuis, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Het Beleg van Oostende in stripvorm

In het kader van het Belegjaar pakt de Cultuurdienst uit met een strip over het Beleg van Oostende. Stiptekenaar Divanty -pseudoniem van Oostendenaar Dirk Van Tyghem- bereidde zich enkele jaren grondig voor en dook in de archieven van Oostende en Sluis om de oorlogshandelingen zo getrouw mogelijk te kunnen weergeven.

In de strip duiken twee Oostendse jongeren terug in de tijd nabij de Visserskaai en verzeilen op een schip van de Oostendse troepen aangevoerd door Francis Vere. Ze beleven er tal van spannende avonturen in hun zoektocht naar de drie stadssleutels …

De strip (zwart/wit) telt 68 pagina’s, kost 5 euro en is vanaf eind mei 2004 verkrijgbaar bij de Cultuurdienst en in de Venetiaanse Gaanderijen. Voor een luxe-versie betaalt u 30 euro.

Meer inlichtingen krijgt u bij Martine Meire, Cultuurbeleidscoördinator, tel. 059/56.20.15.

GO TO TOP

www.oostendewerft.be: alles over de projecten van AGSO

Op de gloednieuwe website www.oostendewerft.be kunt u voortaan terecht voor de meest recente stand van zaken over de projecten van het Autonoom Bedrijf voor Stadsvernieuwing Oostende (AGSO).

De stadsvernieuwing in Oostende draait op volle toeren, zoveel is zeker! Logisch dus dat niet alleen omwonenden, maar ook handelaars, tweedeverblijvers en Oostendenaars op de hoogte willen blijven van hoe de werken vorderen.

Welke projecten zijn in uitvoering of staan op stapel? Wie zijn de partners? Wat zijn de plannen? Wat is de timing en de precieze fasering? Zijn er bezoeken aan de projecten mogelijk? Op al deze en nog veel meer vragen krijgt u meteen een antwoord op de nieuwe site. In de fotogalerij krijgt u bovendien ook een beeld van de projecten, voor en na de renovatie. Tot slot kunt u zich ook inschrijven om een gratis nieuwsbrief toegestuurd te krijgen.

Surf dus gerust eens langs op www.oostendewerft.be. Telefonisch kunt u terecht op het nummer 059/51.71.73 en e-mail via info@oostendewerft.be.

GO TO TOP

Gebruikt u al dienstencheques?

Onlangs pakte de Federale regering uit met een nieuw initiatief ter bevordering van de buurtdiensten en -banen: de dienstencheque.

Een dienstencheque biedt u één uur huishoudelijke hulp. Die huishoudelijke hulp omvat zowel activiteiten binnenshuis (schoonmaken, wassen, strijken, kleine naaiwerken, koken,…) als buitenshuis (boodschappen doen, strijken, minder-mobielencentrale).

Een dienstencheque kost 6,20 euro en blijft tot acht maanden na de aankoop geldig. De dienstencheques zijn bovendien fiscaal aftrekbaar, waardoor een dienstencheque -na aftrek van de belastingen- u nog slechts 4,34 euro kost.

Om een dienstencheque te kopen, moet u zich wel eerst -gratis- inschrijven bij Accor Services via de website www.dienstencheque.be. Na de inschrijving ontvangt u een inschrijvingsbevestiging en een inschrijvingsnummer. Dit inschrijvingsnummer heeft u nodig om dienstencheques te bestellen. Per dienstencheque stort u dus 6,20 euro op de bankrekening waarvan het nummer op uw inschrijvingsbevestiging staat. Let wel, de minimale bestelling bedraagt 10 dienstencheques. Per kalenderjaar kunt u maximum 500 cheques bestellen.

In Oostende kunt u dienstencheques aanvragen het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA), Brigantijnenstraat 2 , tel. 059/25.56.21. U kunt er ook terecht voor bijkomende informatie.

GO TO TOP

Op zoek naar een leuke vakantiejob?

Wilt u deze zomer aan de slag als werkstudent en zoekt u nog een job?

Surf dan snel naar www.vdab.be en ontdek er de vele vakantiejobs. Of beter nog : schrijf u in als werkstudent en verspreid uw cv via de VDAB-kiss-databank. Meteen komt u in contact met duizenden werkgevers die de databank dagelijks raadplegen! Zo solliciteert u snel, efficiënt en bovendien … volledig gratis!

Beschikt u niet over een internetaansluiting? Geen nood, in de Lokale Werkwinkel staan tal van computers ter beschikking met gratis internettoegang!

Meer inlichtingen krijgt u bij de VDAB, Brigantijnenstraat 2, tel. 059/55.65.43 of via www.vdab.be.

GO TO TOP

Aanleg fietspaden in Leopold II-laan en Ringlaan

In de Leopold II-laan (tussen de Leopold II-laan en de Karel Janssenslaan) worden momenteel fietspaden aangelegd. Aan de Ringlaan worden de fietspaden vernieuwd. Het einde van beide werken is voorzien voor de zomervakantie 2004.

In de Leopold II-laan wordt gestart aan de zijde van het Leopoldpark. De werken in het gedeelte tussen het kruispunt van de Vindictivelaan en de Euphrosina Beernaertstraat zullen enige verkeershinder meebrengen. Een wegomlegging is evenwel niet noodzakelijk. Ook voor het gedeelte tussen de Euphrosina Beernaertstraat en de Karel Janssenslaan zal het verkeer (in de richting van het Stadhuis) zijn normale weg kunnen volgen. Het verkeer richting Casino daarentegen wordt omgeleid via de Euphosina Beernaertstraat, de Hednrik Serruyslaan, de Karel Janssenslaan en de Leopold III-laan.
In een tweede fase wordt de zijde aan de Noordzeeparking aangepakt. De (eventuele) wegomlegging wordt tijdens de werkzaamheden aangekondigd.

Aan de Ringlaan worden de fietspaden heraangelegd. De verkeershinder van deze werkzaamheden beperkt zich tot een tijdelijke versmalling van de rijstroken. De doorgang in beide richtingen blijft evenwel gagarandeerd.
Voor de fietsers is de Ringlaan tijdelijk afgesloten. Het fietsverkeer wordt omgeleid via de August Vermeylenstraat en de Gouwelozestraat.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij Ronny Dutry van de Mobiliteitscel van de Lokale Politie, tel. 059/56.11.34.

GO TO TOP

Transitwoningen reeds in gebruik

Sinds begin april 2004 beschikt de stad Oostende over een aantal transitwoningen. Deze woningen worden gebruikt om mensen tijdelijk te huisvesten die naar aanleiding van een onbewoonbaarverklaring hun woning moeten verlaten en niet meteen over een alternatief beschikken.

