MUSEA

zie ook de stadsgids

Heemkundig Museum ? De Ploate 

Voorlopig nog gehuisvest in het Feest- en Kultuurpaleis op het Wapenplein maar binnenkort op een nieuwe lokatie in de Langestraat.

Hier vindt men vooral voorwerpen uit de Neolithische en het Romeinse tijdperk terug. Naast een collectie foto's, affiches en prenten uit de 19-de eeuw is er een Maritieme-afdeling, een Belle-Epoque-afdeling en eveneens een afdeling Eerste en Tweede Wereldoorlog terug te vinden.

Museum voor Schone Kunsten

Feest- en Kultuurpaleis, Wapenplein

Hier kan men onder meer werken van Oostendse kunstenaars o.a. Permeke, Spilliaert, Finch , De Clerck, bezichtigen. Eveneens is er een ruim aanbod van werken van de Belgische meesters van 1830 tot 1914, hedendaagse Oostendse kunstenaars, moderne buitenlandse kunst. Tevens vindt men er ook werken van de voorbije edities van de tweejaarlijkse ? Europaprijs voor Schilderkunst » terug.

James Ensorhuis

Woonhuis en atelier van James Ensor (1860 -1949) gelegen in de Vlaanderenstraat 27 . Een schelpen – en souvenirwinkel van zijn oom en tante bevindt zich op de benedenverdieping. Op het eerste verdiep bevindt zich een documentatiekamer en een tentoonstellingsruimte. Op de tweede verdieping kan men kuieren in het oorspronkelijke salon – atelier.

P.M.M.K. – Museum voor Moderne Kunst

Moderne Belgische Kunst tentoongesteld in een gewezen warenhuis S.E.O., ontworpen door architect Gaston Eyssellinck. Het P.M.M.K. is gelegen in de Romestraat 11.

Memoriaal Prins Karel – Walraversijde – Atlantik Wall

foto walraversijde foto atlantik wall foto memoriaal prins karel

In de Duinenweg te Raversijde bevindt zich het Memoriaal Prins Karel.
Naast een museum ter ere van prins Karel ( 1903 - ( 1983) , Graaf van Vlaanderen en Regent van Belgïe ( 1944 – 1950) is de opgraving van een vissersdorp uit de 14de , 15de en 16de eeuw te bezoeken . In openlucht kan men bunkers, ondergrondse loopgrachten, resten van Duitse kustbatterijen, observatieposten en geschutsstellingen bezoeken ; dit echter enkel onder gidsenbegeleiding.

Museum Sint-Pieterstoren

Een particulier museum , ondergebracht in de toren van de in 1896 afgebrande Sint – Pieterskerk(1478) op het Léandre Vilainplein. Geschiedenis van de oude Sint-Pieterskerk met verzameling maquettes, foto's en andere documenten. Een trap met 74 treden leidt naar een panoramisch zicht op de stad.

Museum voor Religieuze Kunst

Museum gelegen in de Sint Sebastiaanstraat.

Noordzee Aquarium

Flora en fauna van de Noordzee. Aquria met vissen, schaal – en weekdieren, poliepen en anemonen voornamelijk uit de Noordzee. Het aquarium bevindt zich aan de Visserskaai.

Driemaster Mercator

Het voormalig schoolschip van de Belgische koopvaardijvloot dat het stoffelijk overschot van pater Damiaan vervoerdde. Een driemaster die zijn authentieke interieur heeft behouden en ingericht is als nautistisch museum.

OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)
© AVM - Oostende© AVM - Oostende

 

© 2000 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 20-07-2002

webmaster@oostende.net