Geschiedenis

Van een middeleeuwsvissersdorp (15 eeuw) uitgegroeid tot een een heuse stad. In de 18e eeuw bracht de Oostendse Compagnie rijkdom in de stad door handel te drijven met het verre oosten.

Oostende is gelegen aan de Noordzee, ongeveer in het midden van de 64 km lange Belgische kustlijn  (De Panne - Nieuwpoort - Westende - Middelkerke - Oostende - Den Haan - Blankenberge - Knokke)

Oost-ende ligt ten oosten van Middelkerke en kreeg ook vandaar zijn naam. Net zoals West-ende dat aan de westkant van Middelkerke ligt. Oostende was vroeger de zomerverblijfplaats van het Belgische koningshuis en kreeg daardoor de naam ?Koningin der Badsteden». De Koninklijke villa (gebouwd onder koning Leopold I) werd ondertussen omgebouwd tot hotel-restaurant en de vorsten komen enkel nog voor officiele gelegenheden in Oostende op bezoek.

Oostende is de enige Belgische kuststad die zomer en winter lang leeft.
Je vindt er cultuur, sport, gastronomie kortom iederen vindt er wel iets naar zijn gading.

 

 Oostende als winkelstad.

Naast de verkeersvrije winkelstraten (Kappellestraat – Adolf Buylstraat – Witten Nonnenstraat ) is er ook nog de Alfons Pieterslaan en de Torhoutsesteenweg.

Iedere donderdag is marktdag in Oostende (Wapenplein – Groentemarkt – Mijnplein )

Na de zomerperiode zijn er in verschillende winkelstraten braderijen. Ook worden er door de diverse handelaarsbonden regelmatig speciale koopjes- en aktiedagen georganiseerd.

 Nachtstad

Maar Oostende is ook een typische nachtstad met vele eet- en drinkgelegenheden en zijn typische nachtrestaurants. Er zijn ook enkele typische Engelse pubs, met orgelmuziek en zang waar vooral de duizenden Engelse toeristen zich uitleven. De vele Engelsen die Oostende het hele jaar door bezoeken gaven Oostende zelfs de naam 'the most British town of Europe'.

 Carnavalstad

Oostende is ook de carnavalstad bij uitstek aan de Belgische kust. Elk jaar wordt er carnaval gevierd rond een bepaald thema (China '95, Rio '96, Hawai '97, Europa '98)

Het eerste weekend van maart is traditiegetrouw het carnavalsweekend van Oostende, met onder meer de Cimateirestoet (praalwagens toeren door het stadscentrum begeleid door verklede inboorlingen) en de Kloeffeworp, na een parade door het centrum worden er op het marktplein vanuit de beiaardtoren duizenden 'kloefjes' uitgeworpen, waaronder één gouden exemplaar. Het in heel Europa en ver daarbuiten gekende 'Bal du Rat Mort', ingericht door de in 1861 gestichte 'Cercle Coecilia', dat jaarlijks heel wat buitenlandse exentriekelingen naar het Kursaal lokt is het hoogtepunt van het Oostendse karnaval.

 Toeristische stad

Je kan een rondrit maken met het speciale minitreintje of met een van de vele authentieke koetsen. De Oostendse koetsiers geven je graag een woordje uitleg bij de voornaamste bezienswaardigheden.

In de zomer is er de grote (jazz-)kroegentocht met in alle deelnemende kroegen live-muziek (jazz, blues, pop, rock, enz...) Je kunt je die avond met speciale bussen, koetsen, treintjes of gewoon te voet van de ene kroeg naar de andere begeven om er van een andere muziekstijl te gaan proeven.

 
 Sportieve stad

Oostende is ook een sportieve stad aan zee. Op sportief gebied scoort Oostende hoog met de Oostendse voetbalploeg KVO en de topbasketbalploeg Telendus (vroeger Sunair) Oostende.

De ganse zomer lang kun je er de meest uiteenlopende sporten beoefenen tijdens "Oostende beweegt". Oostende heeft zijn Olympisch zwembad, waar je tijdens de zomer ook in het buitenbad kunt zwemmen of lekker bruinbakken op een luie strandstoel. Zeilen, surfen en waterskïen kun je op zee. Op de spuikom kun je bij BLOSO terecht om te leren zeilen en surfen.

 Feeststad

Ook de jaarlijke kermis, 'de foore', kent uitstraling tot ver buiten de landsgrenzen. Alvorens aan hun winterslaap te beginnen doen de meeste foorkramers nog eens de foor van Oostende aan. In oktober kan men gedurende de ganse maand op de drie markten van Oostende genieten van de vele fooratrakties.

In de kerst- en nieuwjaarsperiode kun je in Oostende ijsschaatsen op de grote markt en een heerlijke Glühwein drinken of je kerstinkopen doen op de kerstmarkt die er omheen wordt gebouwd.

Op Oudejaarsavond is Oostende een echte feeststad je kunt in de vele restaurants speciale menus verkrijgen, de diverse kroegen doen hun uiterste best om het jaareinde in een speciale sfeer te laten verlopen. Op het Sea'lvester-gala vieren jaarlijks enkele duizenden feestvierders het nieuwe jaar.


OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be) OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)
© AVM - Oostende© AVM - Oostende

 

© 2003 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 03-09-2003

webmaster@oostende.net