Op maandag 26 april 2004 werd een eerste transitwoning toegewezen aan een alleenstaande dame vanwie de woning gedeeltelijk uitgebrand is. Omdat de keuken volledig werd vernield en ook de elektriciteitsinstallatie beschadigd werd, heeft de Burgemeester haar woning tijdelijk onbewoonbaar verklaard.

De transitwoning wordt voor een termijn van drie maanden ter beschikking gesteld. In die periode kan de bewoonster haar pand laten renoveren. Een stuk sneller dan verwacht wordt het nut van transitwoningen dus al duidelijk.

Meer inlichtingen krijgt u bij de dienst Huisvesting, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Nieuwe Oostendse Historische Publicatie

Onlangs werd het boek ‘Het gezicht van de Oostendse handelaar. Studie van de Oostendse kooplieden, reders en ondernemers actief in de internationale maritieme handel en visserij tijdens de 18de eeuw’ van Jan Parmentier voorgesteld. Het boek is het elfde nummer in de succesvolle reeks Oostendse Historische Publicaties van het Archief.

De nieuwe publicatie handelt over Oostende als voornaamste economische centrum voor maritieme activiteiten in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de achttiende eeuw. Auteur Jan Parmentier brengt in het bijzonder de mens achter deze handelswereld in beeld. Op een gestructureerde wijze worden de vaak zeer internationaal getinte loopbanen van 187 kooplieden, reders en ondernemers geschetst, waardoor de achttiende-eeuwse handelswereld van Oostende een gezicht heeft gekregen.

‘Het gezicht van de Oostendse handelaar. Studie van de Oostendse kooplieden, reders en ondernemers actief in de internationale maritieme handel en visserij tijdens de 18de eeuw’ telt 464 bladzijden en kost 25 euro. De publicatie is verkrijgbaar in het Archief, kantoor 100, op de eerste verdieping van het Stadhuis of via overschrijving (+ 2 euro verzendingskosten) op rekeningnummer 091-0065420-71 met vermelding ‘104/161/02 - OHP11’.

GO TO TOP

Nieuwe brochure ‘Een horecazaak uitbaten in Oostende’ verkrijgbaar!

De horeca is een belangrijke sector in de Stad aan Zee. Zoveel is duidelijk! Gezellige cafeetjes, aangename terrasjes, sfeervolle danszaken, snackbars en restaurants naar ieders smaak en beurs: ze bepalen voor een flink stuk de sfeer van onze stad. Bovendien verdienen honderden Oostendenaars hun brood als uitbater, kok of kelner in onze stad. Redenen genoeg dus voor het Stadsbestuur om de Oostendse horeca mee te helpen groeien en bloeien. Kwaliteit in het aanbod en een afstemming met de andere maatschappelijke functies van onze stad zijn hierbij noodzakelijk.

Naast een bloeiende horecasector vindt het Stadsbestuur ook een positieve en goede uitgaanssfeer uitermate belangrijk. In het kader van het Veiligheids- en Preventiecontract werd daarom het project Positief Uitgaansbeleid ontwikkeld. Bedoeling is om een gezond evenwicht te vinden tussen de belangen, noden en wensen van iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks met uitgaan te maken hebben.

De horeca is een belangrijke betrokkene in het Uitgaansbeleid. Bloeiende, goed georganiseerde horecazaken dragen immers bij tot een goede uitgaanssfeer. Het is echter niet evident om op de hoogte te zijn van alle wettelijke bepalingen met betrekking tot de uitbating van een zaak in Oostende. Daarom pakt het Stadsbestuur uit met de nieuwe informatiebrochure ‘Een horecazaak uitbaten In Oostende’ dat een duidelijk overzicht biedt van alle relevante wetgevingen. Daarnaast biedt de brochure ook nuttige informatie over subsidiëringmogelijkheden voor de horeca.

‘Een horecazaak uitbaten in Oostende’ is ongetwijfeld een handig leidraad voor beginnende uitbaters om hun zaak op een correcte manier uit te bouwen. Ook voor uitbaters die al jaren in het vak staan, vormt de brochure een nuttig naslagwerk voor.

De brochure ‘Een horecazaak uitbaten in Oostende’ is het 27ste nummer in de reeks ‘Mijn-Stad Thuis’ De brochure is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

Meer inlichtingen krijgt u bij Steve Bauwens, coördinator Positief Uitgaansbeleid, tel. 059/56.20.56

GO TO TOP

Openingstijden cyberspace Virtua uitgebreid

In 2003 werd vastgesteld dat cyberspace ‘Virtua’ in ’t Bosjoenk kon rekenen op een gemiddelde bezettingsgraad van 84 %. De zes computers worden gebruikt door een min of meer vast publiek van een 45 à 50 jongeren. Dit betekent dan ook dat de cyberspace regelmatig volzet was.
Jongeren, gebruikers van de cyberspace, stelden dan ook de vraag naar de mogelijkheid om cyberspace ‘Virtua’ meer open te stellen en dit vooral tijdens de schoolvakanties.

Omwille het grote succes stond de Jeugddienst open voor hun vraag en werd uitgekeken naar een passende oplossing. In overleg met de gebruikers/jongeren en de PWA-krachten die instaan voor het toezicht en de begeleiding werd tot ieders tevredenheid een uitbreiding van de openingstijden uitgewerkt.

Nieuw is dat buiten de schoolvakanties cyberspace Virtua naast de woensdag en de zaterdag nu ook open zal zijn op zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur.

De openingstijden buiten de schoolvakanties zien er voortaan als volgt uit:

  • -woensdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • zaterdag van 13.00 tot 19.00 uur
  • zondag van 14.00 tot 18.00 uur

Tijdens de schoolvakanties komen daar nog eens de maandag en de dinsdag bij, ook telkens van 14.00 tot 18.00 uur, wat het totaal op vijf dagen brengt :

  • maandag van 14.00 tot 18.00 uur
  • dinsdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • woensdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • zaterdag van 13.00 tot 19.00 uur
  • zondag van 14.00 tot 18.00 uur

Meer inlichtingen krijgt u bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Maak uw huis energiezuinig en betaal minder belastingen!

Door de hervorming van de inkomstenbelasting valt er sinds begin 2003 flink wat te besparen voor wie wil investeren in energiebesparing. De Vlaamse overheid pakte immers uit met een zevental nieuwe fiscale maatregelen voor energiebesparing.

De fiscale bonus is weggelegd voor wie investeert in een nieuwe stookketel, de installatie van een zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen, de plaatsing van hoogrendementsbeglazing of superisolerende beglazing, dakisolatie, thermostatische kranen of voor de uitvoering van een energieaudit. Jaarlijks kan er via de belastingsaangifte een flinke duit bespaard worden. Wie minder vervuilt, betaalt dus minder belastingen!

De interessante brochure ‘Maak uw huis energiezuiniger en betaal minder belastingen’ vertelt u alvast alles over deze besparingen. De brochure is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis (zolang de voorraad strekt), via de Vlaamse infolijn (0800/302.01) of via de website www.energiesparen.be.

GO TO TOP

Ahoi, nieuwe kinderbrochure in zicht!

In samenwerking met Horizon Educatief vzw en de Jeugddienst pakt Toerisme Oostende vzw uit met de nieuwe kinderbrochure ‘Ahoi’. Deze brochure richt zich naar kinderen van zes tot twaalf jaar.

In de nieuwe brochure gidsen piraten (!) de jongelui op een speelse en interactieve wijze langs de vele 'schatten' die Oostende biedt. Naast alle interessante bezienswaardigheden en evenementen ontdekt u in de brochure ook een hele reeks leuke (knutsel)spelletjes. De teksten zijn van de hand van jeugdauteur Geert De Kockere.

‘Ahoi’ kost slechts 0,50 euro en is verkrijgbaar bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, tel. 059/70.11.99.

GO TO TOP

PMMK-bibliotheek op komst

Onlangs zijn in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) verbouwingswerken van start gegaan.

De wetenschappelijke museumbibliotheek van het PMMK wordt volledig omgebouwd tot een gespecialiseerde kunstbibliotheek, kortweg PMMK-Bibliotheek genoemd. Dit betekent een unicum binnen de provincie West-Vlaanderen. Vooral de uitgebreide tijdschriftenafdeling met meer dan 455 titels is een ware primeur. De opening van de PMMK-bibliotheek is gepland voor begin 2005.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht in het PMMK, tel. 059/50.81.18 50 of neem een kijkje op de website www.pmmk.be.

GO TO TOP

Asbest in en om het huis

De Administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer (AMINAL) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap pakte onlangs uit met de brochure ‘Asbest in en om het huis’. De overzichtelijke brochure leert ons veilig omgaan met asbesthoudend materiaal in en om het huis.

De brochure ‘Asbest in en om het huis’ beantwoordt de belangrijkste vragen over asbest en vormt bovendien een leidraad om asbesthoudende materialen te herkennen via duidelijke foto’s. Daarnaast gaat de brochure dieper in op hoe asbesthoudend materiaal veilig kan worden verwijderd. De gevaren bij het reinigen onder hoge druk van asbestcement worden ook belicht. Tot slot geeft de brochure een overzicht van waar u met uw (vragen over) asbestafval terecht kunt.

Een exemplaar van ‘Asbest in en om het huis’ krijgt u gratis -zolang de voorraad strekt- aan de infobalie van het Stadhuis. De brochure is ook gratis verkrijgbaar via de Vlaamse Infolijn, tel. 0800/302.01 of kan gedownload worden via www.vlaanderen.be/lucht.

GO TO TOP

Kent u de sociale tolkendienst West-Vlaanderen?

Sinds kort kunnen openbare besturen, welzijnsvoorzieningen, gezondheidsvoorzieningen, diensten uit de minderhedensector, diensten voor arbeidsbemiddeling en -trajectbegeleiding, scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding, diensten buitenschoolse kinderopvang, voorzieningen Kind en Gezin, sociale huisvestingsmaatschappijen en opvangcentra voor asielzoekers een beroep doen op de sociale tolkendienst van West-Vlaanderen. De tolkendienst is een netwerk van zorgvuldig geselecteerde en gevormde vrijwilllige medewerkers die gratis tot uw dienst staan.

Nog al te vaak vormt taal een barrière voor de toegankelijkheid van algemene dienst- en hulpverlening. De sociale tolkendienst wil daar alvast verandering in brengen. Via een eenvoudige telefonische aanvraag (twee dagen op voorhand!) stuurt de dienst immers een geschikte vertaler of tolk naar u toe.

Meer inlichtingen over de sociale tolkendienst? Bel 0473/83.06.71 of breng een online bezoekje op www.pic-wvl.be.

GO TO TOP

Databank voor vrijwilligers

Onlangs nam het Stadsbestuur de principiële beslissing om een databank voor vrijwilligers op te richten.

Het initiatief van de oprichting kwam er nadat bleek dat organisaties die een beroep doen op vrijwilligers niet altijd de juiste weg kennen om mensen te vinden en omgekeerd. Op die manier gebeurt het soms dat potentiële vrijwilligershulp verloren gaat. Deze leemte wordt opgevuld door de juiste vrijwilliger te loodsen naar de juiste organisatie. De databank wordt dan ook een uiterst handig instrument in de zoektocht naar geschikt vrijwilligerswerk.

Alle verzamelde informatie zal via de website van Oostende geraadpleegd kunnen worden. Momenteel wordt alles voorbereid en begin juni zouden de eerste resultaten van de bevraging van de verenigingen beschikbaar zijn.

GO TO TOP

De werkwinkel wijst u de weg!

Brood koopt u bij de bakker, groenten bij de kruidenier, … Maar wat doet u als u werk zoekt? Dan gaat u naar de werkwinkel in uw buurt! Werkwinkels zijn immers het lokale kruispunt tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Wat heeft de werkwinkel zoal te bieden? U kunt zich laten inschrijven als werkzoekende, u vindt er tal van vacatures, u kunt er uw curriculum vitae laten verspreiden via internet of informatie opvragen over opleidingen en tewerkstellingsmaatregelen.

Loop dus gerust eens langs in de Lokale Werkwinkel, Brigantijnenstraat 2 of surf naar www.werkwinkel.be.

GO TO TOP

Toegankelijkheidsprijs voor Hotel Melinda

Reeds voor de vierde keer reikte het Stadsbestuur de Toegankelijkheidsprijs uit. De prijs -ter waarde van 1.239 euro- beloont personen of organisaties die tijdens het vorige jaar initiatieven hebben genomen ter bevordering van de algemene toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid ten aanzien van personen met een handicap van voor het publiek toegankelijke gebouwen met een openbare, commerciële, recreatieve of horecafunctie.

In 2003 stelden zich drie instanties kandidaat:

  • Hotel Melinda
  • Fort Napoleon
  • De Lijn met het project ‘toegankelijke kusttram’

Hotel Melinda werd eind 2003 reeds door minister Renaat Landuyt uitgroepen tot het eerste rolstoeltoegankelijke hotel van de kust. Het Fort Napoleon kreeg een positieve vermelding als voorbeeld van een integraal toegankelijk monument door het Vlaams Steunpunt Toegankelijkheid naar aanleiding van Open Monumentendag 2003. Daarnaast besteedde ook Vlaanderen Vakantieland een televisiereportage aan het fort in het kader van het Europees Jaar voor Personen met een Handicap. De Lijn tenslotte ontving in 2003 van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) de gebruikersprijs voor het project ‘Toegankelijkheid van de kusttram’.

De Jury van de Commissie voor Personen met een Handicap besliste om de Toegankelijkheidsprijs uit te reiken aan Hotel Melinda. Hotel Melinda investeerde maar liefst 200.000 euro aan aanpassingswerken om de toegankelijkheid voor personen met een handicap te verbeteren.

De Volgende aanpassingswerken werden verricht:

- 1 parkeergelegenheid vooraan specifiek voor personen met een handicap
- 2 parkeergelegenheden achteraan eveneens gereserveerd voor personen met een handicap - er kan ook hulp worden geboden bij het transporteren van de meegebrachte bagage
- bij het oversteken van de straat vindt men op het einde van het zebrapad een verlaagd voetpad
- een hellend vlak met rustvlak dat leidt naar de inkom
- automatische toegangsdeuren die leiden naar het onthaal en de brasserie
- de eetzaal kan men gemakkelijk betreden en er bevinden zich gemakkelijk onderrijdbare tafels
- de menukaart hangt ook iets lager
- beneden bevindt zich een aangepast toilet met armsteunen
- beneden vindt u ook een aparte zithoek (privacy) met onderrijdbare tafel
- er zijn twee rolstoeltoegankelijke kamers met aangepaste badkamer (een glazen douchedeur verschuifbaar met een metalen knop, een drempelvrije douche met handgreep en zitje, thermostatische douchekraan met hendel, de haardroger is lager geplaatst, er is een draad bevestigd die bij een val alarm slaat waarbij iemand van het hotelpersoneel wordt verwittigd, ,…)
- in de kamer bevindt zich een stenen vloer (positief voor allergie-patiënten)

Meer inlichtingen krijgt u bij de dienst Sociale Zaken, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Projectsubsidies voor minderhedenbeleid

In het kader van het allochtone minderhedenbeleid kent het Stadsbestuur voortaan subsidies toe aan activiteiten van organisaties die een vernieuwend, een uitzonderlijk of een experimenteel karakter vertonen.

Inhoudelijk kunnen de projecten zich onder meer situeren op het vlak van sport, gezondheid, cultuur, huisvesting, tewerkstelling, jeugd en welzijn.

De subsidies zijn echter beperkt. In totaal bedraagt het subsidiebedrag jaarlijks 3.346 euro. Het Stadsbestuur kan dit bedrag aan één of meerdere projecten besteden. In het belang van de indieners, wordt gevraagd een goed gemotiveerd project in te dienen. De projectsubsidie subsidieert niet zozeer de werking van een organisatie of dienst, maar biedt eerder een extra dimensie voor het welzijn van etnisch-culturele minderheden in onze stad.

De projectsubsidie moet aangevraagd worden -via het aanvraagformulier- vóór de start van het project en moet uiterlijk vóór 31 juli van het lopende jaar ingediend worden.

Meer inlichtingen alsook het volledige subsidiereglement krijgt u bij Sylvie Corveleyn van de dienst Sociale Zaken, tel. 059/80.55.00

GO TO TOP

Verplichte keuring drinkwaterinstallatie vanaf 01 juli 2004!

Wie vanaf 01 juli 2004 een nieuw of gerenoveerd huis op het drinkwaternet wil aansluiten, moet de installatie binnenhuis eerst laten keuren. Pas na een positief resultaat van de keuring wordt de drinkwatervoorziening in werking gesteld. Het keuringsattest kost 100 euro. Blijkt de controle negatief dan moet de installatie worden aangepast.

Het was al verplicht uw elektriciteitsinstallatie te laten keuren maar vanaf 01 juli 2004 moeten bouwers en verbouwers dus ook de waterleiding vooraf laten controleren. Aanleiding voor de invoering van het attest is het Drinkwaterdecreet van 2002. Het Decreet geeft drinkwaterbedrijven de mogelijkheid om de kwaliteit van hun product aan de kraan te controleren.

Uw waterleverancier stelt een lijst ter beschikking met bevoegde keuringsorganismen. Daanaast kan ook de waterleverancier zelf voor de keuring instaan. Dit aanbod is echter vrijblijvend.

De keuring van de drinkwaterleiding gaat van start vanaf 01 juli 2004 voor woningen waarvoor de bouwaanvraag na 01 januari 2004 werd ingediend. Bij de aflevering van de bouwaanvraag of bij de aanvraag tot aansluiting op het drinkwaternet krijgt u een informatiemap met een aanvraagformulier voor de basiskeuring.

Meer inlichtingen vindt u op de website www.aquadomo.be of krijgt u telefonisch op het nummer 09/240.03.94.

GO TO TOP

www.onthaalopdeboerderij.be : Samen de boer op!

Diverse land- en tuinbouwbedrijven, verspreid over de provincie West-Vlaanderen, engageren zich om bezoekers te ontvangen op de hoeve. Het publiek krijgt er de kans om hedendaagse land- en tuinbouw te ontdekken en zelf te ervaren.

De deelnemende bedrijven werden verenigd in twee provinciale netwerken. Ze worden voorgesteld in de volgende folders:
‘Samen de boer op. Groepsbezoeken op land- en tuinbouwbedrijven’ richt zich tot het brede publiek. Zoekt u een boeiende uitstap voor uw vereniging? Wilt u de land- en tuinbouw graag beter leren kennen of plant u een originele familie-uitstap? Dan vindt u op deze hoeves wat u zoekt!

‘Met de klas de boer op. Een halve dag bij boer of tuinder in uw buurt’ richt zich specifiek naar het onderwijs. Deze bedrijven volgden daartoe een aangepaste vorming en beschikken over educatief materiaal op de hoeve. Werkt u in de klas rond voeding, platteland, de boerderij… en zoekt u nog een plaats waar de kinderen ‘levensecht’ kunnen leren? Dan kan u bij een van deze bedrijven terecht!

Meer informatie over beide netwerken vindt u op de website www.onthaalopdeboerderij.be.
Folders zijn verkrijgbaar in het Informatiecentrum Tolhuis, Jan van Eyckplein 2 in Brugge, tel. 050/40.74.74 of via onthaalopdeboerderij@west-vlaanderen.be.

GO TO TOP

Afspraken- en vragenlijst wijkraadronde februari-maart 2004

De wijkraadronde van februari-maart 2004 zitten erop. Deze lijst geeft een overzicht van de concrete vragen die gesteld werden op de vergaderingen en van de engagementen die werden genomen.

WIJKRAAD KONTERDAM - MEIBOOM (02 FEBRUARI 2004)

  • Over de verdere heraanleg van de Zandvoordestraat (evolutie en stand van zaken) worden wanneer nodig bewonersbrieven verspreid.
  • De Lokale Politie controleert de voetgangerslichten op het kruispunt van de Kreekstraat en de Ringlaan. De pijlen op het kruispunt van de Ringlaan met de Zandvoordestraat en de Kreekstraat worden hergeschilderd.
  • De Groendienst legt de twee nieuwe buurtparken op de wijk aan in de lente van 2004.
  • De evaluatievergadering over de werking van de wijkraden vindt plaats in maart 2004.

WIJKRAAD CENTRUM (04 FEBRUARI 2004)

  • De Voorlichtingsdienst en de Wegendienst organiseren voor de start van de werkzaamheden een bewonersvergadering voor de inwoners van de Edith Cavellstraat en de Hospitaalstraat.
  • De heraanleg van deze straten wordt op de volgende vergadering van de wijkraad verder besproken. In afwachting hangen het plan en een suggestieboekje uit in het buurthuis Oud Hospitaal.

WIJKRAAD RAVERSIJDE (09 FEBRUARI 2004)

  • De Voorlichtingsdienst hangt het plan voor de groenaanpassingen in de Zeelaan uit in Ter Yde. Er hangt ook een suggestieboekje bij.
  • De Groendienst voert de aanpassingen in de Zeelaan (groene poorten, bomen), de Wegendienst en de Lokale Politie werken gezamenlijk het groenplan Raversijde (geïntegreerd) verder uit.
  • De Groendienst onderzoekt of een postzegelparkje of een ‘tembertuin’ mogelijk is op de hoek van de Emile De Smitlaan en de Strandschelplaan.
  • Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt in de volgende wijkraad op wijkniveau besproken.

WIJKRAAD WESTERKWARTIER - VLAAMS PLEIN (11 FEBRUARI 2004)

  • De Lokale Politie onderzoekt of in de Frère Orbanstraat (tussen de Torhoutsesteenweg en het Vlaams Plein) één of meer oversteekplaatsen kunnen worden aangelegd. Er wordt een bewonersvergadering georganiseerd voor de inwoners van de Frère Orbanstraat (tussen Vlaams Plein en Torhoutsesteenweg) over de renovatie van de straat.
  • De Wegendienst en de Lokale Politie nemen verkeersvertragende maatregelen in de Frère Orbanstraat tijdens de wegomleidingen.
  • Voor de inwoners van de Elisabethlaan (tussen de Torhoutsesteenweg en de Sint-Janskerk) wordt een bewonersvergadering georganiseerd over de heraanleg van de fietspaden in dit gedeelte van de Elisabethlaan.
  • De Lokale Politie onderzoekt of fietsers in beide richtingen kunnen rijden rond het Sint-Catharinaplein.
  • De Wegendienst herstelt de verzakkingen in de Nijverheidstraat.
  • Er wordt een andere plaats gezocht voor de container van Oxfam.
  • Er wordt nog een bewonersvergadering georganiseerd voor de inwoners van de Heilig Hartlaan, de Bouwmeestersstraat en de Beeldhouwersstraat.

WIJKRAAD ZANDVOORDE (16 FEBRUARI 2004)

  • De Lokale Politie en de Wegendienst zorgen voor een betere beveiliging en organisatie van de oversteek op het kruispunt van de Grintweg en de Karperstraat. Er komen bijkomende aanduidingen en een spiegel.
  • De Wegendienst herstelt waar nodig de verzakkingen in de Geleedstraat.
  • De Groendienst gaat na of er bomen moeten worden gesnoeid langs de Keignaert.

WIJKRAAD STENE (01 MAART 2004)

  • De Lokale Politie bevraagt de inwoners van de Kievitstraat over de verkeerssituatie in hun straat (eenrichtingsverkeer?).
  • De Lokale Politie onderzoekt of er een doorgangsprobleem is in de Stormvogelstraat (tussen nr. 40 en de hoek).
  • De Lokale Politie voert snelheidscontroles uit in de Zilverlaan en test een proefopstelling uit in de Fresialaan (in samenspraak met de inwoners van de straat).
  • De Reinigingsdienst en de Lokale Politie onderzoeken de plaatsing van de glascontainer op de hoek van de Zilverlaan en de Koolmeesstraat (zichtbaarheid van het verkeer).
  • Het Stadsbestuur gaat na waarom Oostende@internet zijn lessen niet langer geeft in de molen van Stene.
  • De Reinigingsdienst onderzoekt de netheid in de omgeving van de Steensedijk ter hoogte van de Airport Bowl en het nieuwe winkelcentrum. De dienst neemt maatregelen om sluikstortingen, zwerfvuil en afval daar te vermijden..
  • De Lokale Politie gaat na of er op de rotonde in de Steensedijk signalisatie kan worden aangebracht naar de Torhoutsesteenweg.
  • De Lokale Politie onderzoekt welke maatregelen kunnen worden genomen om onnodig verkeer in de Schorre te vermijden.

WIJKRAAD VUURTOREN (03 MAART 2004)

  • De verplaatsing van de tramsporen langs de Dr. Eduard Moreauxlaan wordt op de volgende wijkraad verder besproken.
  • De Lokale Politie voert verkeerstellingen uit naar het aantal voetgangers dat de Dr. Eduard Moreauxlaan oversteekt ter hoogte van de Stanleylaan.
  • De Wegendienst neemt contact op met de bewoners van de Oosthinderstraat 39 voor het plaatsen van (een) antiparkeerpaaltje(s).
  • De Lokale Politie plaatst u-profielen in de Oosthinderstraat.
  • Voor de bewoners van de De Rudderstraat en de Jan Diericksenstraat (tussen de Voorhavenlaan en de Schietbaanstraat) en voor de bewoners van de Schietbaanstraat (tussen de De Rudderstraat en de Voorhavenlaan) wordt nog voor de aanvang van de renovatiewerken een bewonersvergadering georganiseerd.De Lokale Politie verplaatst de antiparkeerpaaltjes ter hoogte van de Stedelijke basisschool Dr. Eduard Moreaux.
  • De inwoners van (een gedeelte van) de Stanleylaan worden bevraagd over het eventuele afsluiten van de Stanleylaan. Dit punt wordt op de volgende vergadering van de wijkraad Vuurtoren verder besproken.

WIJKRAAD MARIAKERKE - NIEUWE KOERS (08 MAART 2004)

  • De Lokale Politie voorziet een fietsopstelstrook op het kruispunt van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg.
  • In het zone 30-gebied tussen de Nieuwpoortsesteenweg, de Dorpsstraat, de Duinenstraat en de Northlaan wordt een enquête gehouden over de invoering van een zone 30.
  • In de zone 30 in de Nieuwe Koerswijk laat de Politie de fietsers -waar het veilig kan-, achter de uitkragingen of de versmallingen door rijden (buiten het autoverkeer).
  • De Groendienst rooit en vervangt de bomen in de Beukenlaan en onderzoekt de bomen in de Epsomlaan.
  • Het probleem van de onderhoudskosten van de grasstroken in de Beukenlaan wordt onderzocht.

GO TO TOP

Boek ‘Oostende onder water’ uitverkocht!

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de overstroming in Oostende pakte het Stadsarchief een tijdje geleden uit met het boek ‘Oostende onder water’.

De publicatie bleek een overweldigend succes want in een mum van tijd vlogen de 1.000 exemplaren de deur uit. De bezitters van een exemplaar van ‘Oostende onder water’ mogen zich alvast gelukkig prijzen want het boek wordt niet meer herdrukt.

Meer inlichtingen krijgt u bij Claudia Vermaut, archivaris, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Jaarverslag SARO werkgroep veiligheid

Niet zonder enige trots pakte de werkgroep Veiligheid van de Senioren Adviesraad Oostende (SARO) onlangs uit met zijn jaarverslag voor 2003.

Het jaarverslag vermeldt de vele verwezenlijkingen die door bemiddeling en met advies van de werkgroep bij het Stadsbestuur werden gerealiseerd. Het betreft onder meer herstellingen van trottoirs en de plaatsing van nieuwe zitbanken, verkeersborden en zebrapaden. Enkele conclusies door voorzitter Cyriel Vanden Bossche vervolledigen het verslag.

Voor meer inlichtingen en/of een exemplaar van het jaarverslag van de werkgroep veiligheid van de SARO kunt u terecht bij Cyriel Vanden Bossche, tel. 059/80.60.22

GO TO TOP

www.test-vlaanderen.be : hoe fit is West-Vlaanderen?

De trap op en bekaf? Bang van de weegschaal? Een kathedraal van een lichaam, maar dringend aan restauratie toe? Of gewoon het stilzitten moe? Ruil uw vetrandje voor een zweetbandje en neem deel aan de Provinciale sporttest!

Bent u West-Vlaming, ouder dan 18 jaar en benieuwd naar uw lichamelijke conditie? Surf dan snel naar de website www.test-vlaanderen.be! Via de Provinciale sporttest kunt u wandelen, lopen, fietsen of zwemmen en weet u meteen waar u aan toe bent. Kilo's voedingsadvies en een trainingsschema op uw maat krijgt u er gratis bovenop!

Treuzel dus niet langer! Stilstaan betekent immers zoveel als achteruitgaan!

Meer info krijgt u bij de Sportdienst, tel. 059/50.05.29.

GO TO TOP

Strategisch plan voor Haven Oostende

Om een krachtig beleid te voeren dat de verdere ontwikkeling van de zeehavens in goede banen leidt, werkt de Vlaamse regering sedert vorig jaar aan een strategisch plan voor elke zeehaven, zoals ook voorzien in het regeerakkoord van 13 juli 1999.

De voorbije maanden gebeurde er onderzoek naar de economische ontwikkelingsmogelijkheden van de haven. Dit onderzoek biedt de overheid informatie over de trafiekprognoses en de daaruit af leiden vraag naar ruimte. Ook het aanbod van ruimte werd grondig geanalyseerd. Deze informatie laat ons toe om met meer kennis van zaken uitspraken te doen over de gewenste ontwikkeling van de zeehaven.

Het opdrachthoudende studiebureau werkte meerdere ontwikkelingsconcepten uit. Het gaat uiteraard om voorstellen die ter discussie worden voorgelegd aan de betrokken actoren. Mogelijk is bijkomend onderzoek nodig. Nadien volgt dan een voorontwerp voor het streefbeeld voor de haven, met de beoogde economische ontwikkeling. Maar ook voor wonen, ecologie, landschap en milieu worden gewenste evoluties geschetst.

Meer informatie over de resultaten van het uitgevoerde onderzoek en de krachtlijnen van de uitgewerkte concepten ligt -in de vorm van een nieuwsbrief- ter inzage aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Vrijwilligers met een jaartje meer blijven in de weer!

Eén op vijf Vlamingen is vrijwilliger. En ook steeds meer 50-plussers zetten zich belangeloos in. De spelleider die uw bengels tijdens de vakantieopvang van het ene avontuur naar het andere begeleidt. En de dame die in het ziekenhuis van haar stad minder mobiele mensen vervoert. Of de buurman die tweemaal per week naar de winkel gaat voor het bejaarde koppel dat enkele huizen verder woont.

Met een nieuwe informatiecampagne wil de Vlaamse Overheid alvast (nog) meer 50-plussers aansporen om zich vrijwillig in te zetten. Tijdens de ‘Week van de Vrijwilliger’ (de eerste week van maart) worden trouwens de laureaten van de Vrijwilligerswedstrijd bekendgemaakt.

Geïnteresseerd? Surf dan snel naar www.vlaanderen.be/vrijwilligerwerk of neem contact op met het West-Vlaamse Steunpunt voor Vrijwilligers, tel. 050/40.34.87.

GO TO TOP

Vlaanderen 2004 in cijfers

Onlangs pakte het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap uit met de folder ‘Vlaanderen 2004 in cijfers. Met deze beknopte statische folder brengt de administratie Planning en Statistiek in een oogopslag de voornaamste socio-economische data over Vlaanderen, gesitueerd in een Belgische context.

De folder belicht achtereenvolgens statistieken over bevolking, ondernemingen, tewerkstelling, omzet, uitvoer en investeringen.

Een exemplaar van deze interessante folder krijgt u gratis -zolang de voorraad strekt- aan de infobalie van het Stadhuis. Daarnaast kunt u ‘Vlaanderen 2004 in cijfers’ ook online raadplegen via deze link .

GO TO TOP

Goed nieuws voor speelvogels!

Goed nieuws voor alle speelvogels in Oostende! Binnenkort wordt het speelgoedlandschap opnieuw uitgebreid!

In de boomgaard van de kinderboerderij worden ‘natuurlijke’ speelelementen aangeplant. Deze te gekke klimstructuren steunen immers op levende stammen. Eerst nog even wortel schieten dus… en dan kan de speelpret beginnen!

En ook in de Adolf Buylstraat, de Witte Nonnenstraat, het Marie Joséplein en de Kadzand Bonenstraat rijzen binnenkort nieuwe speeltoestellen uit de grond. Uw kleine spruit kan er vanaf de krokusvakantie naar hartelust ravotten!

Meer inlichtingen krijgt u bij de Jeugddienst, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

Problemen met je woning? Huize Willy Kooy biedt de oplossing!

Is je huurwoning in slechte staat? Is de verwarming stuk? Heeft u te kampen met ongedierte? Laat de elektriciteit het weer eens afweten? Of wilt u zich misschien inschrijven voor een sociale woning?

Voor een antwoord op deze en veel andere vragen bent u bij Huize Willy Kooy aan het juiste adres! De Gelukkige Haard, de Huurdersbond West-Vlaanderen, de Oostendse Haard, de dienst Huisvesting en het Sociaal Verhuurkantoor hebben voortaan immers een gezamenlijk spreekmoment in Huize Willy Kooy op dinsdag van 14.00-16.30 uur. Uiteraard zijn de voormelde diensten ook nog op andere momenten geopend.

Huize Willy Kooy vindt u in de Hospitaalstraat 35, tel. 059/40.25.05.

GO TO TOP

Evenementenkalender (inhoudelijk) vernieuwd!

Na de restyling -een tweetal jaar geleden- steekt de evenementenkalender ’10 dagen uit in Oostende’ nu ook inhoudelijk in een nieuw kleedje.

De kalender bevat naast de tiendaagse activiteitenlijst in de Stad aan Zee voortaan ook enkele illustraties en wat achtergrondinformatie. De onmisbare activiteitengids krijgt bovendien ook een (nog) handigere indeling volgens kalender, exposities en wekelijks terugkerende activiteiten.

Ook de periodiciteit van de evenementenkalender wordt aangepast. Voortaan zijn er drie kalenders per maand: van de eerste tot en met de tiende, van de elfde tot en met de twintigste en van de eenentwintigste tot het einde van de maand.

De evenementenkalender ’10 dagen uit in Oostende’ is nog steeds gratis verkrijgbaar in tal van openbare gebouwen (Stadhuis, Bibliotheek Kris Lambert, Toerisme Oostende, Stedelijke Musea,…). Een jaarabonnement op de kalender kost 22,50 euro.

Meer inlichtingen krijgt u bij de Voorlichtingsdienst, tel. 059/80.55.00.

GO TO TOP

Energie besparen bij u thuis

Vanaf 2003 zijn de Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders (voormalige intercommunales voor elektriciteit) verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen. Iedere netbeheerder mag zelf kiezen welke acties hij wil uitvoeren. Dit laat de netbeheerders toe om eigen accenten te leggen. In totaal zijn een vijftiental acties van start gegaan begin 2004, gaande van een stimulering voor plaatsing van dakisolatie en investering in energiezuinige verwarmingsinstallaties tot installatie van een zonneboiler.

Samen met de belastingsvermindering voor energiezuinige investeringen en de extra premies voor stimulering van rationeel energiegebruik van gemeenten en provincies vormen deze maatregelen een uitstekend middel om uw woning zuiniger te maken. Niet alleen een goede zaak voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee dus!

De brochure ‘Energie besparen bij u thuis’ vertelt u alvast alles over de voormelde acties. Een gratis exemplaar van deze brochure krijgt u aan de infobalie van het Stadhuis (zolang de voorraad strekt) of via de Vlaamse infolijn 0800/302.01.

GO TO TOP

Erkenningsbesluiten inzake ouderenvoorzieningen

Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap stelt de erkenningsbesluiten van volgende ouderenvoorzieningen in de stad Oostende ter kennis van de bevolking: rusthuis ‘Home Ensor’ (Kapucijnenstraat 27), Woon- en Zorgcentrum ‘Les Etoiles’ (Koningsstraat 86), rusthyuis ‘De Boarebreker’ (Kaïrostraat 82), rusthuis ‘Alfons Lacourt’ (Rode Kruissttraat 10) en het serviceflatgebouw ‘De Duinpieper’ (De Rudderstraat 2).

De voor eensluidend verklaarde afschriften van deze ministriële besluiten liggen ter inzage in de dienst Sociale Zaken.

GO TO TOP

Kinfo : een opvoedingstrefpunt voor ouders

Zit u met vragen over de opvoeding van uw kind(eren), over vrijetijdsbesteding voor kinderen of wilt u gewoon even uw verhaal kwijt? Dan kunt u voortaan terecht bij Kinfo, een nieuw opvoedingstrefpunt voor ouders.

Kinfo heeft alvast heel wat te bieden! U kunt er niet alleen rondneuzen in de uitgebreide info- en bibliotheek maar ook op internet op zoek gaan naar een antwoord op uw vraag. Bovendien verleent Kinfo ook adviesgesprekken en kunt u terecht in de speelhoek.

Kinfo is gehuisvest in de Brabantstraat 6. U kunt er terecht op woensdag (van 14.00-18.00 uur), op donderdag (van 10.00-12.00 uur), op vrijdag (van 14.00-18.00 uur) en op zaterdag (van 10.00-12.00 uur en van 14.00-18.00 uur).

Meer inlichtingen kunt u telefonisch terecht op het nummer 059/25.53.04 of e-mailgewijs via kinfo@belgacom.net.

GO TO TOP

Nieuwe zaal in Museum voor Schone Kunsten

Nu de depots van het Museum voor Schone Kunsten volledig geconcentreerd zijn in één grote ruimte binnen het Feest- en Kultuurpaleis werd de oude depotzaal op de tweede verdieping -het niveau van de museumzalen- opgefrist en alsnog ingericht als volwaardige museumzaal en bookshop. Voortaan vindt u hier een ruim aanbod prentkaarten en publicaties.

Aan de muren hangen momenteel werken te kijk van actuele Oostendse kunstenaars zoals Erwin Cattoor, Brigitte Claeys, Mark Cloet, James De Coninck, Thierry Saey, Xavier Tricot, Sandra Vanblaere en Yves Velter. Het betreft een selectie uit de kunstwerken van hedendaagse Oostendse meesters die -wegens plaatsgebrek- nog nooit aan bod gekomen zijn in het Museum.

Het ensemble biedt een voorsmaakje van wat u in de toekomst mag verwachten in de nieuwe zaal: actuele kunst uit de Stad aan Zee.

GO TO TOP

www.vlaanderen.be : de Vlaamse overheid op het web

Heeft u Vlaanderen ook al online bezocht?

Bent u op zoek naar informatie over studietoelagen, musea of ondernemingen in uw buurt? Zoekt u kinderopvang in uw buurt? Of misschien wilt u wel uw onroerende voorheffing berekenen of een nieuwe taal leren via het internet?

Op de website www.vlaanderen.be vindt u alvast een pak informatie! Surf gerust eens langs en ontdek wat u allemaal te weten kunt komen!

De kleine maar uiterst handige folder ‘www.vlaanderen.be - De Vlaamse overheid op het web’ bevat een overzicht van de belangrijkste websites van de Vlaamse overheid. De folder is gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis.

GO TO TOP

Projectsubsidies voor jeugdinitiatieven

Sinds kort is bij de Jeugddienst en de Jeugdraad een projectsubsidie verkrijgbaar voor jeugdinitiatieven. Bedoeling is om originele jongerengerichte projecten in Oostende een financieel duwtje in de rug te geven.

In aanmerking voor de subsidie komen projecten die georganiseerd worden door een feitelijke vereniging of vzw die de continuïteit kan waarborgen gedurende de periode van het project. De projecten zelf moeten een open karakter vertonen en beperkt zijn in tijd en ruimte. Bovendien moeten de projecten gericht zijn naar Oostendse jongeren tussen 8 en 25 jaar en moeten ze experimenteel of vernieuwend zijn ten opzichte van de traditionele jeugdwerking. Tot slot moeten de doelstellingen van het project kaderen in het Jeugdwerkbeleidsplan en moeten ze een didactische en methodologische waarde bezitten.

De aanvraag voor de subsidie gebeurt schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen en moet volgende zaken bevatten: een voorstelling van het project, een volledige kostenraming, een timing en een omschrijving van zowel doelgroepen als doelstellingen van het project. De projectdossiers worden behandeld door een stedelijke kwaliteitscommissie die de subsidie ten slotte (al dan niet) toekent.

Voor meer inlichtingen en/of een aanvraagformulier voor de projectsubsidie kunt u terecht bij de Jeugddienst (Zinnialaan 1, tel. 059/51.01.76) of bij de Jeugdraad (Leffingestraat 85, tel. 059/50.99.72).

GO TO TOP

Jeugdwerkbeleidsplan ‘On Air’

Goed nieuws voor fervente skaters, jong muziekgeweld en rondlummelende jongeren! Nog steeds vervuld van goede Nieuwjaarsvoornemens belooft het Oostendse stadsbestuur immers om in de periode 2005-2007 extra aandacht te besteden aan de favoriete plekjes van deze jongeren.

Een poosje geleden is de Jeugddienst knallend van start gegaan met de opmaak van een nieuw Jeugdwerkbeleidsplan. Dit is een lijvig document waarin haarfijn wordt beschreven wat er de volgende drie jaar (in dit geval 2005-2007) zoal wordt ondernomen om het de Oostendse jeugd nog meer naar de zin te maken. Het Jeugdwerkbeleidsplan moet worden opgesteld om van de Vlaamse Gemeenschap de nodige subsidies te kunnen krijgen.

In het jeugdwerkbeleidsplan krijgen vooral de hoofdstukken ‘Jeugdwerkinfrastructuur’ en ‘Ruimte voor de Jeugd’ extra aandacht. In overleg met de Jeugdraad besliste het Stadsbestuur alvast om, binnen het hoofdstuk Ruimte voor de Jeugd, bijzondere aandacht te besteden aan de deelgebieden skateruimte (met speciale aandacht voor de Velodroom), hangplekken voor jongeren en repetitieruimte.

Om ook de jongeren bij deze problematiek te betrekken en hen ‘over de streep te trekken’ heeft de Jeugddienst het Jeugdwerkbeleidsplan in een vlot en trendy jasje gegoten. Deze jongerenversie -getiteld ‘On Air’- vat de inhoud van het gehele plan samen als in een handige Tv-wijzer, waarbij de jongeren onbelemmerd tussen de verschillende hoofdstukken kunnen zappen.

Hebt u tot slot ook interesse in een uniek exemplaar van deze brochure of wordt u ’s nachts bestookt met goddelijke ingevingen om het de jeugd in Oostende nóg aangenamer te maken? Neem dan gerust contact op met de Jeugddienst in ’t Bosjoenk, Zinnialaan 1, tel. 059/51.01.76.

GO TO TOP

184 tips voor een gezonde lucht

Onlangs pakte de Administratie voor Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer (AMINAL) uit met een gloednieuwe brochure rond luchtverontreiniging. Aan de hand van liefst 184 tips wordt de bevolking aangespoord om op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om te gaan met mobiliteit, energieverbruik en bouwen en verbouwen.

Door het autoverkeer, de producten die we gebruiken, de verwarming en het energieverbruik komen er verontreinigde gassen en stofdeeltjes in de lucht. De brochure ‘Adem diep in’ bevat een hele reeks tips voor de bevolking waardoor ook zij hun steentje kunnen bijdragen tot een gezondere leefomgeving. Tot slot krijgt u ook een woordje uitleg over luchtverontreiniging.

De interessante brochure ‘Adem diep in’ is -zolang de voorraad strekt- gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het Stadhuis. Ook via de website www.vlaanderen.be/lucht kunt u de brochure gratis aanvragen.

GO TO TOP

Fast Foot Tour serveert Tanzania

Vredeseilanden plaatst dit jaar het Oost-Afrikaanse land Tanzania in de kijker. Bedoeling is om het land in al zijn aspecten naar Vlaanderen te brengen.

Tanzania is een land van boeren. De lokale landbouw is de belangrijkste economische activiteit. Maar de vrije wereldmarkt is veeleisend. Boeren moeten plooien naar ijzeren wetten van vraag en aanbod, van import en export, van subsidiëringen en van beschermende maatregelen door machtige economische blokken zoals de VS, Europa en Japan.

Fausta, zowat het gezicht van campagne, is een sterke boerin uit Ibembwa in het zuidwesten van Tanzania. Maar hoe sterk moet Fausta zijn om jaar in jaar uit de problemen de baas te blijven? Vredeseilanden springt Fausta en haar dorpsgenoten ter hulp. Sinds vorige maand is er in Ibembwa een waterpomp zodat Fausta niet langer naar de rivier moet, drie kilometer verderop. Daarnaast heeft vredeseilanden de mensen van Ibembwa ook geleerd hoe ze hun land kunnen bevloeien.

Om kennis te maken met Tanzania organiseert Vredeseilanden in een tiental Vlaamse gemeenten de ‘Fast Foot Tour’. Ook in Oostende laten tal van eetgelegenheden de geuren en kleuren van Tanzania opsnuiven, in de hoop dat u even stilstaat bij Fausta’s verhaal.

In Oostende nemen de volgende eetgelegenheden deel aan de Fast Foot Tour: De Kombuis (Van Iseghemlaan 24), De Graankorrel (Edith Cavellstraat 86), ’t Zeezotje (Vissersplein), De Illusie (Graaf de Smet de Naeyerlaan 19) en The Global Village (Karel Janssenslaan 14).

Meer info krijgt u bij Joris Pollet, tel. 0486/53.32.12 of vindt u op de website www.vredeseilanden.be.

GO TO TOP

AG Vismijn Oostende haalt recordomzet!

Sedert de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende op 1 januari 2002, kent de vismijn een gestage groei. Dit is eerder opmerkelijk, want de Belgische visquota dalen jaarlijks.

In 2003 werd een recordomzet behaald van meer dan 25 miljoen euro! Dit betekent een groei van maar liefst 47% in omzet, een aangroei van meer dan 65% op twee jaar tijd. Ook de aanvoer in tonnage nam toe met ruim 36%, of 1.810.000 kg op een totaal 6.800.000 kg.

Dankzij deze tweede aangroei op rij klimt het marktaandeel van de Oostendse vismijn in België van 18% tot inmiddels 35%.

Ondanks de quotavermindering van 11% op de vangst van schol in 2004 hoopt het AG Vismijn Oostende voor volgend jaar opnieuw op een groei. Onder meer een gloednieuwe sorteermachine voor tong en pladijs moet deze groei kunnen ondervangen.

GO TO TOP

GO TO TOP


 OOSTENDE.NET IS A COMMERCIAL WEBSITE ABOUT OOSTENDE

© 2004 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 11-04-2005

webmaster@oostende.net